5 σούπερ όπλα για δυνατό ανοσοποιητικό

15.09.2010
Το καλοκαιράκι και οι καύσωνες μας παράτησαν. Η δροσούλα και η υγρασία έκαναν δυναμικά την εμφάνισή τους κι εσύ σίγουρα δεν ξέρεις να πρέπει να περνάς τους δρόμους με το μπουφάν στους ώμους και τα πουκαμισάκια τα κοντομάνικα.

Το καλοκαιράκι και οι καύσωνες μας παράτησαν. Η δροσούλα και η υγρασία έκαναν δυναμικά την εμφάνισή τους κι εσύ σίγουρα δεν ξέρεις να πρέπει να περνάς τους δρόμους με το μπουφάν στους ώμους και τα πουκαμισάκια τα κοντομάνικα.

Αν σκεφτείς πως μαζί με την αλλαγή της θερμοκρασίας, ξεκινάς δυναμικά να συνωστίζεσαι με ένα σωρό άτομα (στο μετρό, το λεωφορείο, το σχολείο, το γυμναστήριο ή το σινεμά ), τα πράγματα δυσκολεύουν.

Προτού αφήσεις τα μικρόβια να κάνουν πάρτυ στον οργανισμό σου και πριν σε χτυπήσει το πρώτο κρυολόγημα, θωράκισε τον οργανισμό σου σωστά. Εκτός από το καλό σκούπισμα των χεριών, μπορείς να δώσεις την ενίσχυση που χρειάζεται το ανοσοποιητικό σου σύστημα τροποποιώντας έξυπνα τη διατροφή σου.

Βάλε λοιπόν στη δίαιτά σου τις παρακάτω γευστικές τροφές και κάνε το συνάχι παρελθόν:

Σούπερ Όπλο Νο1: Γιαουρτάκι το θαυματουργό

Πόσες και πόσες δεν είναι οι θεραπευτικές ιδιότητες του νόστιμου γιαουρτιού. Καίγεσαι- βάζεις γιαουρτάκι στην πλάτη. Κάνεις δίαιτα- τρως γιαουρτάκι. Κι αν δεν το γνωρίζεις, το γιαούρτι αποτελεί μία εκ των πέντε τροφών που πρέπει να υπάρχουν στην διατροφή σου καθημερινά και τα προβιοτικά που περιέχει σε βοηθούν να διατηρήσεις των εντερικό σωλήνα και το έντερό σου γενικά, καθαρό από μικρόβια που μπορούν να προκαλέσουν διάφορες ασθένειες. Μάλιστα, σε μια σουηδικής προέλευσης έρευνα, οι συμμετέχοντες (όλοι υπάλληλοι στον ίδιο εργοστάσιο) που κατανάλωναν μεγαλύτερη ποσότητα προβιοτικών, αρρώστησαν λιγότερο κατά ποσοστό 33%.

Φάε το γιαουρτάκι σου μαζί με μια χούφτα μύρτιλλα (ένα είδος βατόμουρου) και μείνε υγιής!

Σούπερ Όπλο Νο2: Γλυκοπατάτα μου εσύ

Η επιδερμίδα μας αποτελεί την πρώτη γραμμή άμυνας που διαθέτουμε απέναντι σε ιούς, μικρόβια και βακτήρια. Ενίσχυσε την υγεία της επιδερμίδας καταναλώνοντας περισσότερες τροφές πλούσιες σε Β- καροτένιο που περιέχεται κατά κύριο λόγο στα καρότα αλλά και τις γλυκοπατάτες. Το σώμα μας παίρνει τη Β- καροτίνη και την μετατρέπει άμεσα σε Βιταμίνη Α, το στοιχείο κλειδί στην αναγέννηση και αποκατάσταση του ιστού του δέρματος.

Δοκίμασε τις γλυκοπατάτες σου ψητές στο φούρνο και όχι τηγανητές για να προστατέψεις ταυτόχρονα και την καρδιά (ή τη σιλουέτα) σου!

Σούπερ Όπλο Νο3: Μπρόκολο το λατρεμένο

Πλούσιο σε γλουταθειόνη, το μπρόκολο μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση του ανοσοποιητικού σου συστήματος κατακόρυφα. Τουλάχιστον τούτο έδειξε πρόσφατη εργαστηριακή μελέτη που έγινε σε ποντίκια. Οι γιατροί προτείνουν να καταναλώνουμε το μπροκολάκι μας τουλάχιστον δύο φορές καθημερινά, για να ελαχιστοποιήσουμε την εμφάνιση κάποιου καρκίνου στον οργανισμό μας. Ταυτόχρονα, μην ξεχνάς και τις αντιγηραντικές ιδιότητες του πράσινου μπρόκολου αλλά και των λοιπών σκουρόχρωμων λαχανικών όπως το λάχανο και το κοκκινολάχανο.

Φάε το μπροκολάκι σου στη σαλάτα,. Ωμή ή βραστή!

Σούπερ Όπλο Νο4: Σκορδάκι κανείς;

Η αλισίνη που περιέχει το σκόρδο μπορεί να θωρακίσει τον οργανισμό απέναντι στις ιώσεις και τα βακτήρια (και φυσικά να κρατήσει τα βαμπίρ μακρυά από το λαιμουδάκι σου). Δύο σκελίδες σκόρδου την ημέρα θα σε κάνουν να βρεις την υγειά σου!

Δοκίμασε το σκόρδο ψιλοκομμένο σε κόκκινη σάλτσα ή σάλτσα πέστο μαζί με τα αγαπημένα σου ζυμαρικά.

Σούπερ Όπλο Νο5: Μανιτάρι μαγικό!

Τα μανιτάρια δεν λαμβάνουν την προσοχή που τους πρέπει. Όλη στέκονται στην πρωτεΐνη που περιέχουν και κανείς δεν επικεντρώνεται στις τεράστιες αντιβακτηριακές τους ιδιότητες. Το σελήνιο που περιέχουν τα μανιτάρια σε προφυλάσσει από το κρυολόγημα, ενώ η βιταμίνες Β (ριβοφλαβίνη και νιασίνη) που περιέχουν μπορεί να παίξουν ρόλο κλειδί στην συνολική εικόνα της υγείας σου και την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού σου συστήματος.

Κατανάλωσε τα μανιτάρια ψιλοκομμένα σε σαλάτες, ομελέτες ή φτιάχνοντας με τα χεράκια σου μια νόστιμη τάρτα μανιταριού.

Επιμέλεια: Κατερίνα Πατούλια