Αγκινάρα: Οι 4 υγιεινές ιδιότητες του παρεξηγημένου λαχανικού

10.03.2021
Αγκινάρα: Οι 4 υγιεινές ιδιότητες του παρεξηγημένου λαχανικού
Οι αγκινάρες είναι από τα πιο όμορφα λαχανικά του πλανήτη, αλλά παραμένουν λίγο μυστήριo, ακόμη και για τους καταναλωτές που έχουν επίγνωση των θεμάτων υγείας. Στην πραγματικότητα, οι αγκινάρες δεν βρίσκονται καν στη λίστα με τα 10 λαχανικά που πωλούνται πιο συχνά και η κατανάλωσή τους παραμένει σχετικά αμετάβλητη από τη δεκαετία του 1980 έως τουλάχιστον στα μέσα της δεκαετίας του 2000. Ωστόσο, υπάρχουν λόγοι που υποστηρίζονται από έρευνες, για να αυξήσεις την κατανάλωση της αγκινάρας. Επίσης, ένα άλλο δεδομένο είναι ότι είναι πιο πιθανόν να τη δοκιμάσεις την αγκινάρα σε εστιατόρια, παρά να την αγοράσεις και να τη δοκιμάσεις στο σπίτι. Παρακάτω θα διαβάσεις 3 λόγους για τους οποίους πρέπει να ενσωματώνεις το λαχανικό πιο συχνά στα γεύματά σου.

Οι αγκινάρες αποτελούν κορυφαία πηγή ινών

Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), μια ολόκληρη μαγειρεμένη αγκινάρα συσκευάζει σχεδόν 7 γραμμάρια ινών, περίπου το ένα τρίτο του ελάχιστου ημερήσιου στόχου. Εκτός από την υποστήριξη της υγιούς διαχείρισης του βάρους και της πέψης, οι ίνες διαδραματίζουν επίσης ρόλο στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και ινσουλίνης για σταθερή, ομοιόμορφη ενέργεια. Περιέχει επίσης ευεργετικά βακτήρια του εντέρου που συνδέονται με ανοσία, διάθεση και αντιφλεγμονώδη δράση.

Οι αγκινάρες είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά

Σε μια μελέτη του USDA, οι αγκινάρες αποδείχθηκαν ένα από τα υψηλότερα ταξινομημένα λαχανικά όσον αφορά τη συγκέντρωση αντιοξειδωτικών και την αντιοξειδωτική ικανότητα ανά μερίδα. Τα αντιοξειδωτικά παίζουν ρόλο στην προστασία των κυττάρων από την πρόωρη γήρανση και τη δυσλειτουργία. Επίσης, περιορίζουν την καταστροφή των κυττάρων που προκαλείται από την άσκηση και βοηθούν στην υποστήριξη της αποκατάστασης της άσκησης.

Οι αγκινάρες είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά

Μια μεσαίου μεγέθους, μαγειρεμένη αγκινάρα παρέχει περισσότερο από το 20% της συνιστώμενης ημερήσιας τιμής τόσο για το φυλλικό οξύ όσο και για τη βιταμίνη Κ, καθώς και περισσότερο από το 10% της συνιστώμενης ημερήσιας τιμής για βιταμίνη C, μαγνήσιο, μαγγάνιο και κάλιο.

Η χαμηλή πρόσληψη φυλλικού οξέος έχει συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης και προβλημάτων μνήμης. Η βιταμίνη Κ, που βοηθά στη σωστή πήξη του αίματος, απαιτείται επίσης για το σχηματισμό οστών. Το έλλειμμα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο κατάγματος. Η βιταμίνη C, η οποία επίσης λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό που καταπολεμά τη γήρανση, απαιτείται για την επιδιόρθωση του DNA, την ανοσολογική λειτουργία και την παραγωγή κολλαγόνου.

Το μαγνήσιο έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην καταπολέμηση της κατάθλιψης, ενισχύει τη μάθηση και τη μνήμη και βελτιώνει τον ύπνο στις γυναίκες. Και για τους ενεργούς ανθρώπους, έχει αποδειχθεί ότι η υψηλότερη πρόσληψη μαγνησίου βελτιώνει τη δύναμη, την πρόσληψη οξυγόνου, την παραγωγή ενέργειας και την ισορροπία ηλεκτρολυτών. Το μαγγάνιο υποστηρίζει επίσης την παραγωγή κολλαγόνου και την υγεία των οστών. Και το κάλιο είναι απαραίτητο για τη λειτουργία της καρδιάς, τις συστολές των μυών και τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Οι αγκινάρες μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης

Μια μελέτη του 2021, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Complementary Therapies in Medicine, διαπίστωσε ότι, μεταξύ των ατόμων με υψηλή αρτηριακή πίεση, η κατανάλωση αγκινάρας επί 12 εβδομάδες μείωσε σημαντικά την αρτηριακή πίεση.