Πώς να κάνεις τη σαλάτα σου πιο δημιουργική και χορταστική

10.08.2021
Πώς να κάνεις τη σαλάτα σου πιο δημιουργική και χορταστική
Μια διατροφολόγος μοιράζεται τις συμβουλές της

Δυστυχώς, η πλειοψηφία των "σαλατών-γευμάτων" είναι στην πραγματικότητα άψυχες και αδιάφορες, και μετά από λίγη ώρα σε κάνουν να θέλεις να ξαναφάς.

Τι πρέπει να κάνεις για να έχεις ενέργεια (και να χάσεις κιλά!) τις μέρες του καύσωνα

Γιατί πολλές σαλάτες δεν καταφέρνουν να γίνουν χορταστικές; Συνήθως, αυτό συμβαίνει επειδή δεν περιέχουν αρκετές θερμίδες με ένα καλό μείγμα πρωτεϊνών, λιπών και υδατανθράκων για να σε κρατήσουν χορτάτη για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Παρακάτω θα βρεις μερικούς έξυπνους τρόπους να κάνεις τη σαλάτα σου πιο "γεμάτη", δημιουργική και χορταστική:

Σε περίπτωση αμφιβολίας, πρόσθεσε ψωμί
Πρόσθεσε άμυλα με βάση τα σιτηρά για να κάνεις τη σαλάτα σου πιο χορταστική. Βάλε μια ποσότητα ψωμιού, άγριου ρυζιού, κουσκούς ή φαγόπυρου.

Χρησιμοποίησε dressing με βάση το λίπος

Μελέτες δείχνουν ότι οι λιποδιαλυτές βιταμίνες (Α, D, Ε και Κ) απορροφώνται καλύτερα όταν καταναλώνεται λίπος μαζί τους. Στην πραγματικότητα, σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, οι ερευνητές συνέκριναν πόσο καλά οι συμμετέχοντες απορρόφησαν τα θρεπτικά συστατικά αφού έφαγαν σαλάτες με διαφορετικά επίπεδα λίπους. Οι συμμετέχοντες που έφαγαν μια σαλάτα με σάλτσα χωρίς λιπαρά δεν είχαν σχεδόν καθόλου απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών άλφα- και βήτα-καροτίνη και λυκοπένιο. Οι άνθρωποι που κατανάλωσαν λιπαρές σάλτσες, από την άλλη πλευρά, είχαν πολύ μεγαλύτερη ποσότητα αυτών των θρεπτικών συστατικών που κυκλοφορούσαν στο αίμα τους μετά την κατανάλωση της σαλάτας. Η μελέτη σημειώνει ότι για τη μέγιστη απορρόφηση βιταμινών και μετάλλων, τουλάχιστον 6 γραμμάρια πρόσθετου λίπους πρέπει να καταναλώνονται με οποιαδήποτε σαλάτα. Εκτός από το ότι σε βοηθά να απορροφήσεις θρεπτικά συστατικά, το λίπος επίσης συμβάλει στο να νιώσεις πλήρης και ικανοποιημένη καθώς επιβραδύνει τη γαστρική κένωση.

Μην ξεχνάς την πρωτεΐνη
Για τους περισσότερους, θα πρέπει να καταναλώνονται 15 με 30 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά γεύμα. Εάν προσθέτεις κρέας, πουλερικά ή ψάρι στη σαλάτα σου, είναι πολύ πιο εύκολο να ικανοποιήσεις αυτές τις ανάγκες σε πρωτεΐνες. Αν θέλεις να κάνεις τη σαλάτα σου χορτοφαγική ή vegan, μπορείς να φτάσεις τις ανάγκες σου σε πρωτεΐνη συμπεριλαμβάνοντας τρόφιμα όπως ξηρούς καρπούς, σπόρους, τυρί, δημητριακά και ορισμένα λαχανικά όπως λάχανα Βρυξελλών, σπαράγγια ή μπρόκολο.

Παίξε με τις γεύσεις
Πρόσθεσε κάποιο τουρσί ή αλμυρό στη σαλάτα σου -μερικές ιδέες είναι η κάπαρη, το ξινολάχανο ή το τουρσί κρεμμύδι. Μπορείς επίσης να προσθέσεις χούμους στα χόρτα, όχι μόνο για να την κάνεις πιο χορταστική σαλάτες, αλλά και για να προσθέσεις μια ωραία γεύση και πλούτο σε κάθε μπουκιά.