Τσίκνισέ το υγιεινά

24.02.2011
Τσικνοπέμπτη σήμερα και επειδή θα το ρίξεις στο μπάρμπεκιου και τα κρεατικά είναι καλό να προσέξεις μερικές λεπτομέρειες για να μην το παρακάνεις. Δες πως μπορείς να το γλεντήσεις χωρίς να γίνει η σημερινή ημέρα, ημέρα κραιπάλης!

Τσικνοπέμπτη σήμερα και επειδή θα το ρίξεις στο μπάρμπεκιου και τα κρεατικά είναι καλό να προσέξεις μερικές λεπτομέρειες για να μην το παρακάνεις. Δες πως μπορείς να το γλεντήσεις χωρίς να γίνει η σημερινή ημέρα, ημέρα κραιπάλης!

Πρώτα πρώτα, είναι καλύτερο να μαζευτείτε φίλοι και γνωστοί στο σπίτι κάποιου, παρά να δώσετε τα πολύτιμα ευρώ σας σε κάποιο ταβερνείο για να φάτε λιγοστό και μέτριο φαγητό. Προμηθευτείτε από νωρίς το κρέας που φυσικά θα προέρχεται από κρεοπωλείο που εμπιστεύεσαι.

Αν προτιμήσεις το ψήσιμο, απόφυγε το ψήσιμο στο τζάκι γιατί υπάρχει κίνδυνος να συσσωρευτεί το λίπος και να προκληθεί πυρκαγιά.


Αν προτιμήσεις τα τηγανητά, μη τηγανίζεις με ξαναχρησιμοποιημένο λάδι γιατί είναι καταστροφικό για την υγεία σου.

Αν το φαγητό "πιάσει" ή "αρπάξει", ξύσε το καμένο κομμάτι με ξύλινο σκεύος ή σπάτουλα και όχι με μεταλλικό.

Ελαιόλαδο ? βούτυρο:
Μη χρησιμοποιείς στη μαγειρική σε άλλα λάδια (σπορέλαια κλπ) εκτός από ελαιόλαδο. Όταν χρησιμοποιείς βούτυρο, προτίμησε το βούτυρο από γάλα κατσίκας ή αγελάδας. Τα τυποποιημένα είναι ιδιαίτερα ανθυγιεινά και δεν προσφέρουν τίποτε στη νοστιμιά του φαγητού. Αν δεν έχεις βούτυρο τότε πες λάδι της ελιάς. Πρόσεξε το πρόβειο βούτυρο που μυρίζει πολύ βαριά και μπορεί να χαλάσει τη γεύση του φαγητού.

Καυτερά: συνηθίζουμε να συνοδεύουμε τα ψητά με διάφορες καυτερές σος αλλά στα αλάδωτα φαγητά τα καυτερά μπορούν να προκαλέσουν στομαχόπονο.

Αλκοόλ: το κρασί θέλει λάδι και μεζέ, θέλει δηλαδή λιπαρά πολλά. Οπότε άσε στην άκρη τα άλλα ποτά και γλεντήστε με κρασάκι του Θεού.

Πες ναι στα λαχανικά: το τσίκνισμα δεν απορρίπτει την χρήση λαχανικών. Μπορείς να τα προσθέσεις στα σουβλάκια που θα ψήσεις αλλά και μόνα τους ως συνοδευτικά αντί για πατάτες.

Ιδανικά λαχανικά για ψήσιμο:

Τα φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα στα δύο, χρειάζονται 2
λεπτά ψήσιμο.

Ντομάτες όχι πολύ ώριμες κομμένες σε χοντρούτσικες ροδέλες,
τις τοποθετούμε όμως σε σουρωτήρι ώστε να φύγουν σχεδόν όλα τα υγρά
τους. Χρειάζονται 5-6 λεπτά ψήσιμο

Μελιτζάνες κομμένες σε φέτες ή μικρές κομμένες στη
μέση και χαραγμένες. Χρειάζονται 8-10 λεπτά ψήσιμο.

Πατάτες που θα ψήσεις μέσα σε αλουμινόχαρτο και χρειάζονται
τουλάχιστον 45-50 λεπτά ψήσιμο.

Κολοκυθάκια κομμένα σε λωρίδες που χρειάζονται 7-8
λεπτά ψήσιμο.


Κρεμμύδια ξερά : τα κόβουμε στη μέση κατά μήκος και τα αφήνουμε
σε κρύο νερό 15-20 λεπτά. Χρειάζονται 6-7 λεπτά ψήσιμο.

Πιπεριές: κομμένες σε φέτες χρειάζονται 4-5 λεπτά.
Ολόκληρες χρειάζονται πάνω από 15 λεπτά ψήσιμο.

Ο σωστός τρόπος για να ψήσεις τα λαχανικά:


1. Περιχύνουμε τα λαχανικά με παρθένο ελαιόλαδο αρωματισμένο με
σκόρδο, ρίγανη, θυμάρι..

2. Τα αφήνουμε στη μαρινάτα αρκετή ώρα πριν το ψήσιμο

3. Τα ψήνουμε σε απόσταση 10 cm από τα κάρβουνα

4. Αρχίζουμε να ψήνουμε τα πιο «σκληρά λαχανικά»

Μετά το τσίκνισμα έρχεται το λίκνισμα: μετά το φαγητό, μην παραλείψεις να το ρίξεις στο χορό και στο γλέντι για να κάψεις τις θερμίδες που πήρες.

Για να το τσικνίσεις μερακλίδικα, δες τις συναγές μας στον τομέα των γεύσεων.