Η δίαιτα της Σκωτσέζας!

03.12.2009
Αν μέχρι τώρα έχεις δοκιμάσει ένα σωρό δίαιτες και το μόνο που έχεις καταφέρει είναι να σπάσουν τα νεύρα σου, τότε τι θα έλεγες αν μάθαινες ότι υπάρχει μια δίαιτα που όχι μόνο σε βοηθάει να απαλλαγείς από τα περιττά κιλά αλλά ταυτόχρονα μπορεί να βελτιώσει και την υγεία σου;

Αν μέχρι τώρα έχεις δοκιμάσει ένα σωρό δίαιτες και το μόνο που έχεις καταφέρει είναι να σπάσουν τα νεύρα σου, τότε τι θα έλεγες αν μάθαινες ότι υπάρχει μια δίαιτα που όχι μόνο σε βοηθάει να απαλλαγείς από τα περιττά κιλά αλλά ταυτόχρονα μπορεί να βελτιώσει και την υγεία σου;

Η συγκεκριμένη δίαιτα έχει διάφορες ονομασίες όπως η εναλλακτική δίαιτα ή μακροβιοτική, αλλά η βασική αρχή είναι ίδια: να τρως λίγο τη μία μέρα (περίπου τη μισή ποσότητα από αυτή που θα έτρωγες κανονικά) και όσο θέλεις την επόμενη μέρα.

Η εναλλακτική δίαιτα ενεργοποιεί ένα γονίδιο που βοηθάει το κάψιμο λίπους και άρα σε βοηθάει να απαλλαγείς γρηγορότερα από τα περιττά κιλάκια.

Τα οφέλη της δίαιτας με χαμηλές θερμίδες, της σκωτσέζικης, τα ανακάλυψαν τη δεκαετία του ’30, όταν τα πειράματα που έγιναν σε ζώα έδειξαν ότι η συγκεκριμένη δίαιτα είχε ως αποτέλεσμα να ζήσουν 30% περισσότερο. Πιο συγκεκριμένα, τα ζώα του πειράματος είχαν πιο καθαρές αρτηρίες, πιο χαμηλό ζάχαρο ενώ τα εγκεφαλικά τους κύτταρα είχαν λιγότερες πιθανότητες να καταστραφούν!

Το μεγάλο μπαμ έγινε το 2003 όταν ένα αμερικανός νευρολόγος ο Δρ. Μάρκ Μάτσον ( Dr. Mark Mattson) ανακάλυψε ότι οι αρουραίοι στους οποίους είχε γίνει το πείραμα είχαν τα ίδια οφέλη στην υγεία τους ακόμη και όταν το έκαναν εναλλάξ. Γενικά το συμπέρασμα είναι ότι δε χρειάζεται πλέον να πεθαίνουμε της πείνας κάθε μέρα για να χάσουμε τα περιττά κιλά!

Ο Δόκτωρ Τζέιμς Τζόνσον ( Dr. James Johnson), συγγραφέας του βιβλίου "The Alternate Day Diet", κάνει τη δίαιτα για πέντε χρόνια και έχει ήδη χάσει 15 κιλά σε περίπου 3 μήνες, ενώ τώρα συνεχίζει τη δίαιτα για να σταθεροποιήσει το βάρος του.

Ένα από τα οφέλη της συγκεκριμένης δίαιτας είναι ότι ανακουφίζει από τα συμπτώματα του άσθματος. Μια μικρή έρευνα που έκανε ο Δρ. Τζόνσον, σε 10 παχύσαρκους με άσθμα έδειξε ότι 8 εβδομάδες μετά τη δίαιτα έχασαν 8% του βάρους τους και τα συμπτώματα του άσθματος υποχώρησαν κατά πολύ! Οι έρευνες έδειξαν ακόμη ότι οι ασθενείς με πνευματική φλεγμονή είχαν σημαντική βελτίωση, γεγονός που τους διευκόλυνε πολύ στην αναπνοή, ενώ εμφανίστηκαν πολύ μειωμένες ποσότητες που σχετίζονται με τον καρκίνο και καρδιακές παθήσεις .

Στη Βρετανία από την άλλη, οι ερευνητές προσπαθούν να βρουν ποια οφέλη της δίαιτας μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου το μαστού στις ομάδες μεγάλου κινδύνου. Ανακάλυψαν τελικά ότι ένα πρόγραμμα 800 θερμίδων τη μέρα μειώνει δραματικά τα ένζυμα που μεταβολίζουν το λίπος και τη γλυκόζη. Τα συγκεκριμένα ένζυμα είναι πάντα αυξημένα στις ασθενείς που υποφέρουν από καρκίνο του στήθους.

Όπως ανακάλυψαν στο παρελθόν, ένα συγκεκριμένο γονίδιο, το SIRT1, ήταν μάλλον υπεύθυνο για την επιτυχία της δίαιτας, το οποίο ενεργοποιείται από το ξαφνικό στρες που δημιουργεί η μείωση των θερμίδων.

Πολύ σημαντικό είναι ότι η επιτυχία της δίαιτας μπορεί να οφείλεται στο ότι « παίζει» με το μεταβολισμό, τον ξεγελάει. Γενικά όταν σταματάμε μια δίαιτα και αρχίζουμε να τρώμε πάλι κανονικά, "βάζουμε" πιο γρήγορα κιλά. Η συγκεκριμένη όμως δίαιτα, ξεγελάει τον οργανισμό γιατί έχει και κανονικό φαγητό και έτσι διώχνει τα περιττά κιλά εύκολα και γρήγορα!

Βέβαια ορισμένοι Βρετανοί ειδικοί, ανησυχούν για την πρόσληψη λίγων θερμίδων, δείχνοντας την προτίμηση τους σε μια πιο ισορροπημένη δίαιτα. Η Κάθριν Κόλινς (Catherine Collins) εκπρόσωπος του Βρετανικού Διαβητικού Οργανισμού πιστεύει ότι είναι πολύ καλό το πρόγραμμα μιας και ελαχιστοποιεί τις περιπτώσεις συνεχόμενης πείνας.

Τι να κάνεις αν θέλεις να ακολουθήσεις το πρόγραμμα:

· Για το πρώτο δεκαπενθήμερο ο Δρ. Τζόνσον προτείνει να ακολουθήσεις ένα πρόγραμμα 500 θερμίδων έτσι ώστε να ενεργοποιήσεις το γονίδιο

· Μετά από αυτό μπορείς να φας κανονικά τις επόμενες μέρες. Το για πόσο χρονικό διάστημα εξαρτάται από το στόχο που έχεις βάλει. Ως και 35% από το καθημερινό σου μενού θα σε βοηθήσει να χάσεις βάρος, ενώ αν τρως το 50 ή 60 % του μενού σου θα διατηρήσεις ένα σταθερό βάρος.

· Ναι μεν μπορείς να τρως όσο θέλεις τις ημέρες που επιτρέπεται αλλά μη το παρακάνεις! Φρόντισε να καταναλώνεις πολλά φρούτα και λαχανικά. Είναι πολύ βασικό να μη μπουχτίσεις από τη δίαιτα!

· Μην ξεχνάς να πίνεις πολύ νερό και να αθλείσαι συστηματικά, ειδικά τις ημέρες που τρως αρκετά. Καλό είναι να ζυγίζεσαι μόνο μια φορά την εβδομάδα, το πρωί , έτσι ώστε να μη θυμώνεις αν η ζυγαριά δε δείξει το επιθυμητό βάρος!