Οι τροφές που θα σε βοηθήσουν να κοιμηθείς

08.03.2022
Οι τροφές που θα σε βοηθήσουν να κοιμηθείς
Τα τρόφιμα που έχουν φυσικά υψηλή περιεκτικότητα σε μελατονίνη

Για τους περισσότερους από εμάς, οι ορμόνες μας συνδέονται με αρνητικά πράγματα - το άκουσμα του όρου "ορμονικό" τείνει να συνδυάζεται με συναισθήματα όπως το άγχος και το PMS. Αυτό είναι ατυχές, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές ορμόνες καλών αισθήσεων, από ντοπαμίνη, ωκυτοκίνη και σεροτονίνη έως μελατονίνη, μια ορμόνη που είναι γνωστή για την ικανότητά της να δίνει σήμα στον εγκέφαλο ότι είναι ώρα να πας για ύπνο.

Ενώ και οι τέσσερις από αυτές τις καταπραϋντικές ορμόνες παράγονται φυσικά από το σώμα, η μελατονίνη ξεχωρίζει για έναν μεγάλο λόγο: Είναι πιο δημοφιλής από ποτέ σε μορφή συμπληρώματος. Είναι λογικό, καθώς μια ποικιλία παραγόντων του τρόπου ζωής μπορεί να εμποδίσει την παραγωγή της. Και ενώ πιθανότατα γνωρίζεις καλά τη μελατονίνη ως εναλλακτική λύση στα συνταγογραφούμενα βοηθήματα ύπνου, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι βρίσκεται επίσης φυσικά σε μια σειρά από τρόφιμα.

Σε τι αξίζει να ξοδέψεις χρήματα και σε τι όχι στο σούπερ μάρκετ

Τι είναι ακριβώς η μελατονίνη;
Η μελατονίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται στον εγκέφαλό μας. Καθώς το φως μειώνεται, τα επίπεδα μελατονίνης μας αυξάνονται, βοηθώντας μας να κοιμηθούμε. Ενώ η μελατονίνη είναι περισσότερο γνωστή για τη ρύθμιση του κιρκάδιου ρυθμού μας, έχει επίσης αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Το σώμα παράγει μελατονίνη από μόνο του, ωστόσο ορισμένα άτομα μπορεί να ωφεληθούν από τη λήψη επιπλέον μελατονίνης, ειδικά εάν αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον ύπνο.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί, ωστόσο, ότι το σώμα επεξεργάζεται τις φυσικές μορφές μελατονίνης - από τα τρόφιμα, για παράδειγμα - πολύ διαφορετικά από τη μελατονίνη σε μορφή συμπληρώματος. «Ο αντίκτυπος των τροφών πλούσιων σε μελατονίνη στα εσωτερικά μας επίπεδα μελατονίνης ποικίλλει ανάλογα με την ποσότητα που τρώμε, την ώρα της ημέρας που τα τρώμε και αν τα τρώμε σε συνδυασμό με οτιδήποτε άλλο», δήλωσε η ειδικός στον ύπνο Carleara Weiss.

Δες παρακάτω τις τροφές με υψηλή συγκέντρωση μελατονίνης που μπορούν να σε βοηθήσουν να κοιμηθείς

Λαχανικά και βότανα
Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το μαρούλι, αλλά και μυρωδικά και βότανα, όπως ο άνηθος και ο βασιλικός είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, πράγμα που σημαίνει πως θα σε βοηθήσουν να κοιμάσαι ευκολότερα το βράδυ.

Φιστίκια Αιγίνης
«Κατά μέσο όρο, η ποσότητα μελατονίνης που υπάρχει στα φιστίκια είναι μεταξύ των υψηλότερων που βρίσκονται στα τρόφιμα», λέει η Frances Largeman-Roth, συγγραφέας του "Smoothies & Juices: Prevention Healing Kitchen". «Αν θέλεις να δοκιμάσεις τα φιστίκια για ύπνο, φάε μια μερίδα—1/4 φλιτζάνι—μια ώρα πριν τον ύπνο. Κάνε το κάθε βράδυ για δύο εβδομάδες και κράτησε ένα ημερολόγιο ύπνου για να παρακολουθείς πώς αισθάνεσαι και αν υπάρχει διαφορά στην ικανότητά σου να κοιμάσαι το βράδυ».

Αυγά
Τα αυγά είναι ένα από τα πιο ευέλικτα συστατικά, γι' αυτό λατρεύουμε κάθε συνταγή για πρωινό ή δείπνο που περιλαμβάνει αυγά.

Γάλα
Το γάλα είναι ιδανικό αν αντιμετωπίζεις προβλήματα με τον ύπνο - και συγκεκριμένα το αγελαδινό γάλα, καθώς περιέχει τις υψηλότερες ποσότητες μελατονίνης.

Σολομός
Από ένα μπολ σολομού μέχρι γλασαρισμένο σολομό με λαχανικά, υπάρχουν τόσοι πολλοί εύκολοι και νόστιμοι τρόποι για να τον απολαύσεις.