Ο διάσημος διατροφολόγος της Νέας Υόρκης, Γκαρσία, υποστηρίζει ότι οι κλασικές δίαιτες δεν έχουν αποτέλεσμα και πως το μυστικό για ένα υπέροχο σώμα βρίσκεται στον ισορροπημένο μεταβολισμό. Ο οργανισμός που δεν λειτουργεί κανονικά έχει την τάση να αυξάνει το βάρος του, να δημιουργεί ένα αίσθημα μόνιμης κόπωσης, να ταλαιπωρεί το ανοσοποιητικό σύστημα και να προκαλεί μεταβολές στη διάθεση.
Η λύση είναι η εφαρμογή ενός εξατομικευμένου προγράμματος διατροφής, το οποίο πρέπει να σχεδιαστεί με βάση το γενετικό μεταβολισμό του κάθε ατόμου. Και αυτό γιατί κάποιοι οργανισμοί καίνει πιο γρήγορα την ενέργεια, άλλοι πιο αργά και άλλοι πάλι με ακανόνιστο τρόπο.
Ο Γκαρσία κατατάσσει τους διαφορετικούς τύπους μεταβολισμού σε 3 κατηγορίες: όσους καίνε αργά τις θερμίδες, εκείνους που τις καίνε γρήγορα και αυτούς με μικτό ρυθμό. Το άτομο που έχει αργό μεταβολισμό απελευθερώνει την ενέργεια με χαμηλό ρυθμό. Αυτό οφείλεται στο κεντρικό νευρικό σύστημα το οποίο διακρίνεται σε δύο επιμέρους συστήματα που αλληλοσυμπληρώνονται: το συμπαθητικό και το παρασυμπαθητικό.
Στα άτομα με αργό μεταβολισμό κυριαρχεί το παρασυμπαθητικό: η κατακράτηση ενέργειας επηρεάζει τη λειτουργία ολόκληρου του οργανισμού. Οι ιστοί δεν ενυδατώνονται σωστά και προκαλείται υπερβολική οξείδωση και εναπόθεση ιζημάτων. Παίρνουν εύκολα βάρος και τα κιλά συγκεντρώνονται στους μηρούς και τους γοφούς. Συχνά, επίσης, υποφέρουν από αλλεργίες, άσθμα, δυσκοιλιότητα και χαμηλή αρτηριακή πίεση.
Στα άτομα με γρήγορο μεταβολισμό η ενέργεια καίγεται με γρήγορο ρυθμό. Η αιτία βρίσκεται στην κυριαρχία του συμπαθητικού συστήματος που αυξάνει τα ποσοστά αδρεναλίνης και επηρεάζει τη λειτουργία του θυρεοειδούς. Τα άτομα αυτά ιδρώνουν εύκολα κατά τη διάρκεια των γευμάτων, έχουν τάση για ακμή, έλκος στομάχου, υψηλή αρτηριακή πίεση και αν πάρουν βάρος τα κιλά συσσωρεύονται στην περιοχή της κοιλιάς.
Τέλος, τα άτομα με μικτό μεταβολισμό έχουν χαρακτηριστικά και από τους δύο παραπάνω τύπους. Σε εκείνα κυριαρχεί το συμπαθητικό σύστημα, ωστόσο υπάρχουν φάσεις κατά τις οποίες λειτουργούν ισότιμα και τα δύο συστήματα και επομένως ο μεταβολισμός τους βρίσκεται σε ισορροπία.
Κανένας τύπος δεν θεωρείται καλύτερος από τους άλλους. Σκοπός δεν είναι να μετατρέψουμε έναν τύπο σε κάποιον άλλο. Άλλωστε, κανένας δεν μπορεί να επέμβει στις γενετικές του καταβολές. Μπορούμε, όμως, να αλλάξουμε τις διατροφικές μας συνήθειες.
Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να τρώτε
Αργός μεταβολισμός
Επιτρέπονται: πρωτεϊνες, όπως γαλοπούλα, κοτόπουλο, πέρκα, τόνος, γλώσσα ψάρι. Λαχανικά πλούσια σε ίνες, όπως καρότα, φασολάκια, αγγούρι, σέλινο και σαλάτες. Τρεις μερίδες φρούτα την ημέρα, όπως πορτοκάλια, μήλα, γκρέιπφρουτ. Γάλα με χαμηλά λιπαρά, γιαούρτι και τυρί. Προϊόντα σόγιας και μαύρο τσάι. Απαγορεύονται: προϊόντα αρτοποιίας, τροφές με πολλά λιπαρά, υπερβολικές ποσότητες λίπους και καφές.
Γρήγορος μεταβολισμός
Επιτρέπονται: ζωϊκές πρωτεϊνες, όπως πουλερικά, ψάρια, θαλασσινά, κόκκινο κρέας. Λαχανικά πλούσια σε ασβέστιο και βιταμίνη Α, όπως λάχανο, μπρόκολο, σπανάκι, μανιτάρια, ντομάτες, σπαράγγια, αγκινάρες. Προϊόντα που περιέχουν πλήρες γάλα. Προϊόντα αρτοποιίας και φρούτα, όπως μήλα, αχλάδια, βερίκοκα και πεπόνι, δύο φορές την ημέρα. Απαγορεύονται: εσπεριδοειδή, μπανάνες και φρουτοχυμοί.
Μικτός μεταβολισμός
Επιτρέπονται: κάθε είδος ψάρι και κρέας. Όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα φρούτα, τα λαχανικά, οι φρουτοχυμοί και τα αφεψήματα. Απαγορεύονται: προϊόντα από άσπρο αλεύρι, γλυκά, αναψυκτικά και καφές.