H υπερβολική κατανάλωση τηγανητής πατάτας μπορεί να διπλασιάσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

17.04.2022
H υπερβολική κατανάλωση τηγανητής πατάτας μπορεί να διπλασιάσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου
Την επόμενη φορά που θα σας ρωτήσουν αν θέλετε να συνοδέψετε αυτό που παραγγείλατε με πατάτες τηγανητές, μην βιαστείτε να απαντήσετε θετικά. Μια νέα μελέτη δίνει έναν καλό λόγο για να επιλέξετε κάτι άλλο, αφού διαπίστωσε ότι η κατανάλωση δύο έως τριών μερίδων τηγανητών πατατών κάθε εβδομάδα θα μπορούσε να διπλασιάσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

ΟLuigi Fontana, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μπρέσια στην Ιταλία και η ομάδα του, κατέληξαν σε αυτά τα ευρήματα μετά την ανάλυση δεδομένων περισσότερων από 4.400 ενηλίκων από τις Ηνωμένες Πολιτείες σε ένα διάστημα 8 ετών. Στις Η.Π.Α., όπως και σε πολλές άλλες χώρες, οι πατάτες είναι ένα βασικό καθημερινό είδος ειδικά σε επεξεργασμένες μορφές. Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USDA), οι μεταποιημένες πατάτες - συμπεριλαμβανομένων των τηγανισμένων και των chips - αντιπροσωπεύουν το 64% της συνολικής χρήσης πατάτας στη χώρα κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2000, έναντι μόλις 35% στη δεκαετία του 1960. Οι άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο κατανάλωσαν τρεις φορές περισσότερες τηγανητές πατάτες το 2014 από ό, τι το 1974 - συμπεριλαμβανομένων των κατεψυγμένων του σούπερ μάρκετ - σύμφωνα με την Εθνική Έρευνα Επισιτισμού της αντίστοιχης κυβέρνησης.

H συνέχεια στο itrofi.gr