Έχει να κάνει με μια χημική ουσία το αιθυλένιο. Παράγεται και απελευθερώνεται στον αέρα από τα περισσότερα φυτά, συμπεριλαμβανομένων από τον καρπό ορισμένων φυτών, όπως τα μήλα, μπανάνες, αχλάδια, κλπ. Το "κακό" μήλο είναι συνήθως αυτό που τραυματίστηκε κατά κάποιο τρόπο στη μεταφορά ή είναι υπερώριμο. Κατά συνέπεια, εκεί που έχει χτυπηθεί ή από εκεί που αρχίζει να χαλάει γιατί ωρίμασε αρχίζει και εκκρίνεται πολύ περισσότερο αιθυλένιο από το κανονικό, το οποίο επιταχύνει τη διαδικασία ωρίμανσης των μήλων γύρω από αυτό και τα αναγκάζει να απελευθερώσουν με τη σειρά τους και αυτά περισσότερο αιθυλένιο, με αποτέλεσμα να χαλάσουν όλα τα μήλα.
H συνέχεια στο itrofi.gr