Η τροφή αποτελεί μια από τρις βασικές μας λειτουργίες και κάθε φορά που τρώμε κάτι, κάνουμε επιλογές που μπορούν να μεταμορφώσουν τη ζωή μας (όσο κι αν δεν το καταλαβαίνουμε)!
Δύο νεαρές συγγραφείς, η Φιλίπα Λι (Phillippa Lee) και η Αν Μπόουεν Τζόουν (Ann Bowen-Jones) που επιμελήθηκαν και το βιβλίο "Kitchen alchemy" υποστηρίζουν πως βρήκαν την απαραίτητη φόρμουλα για να τρώμε πιο υγιεινά αλλά ταυτόχρονα και πιο απολαυστικά, μεταμορφώνοντας την ίδια μας τη ζωή μέσα από το φαγητό. Ιδού οι συμβουλές και τα τιπς που προτείνουν:
1. Μάθε καλύτερα τα συστατικά τα οποία χρησιμοποιείς:
Επίλεξε τα καλύτερα και πιο φρέσκα συστατικά για το φαγητό που φτιάχνεις. Πάρε τις πρώτες σου ύλες από επιλεγμένα καταστήματα με φρέσκα προϊόντα και προτίμησε το μανάβικο της γειτονιάς παρά από το σούπερ μάρκετ. Αν έχεις τη δυνατότητα να έχεις το δικό σου λαχανόκηπο, φρόντισε να μεγαλώσεις με μεράκι τα φρούτα και λαχανικά σου. Ταυτόχρονα, δοκίμασε νέες γεύσεις κι πρώτες ύλες για το φαγητό σου. Σάλτσες με κινέζικη προέλευση, φρούτα εξωτικά όπως τα μύρτιλλα και η παπάγια, μπαχάρια ανατολίτικα μπορούν να γίνουν πρωταγωνιστές στις σαλάτες και τα κυρίως πιάτα σου. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να επιλέγεις κάθε φορά συστατικά της εποχής και όχι φρούτα ή λαχανικά μεγαλωμένα με ορμόνες και φάρμακα.
2. Κάνε την κουζίνα σου ναό λατρείας:
Σε πολλούς πολιτισμούς, η κουζίνα αποτελεί τόπο λατρείας, κοινωνικοποίησης και επαφής με τις αισθήσεις μας. Κι αν το καλοσκεφτείς, όσο μαγειρεύεις, εκπαιδεύσεις τις αισθήσεις σου στο σύνολό τους από την όσφρηση και την όραση μέχρι την αφή και την ακοή. Φτιάξε την κουζίνα σου όσο πιο λειτουργική γίνεται και κάνε την μαγειρική απόλαυση. Το μαγείρεμα ενός φαγητού μπορεί να γίνει το 20λεπτο εκείνο της ημέρας που χαλαρώνεις και διασκεδάζεις περισσότερο από τα υπόλοιπα. Βάλε μια ωραία μουσική να παίζει, κλείσε το βιβλίο μαγειρικής με συνταγές και εμπνεύσου ή ακόμα καλύτερα πειραματίσου. Φαντάσου πως η δημιουργία του φαγητού είναι ένας πίνακας που επάνω του θα δημιουργήσεις κι αντί για μπογιές θα χρησιμοποιήσεις ντοματίνια, ξίδι μπαλσάμικο και μουστάρδα. Αν το εγχείρημα δεν σου βγει γευστικό, τουλάχιστον θα σου έχει μείνει η χαρά της δημιουργίας και της προσπάθειας.
3. Θρέψε και την ψυχή σου:
Το να εκτιμάς και ν' απολαμβάνεις το καλό φαγητό αποτελούν μικρές αλλά σημαντικές πινελιές στον εμπλουτισμό της καθημερινής σου ζωής. Οπότε, την επόμενη φορά που θα καθίσεις στο τραπέζι για να φας, απόλαυσε το γεύμα σου. Χρησιμοποίησε το αγαπημένο σου σερβίτσιο, ένα κρυστάλλινο κολονάτο ποτήρι, σικ χαρτοπετσέτες και ικανοποίησε έτσι και την κοιλιά και την όρασή σου. Μην βιάζεσαι να τελειώσεις το φαγητό μέσα σε λίγα λεπτά αλλά απόλαυσε την κάθε σου μπουκιά. Εννοείται πως την περιποίηση αυτή πρέπει να την παρέχεις πρωτίστως όταν τρως μόνη σου αλλά και αν έχεις παρέα. Έτσι, απολαμβάνεις το φαγητό καλύτερα και χορταίνεις και συναισθηματικά (για να μην πέσεις αργότερα μαχόμενη με το κουτάλι στο μπολ του παγωτού).
4. Πάρε δύναμη μέσα από τη σωστή διατροφή:
Η καφεΐνη και η ζάχαρη μπορούν να σαφώς να λειτουργήσουν ως κινητήρια δύναμη για να βγάλεις την ημέρα με περισσότερη ζωντάνια Ταυτόχρονα, μπορείς να επιλέξεις τροφές που εκτός από ενέργεια μπορούν να σου χαρίσουν λάμψη, ομορφιά και νεότητα και τα οποία να περιέχουν λιγότερα σάκχαρα. Επίλεξε τροφές ολικής άλεσης, καρπούς, σπόρους, αποξηραμένα και φρέσκα φρούτα ως σνακ για ν' αποφύγεις την πολλή ζάχαρη. Ταυτόχρονα, φρόντισε η παλέτα των τροφών που καταναλώνεις να είναι μεγάλη, λαμβάνοντας τροφές διαφορετικού χρώματος καθημερινά. Τα διαφορετικά χρώματα, σηματοδοτούν και την λήψη διαφορετικών βιταμινών και θρεπτικών στοιχείων που όλοι τα έχουμε ανάγκη.
5. Μπες σε αγωγή σοκολάτας:
Σε πνίγει το στρες, τα προβλήματα και η ρουτίνα της καθημερινότητας. Θα εκπλαγείς να μάθεις πως ένα και μόνο κομματάκι σοκολάτας μπορεί να μεταμορφώσει τη ζωή σου. Τη στιγμή που σε τρώει το άγχος, κάνε ένα διάλειμμα και απόλαυσε ένα κομματάκι της αγαπημένης σου σοκολάτας. Φρόντισε η σοκολάτα (μαύρη, φουντουκιού ή γάλακτος) να είναι πολυτελείας και της καλύτερης ποιότητας και πάρε το χρόνο σου για να νιώσεις όλη της την γλύκα στον ουρανίσκο.
6. Απόλαυσε τη διαδικασία του φαγητού:
Πώς θα μεταμορφώσεις τη ζωή σου εφόσον μασαμπουκιάζεις ό,τι βρεις χωρίς επιλεκτικότητα και χωρίς ν' απολαμβάνεις το φαγητό. Πάρε το χρόνο σου, ξεκίνα να τρέφεσαι υγιεινά, χάσε μερικά κιλά, βρες το ιδανικό σου βάρος και ξεκίνα από την αρχή τη σχέση σου με το καλό φαγητό. Άκου καλά τις ανάγκες του σώματός σου και κατανάλωσε το φαγητό που εκείνο χρειάζεται. Καμιά τροφή δεν θεωρείται απαγορευμένη. Αυτό σημαίνει πως δεν χρειάζεται να εξορίσεις τα μπισκότα και τα πατατάκια από το ντουλάπι σου. Αρκεί να ξέρεις πότε πρέπει να τ' απολαύσεις.
Αν σε παράτησε ο καλός σου, πάρε την κολλητή τηλέφωνο και μην κάνεις κολλητή την κρέπα με σοκολάτα. Ακόμα κι αν ενδώσεις στην κρέπα, απόλαυσέ την σιγά σιγά και μετάτρεψε το αίσθημα της απώλειας σε αίσθημα πληρότητας και αγαλλίασης. Να την κάνεις την αμαρτία αλλά να την απολαύσεις βρε αδερφέ! Σταδιακά θα μάθεις ν' ακούς τις ανάγκες του κορμιού σου και, θα φτιάξεις μια ισορροπημένη σχέση με το φαγητό και το βάρος σου και θα βρεις την απόλυτη ευτυχία!
Κατερίνα Πατούλια