Το εικοσιτετράωρο δεν σου φτάνει ούτε για να ρυθμίσεις τις καθημερινές υποχρεώσεις. Πόσο μάλλον, να προλάβεις να μαγειρέψεις σωστά και να φας με την ησυχία σου. Έτσι, καταφεύγεις στην λύση του πρόχειρου φαγητού. Πώς μπορείς να σταματήσεις να τρως από τα φαστ - φουντ και τα ντελίβερι; Ποιές ασκήσεις είναι απαραίτητες για να ξεφύγεις (εσύ και τα παιδιά σου) από την παγίδα του πρόχειρου φαγητού;
Η ειδική Ψυχοπαιδαγωγός Γιάννα Μαρνελάκη μας δίνει συμβουλές και αποαλύπτιε την άποψή της επί του θέματος:
''Πάντα χαζεύω τα παιδάκια που συνοδεύουν τους γονείς τους στα σούπερ μάρκετ. Διασκεδάζω βλέποντας τα πονηρά τους ματάκια να σταμπάρουν όλες τις απαγορευμένες λιχουδιές και να τιγκάρουν τα καρότσια με χοληστερίνες, γλυκαντικές ουσίες, λιπαρά. Μάχη στο ταμείο, χτυπιέται ο μπόμπιρας όταν ο μπαμπάς αγορεύει για υγιεινές διατροφές και η μαμά προσπαθεί ν αδειάσει τα γαριδάκια και τα πατατάκια από το καρότσι. Ασε με εκείνα τα αναψυκτικά και τις σοκολατούλες που τις λιγουρεύεται ο παππούς από δίπλα σέρνοντας το δικό του καρότσι τίγκα στο γιαούρτι!!! Κι όμως, είναι για γέλια.
Τώρα που τα έχουμε όλα, δεν μπορούμε να τα φάμε ελεύθερα. Ιδιαίτερα τα μπομπιράκια βομβαρδίζονται με μηνύματα υγιεινής διατροφής από τους καλούς μεγάλους, προσπαθούν να καταλάβουν τι σημαίνει αντιοξειδωτικό, μειωμένη λακτόζη, χαμηλά λιπαρά και μπερδεύονται και με τους άλλους κακούς μεγάλους της TV που τα καλούν να αγοράζουν λαχταριστές λιχουδιές και ροφήματα.
Πώς μπορεί ένα παιδί να διαπαιδαγωγηθεί στην υγιεινή διατροφή με τόσα αντιφατικά μηνύματα γύρω του; Ελεος, μην ενοχοποιείτε τα παιδιά σας γιατί τους αρέσει η ζάχαρη, η χρωματιστή κρέμα, το ροζ γιαούρτι.
Ολα αυτά που αγαπούν πολύ και τα θέλουν τόσο, είναι πραγματικά εύγεστα και λαχταριστά. Δεν θα πρέπει να αμφισβητούμε τις γλυκές τους γεύσεις, γιατί τότε τα παιδιά θα αρχίσουν να αναρωτιούνται για τις αισθήσεις τους. Εξηγούμε στα παιδιά ότι όλα τα προϊόντα μας δίνουν και ευχάριστη γεύση και όσφρηση και γι αυτό μας αρέσουν.
Τα περισσότερα προϊόντα είναι χαριτωμένα διακοσμημένα και αυτό το έχει ανάγκη το μάτι, γιατί έτσι τα πλησιάζει και τα γεύεται περισσότερο ευχάριστα. Πώς σερβίρει η μανούλα ένα ωραίο κέικ σε μια ωραία πιατέλα, ο μπαμπάς το τσάι σε μια ωραία κούπα; Εξηγούμε στα παιδιά το νόημα που δίνεται σήμερα στο κάθε προϊόν από τις εταιρείες, συμφωνούμε μαζί τους ότι σ' όλους αρέσουν οι πονηρολιχουδιές, αλλά... Αυτό το αλλά, δηλαδή η διαπαιδαγώγηση στη σωστή διατροφή, δεν χρειάζεται στα παιδιά να γίνεται με τον ίδιο τρόπο που ο καρδιολόγος του παππού του ανακοινώνει το επερχόμενο εγκεφαλικό λόγω πίεσης.
Τα παιδιά θέλουν δικό τους τρόπο, χαλαρή προσέγγιση, θετικά μηνύματα, χιούμορ, παραδείγματα για να κατανοήσουν ότι «αυτά που αγαπούν πολύ είναι και παγίδα».
Η μύηση των παιδιών στην υγιεινή διατροφή και την άσκηση δεν είναι μάθημα ορθογραφίας, με το κόκκινο διορθωτικό στιλό της δασκάλας και του γονιού. Οι προκλήσεις για όλους είναι πολύ δυνατές στο θέμα της κατανάλωσης. Ας προβληματιστούμε εμείς οι μεγάλοι δίνοντας κάποια παραδείγματα «τάσης» ενάντια στην τυποποιημένη διατροφή. Γιατί μόνο για τάση μπορούμε να μιλάμε.
Μην είμαστε απόλυτοι και ιδιαίτερα στα παιδιά μας που χαλαρώνουν και χαίρονται πασαλειμένα στη σοκολάτα.''
Η ειδικός Ψυχοπαιδαγωγός Γιάννα Μαρνελάκη, Σύμβουλος οικογένειας
e-mail: [email protected]