5 μύθοι για την αύξηση του βάρους στις γιορτές

28.12.2021
5 μύθοι για την αύξηση του βάρους στις γιορτές
Πώς να διαχειριστείς εξυπνα τις διατροφικές σου επιλογές

Το πρόβλημα με το να ακολουθήσουμε μια νοοτροπία δίαιτας κατά τη διάρκεια των γιορτών, είναι ότι μας κάνει να σκεφτόμαστε υπερβολικά τι τρώμε, αφαιρώντας την απόλαυση των λιχουδιών μια φορά το χρόνο. Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι μας κάνει να σκεφτόμαστε ότι πρέπει να αναπληρώσουμε αυτή τη μπουκιά γέμισης, και αυτό μπορεί να μας οδηγήσει σε ανθυγιεινή δίαιτα γιο-γιο.

Feliz Navidad με Χριστουγεννιάτικα Ισπανικά γλυκά.

Παρακάτω θα δεις τους πέντε μύθους που πρέπει να ξεχάσεις σε ό,τι αφορά τα κιλά των γιορτών, και τι να κάνεις για να το διαχειριστείς έξυπνα.

Μύθος #1 Είναι δεδομένο ότι θα χρειάζεσαι μεγαλύτερο νούμερο παντελόνι το νέο έτος
Εάν παχύνεις κατά τη διάρκεια των διακοπών, είναι απίθανο να είναι υπερβολικό, λένε έρευνες. Τα αλμυρά, τα ζαχαρούχα, τα λιπαρά τρόφιμα —και το αλκοόλ— προκαλούν φούσκωμα και κατακράτηση νερού, κάτι που μπορεί να σε κάνει να φαίνεσαι και να αισθάνεσαι σαν να έχεις βάλει μερικά κιλά, ακόμα κι αν είναι προσωρινά, λέει η Dana Angelo White, διαιτολόγος και πιστοποιημένη αθλητική προπονήτρια. «Η πραγματική αύξηση βάρους προέρχεται μόνο από το λίπος ή τους μυς, αλλά οι αλλαγές βάρους στο νερό μπορεί να είναι αρκετά επιθετικές», λέει. Τα περισσότερα από αυτά θα εξαφανιστούν μόλις επαναλάβετε τις τακτικές, υγιεινές συνήθειες, λέει η Dawn Jackson Blatner, R.D.N., συγγραφέας του The Superfood Swap.

Μύθος #2 Οι εποχικές λιχουδιές είναι ο σημαντικότερος λόγος που τρως υπερβολικά
Τα γλυκά της μαμάς σου μπορεί να είναι ακαταμάχητα, αλλά μπορεί να μην είναι ο κύριος λόγος που τρως υπερβολικά κατά τη διάρκεια των εορτών. Στην πραγματικότητα, τείνουμε να τρώμε περισσότερο όταν κοινωνικοποιούμαστε παρά όταν είμαστε μόνοι—πιθανώς έως και 48% περισσότερο, σύμφωνα με έρευνα. Για να αποφύγεις να τρως ασυναίσθητα όταν είσαι με παρέα, τροποποίησε μερικές από τις συνήθειές σου. Αντί να κουβεντιάζεις πάνω από το πλατό με τα τυριά, κάνε τη συνομιλία σου σε ένα δωμάτιο χωρίς φαγητό, ή αντί να καθίσεις μετά το γλυκό, πρότεινε μια οικογενειακή βόλτα ή ένα παιχνίδι.

Μύθος #3 Η πολύ σκληρή προπόνηση μπορεί να ακυρώσει οποιαδήποτε υπερβολή στο φαγητό
Όταν ερευνητές στο Texas Tech University έκαναν μια μελέτη με ανθρώπους, οι μισοί από τους οποίους έκαναν γυμναστική την περίοδο των γιορτών και οι άλλοι μισοί όχι, διαπίστωσαν ότι και οι δύο ομάδες κέρδισαν περίπου το ίδιο βάρος. Το να αντιλαμβάνεσαι την άσκηση ως έναν τρόπο να ακυρώσεις την υπερκατανάλωση τροφής είναι μια ανθυγιεινή νοοτροπία. Το να τρως τα αγαπημένα σου φαγητά δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να τιμωρηθείς. Προσπάθησε να διαχωρίσεις διανοητικά το φαγητό από την άσκηση και να κάνεις γυμναστική για όλα τα οφέλη που σου προσφέρει πέρα ​​από οτιδήποτε μπορεί να πει η ζυγαριά.

Μύθος #4 Θα πρέπει να κάνεις αποτοξίνωση ή μια ακραία δίαιτα μετά την Πρωτοχρονιά
Το να κάνεις μια απότομη στροφή από τα γλυκά και τα γεμιστά κρέατα σε μια δίαιτα χυμού είναι μια προετοιμασία για καταστροφή. «Αυτά τα περιοριστικά σχήματα είναι απλώς μεταμφιεσμένες δίαιτες», λέει ο Angelo White. «Μπορούν να προκαλέσουν τον όλεθρο στο μεταβολισμό και να οδηγήσουν σε υπερκατανάλωση τροφής και αύξηση βάρους». Και δεν είναι απαραίτητα: Οι περισσότεροι από εμάς χάνουμε περίπου το μισό βάρος των διακοπών μέσα σε ένα μήνα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine. Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι οι άνθρωποι επιστρέφουν στις συνήθεις διατροφικές τους συνήθειες. Το να χάσεις τα υπόλοιπα, αν θέλεις, απαιτεί σκοπιμότητα και όχι μιζέρια. Συναντήσου με μια φίλη για μια βόλτα αντί για ένα πλούσιο γεύμα και πιες ανθρακούχο νερό αντί για αλκοόλ.

Μύθος #5 Θα πρέπει οπωσδήποτε να αντικαταστήσεις τις γιορτινές τροφές με υψηλότερα λιπαρά, και περισσότερες θερμίδες με «πιο υγιεινές» εκδοχές
Φυσικά και μπορείς να χρησιμοποιήσεις γιαούρτι αντί για μαγιονέζα στο ντιπ σου ή λιγότερη ζάχαρη στη συνταγή σου για μπισκότα ζάχαρης. Αλλά αν η «πιο υγιεινή» εκδοχή του αγαπημένου σου εορταστικού πιάτου σου φαίνεται περιοριστική, καταθλιπτική ή σαν δίαιτα, μπορεί να καταλήξεις να τσιμπάς παραπάνω μέσα στην ημέρα. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που αγόραζαν τροφές με την ένδειξη «ελαφριά» μπορούσαν να καταναλώσουν 13% περισσότερες θερμίδες από εκείνους που έτρωγαν τροφές με πλήρη λιπαρά. Είναι καλύτερα να παραμείνεις σε μια λογική μερίδα του παραδοσιακού εορταστικού φαγητού και να απολαμβάνεις πραγματικά κάθε μπουκιά.