Γιατί οι δίαιτες της μόδας δεν είναι και τόσο θαυματουργές

24.01.2021
Γιατί οι δίαιτες της μόδας δεν είναι και τόσο θαυματουργές
Τι σκέφτεσαι όταν δοκιμάζεις μια δίαιτα της μόδας; Πολλοί άνθρωποι σκέφτονται πιθανότατα τις παλιές δίαιτες, όπου δεν έτρωγες τίποτα άλλο εκτός από γκρέιπφρουτ όλη την ημέρα ή έπινες λίτρα σούπας. Αλλά στην πραγματικότητα, οι δίαιτες της μόδας δεν είναι τόσο... "δραματικές" και υπάρχει πιθανότητα να έχεις ήδη δοκιμάσει μία από αυτές. Αλλά ανεξάρτητα από το πόσο διαφορετικά πλασάρονται οι εν λόγω δίαιτες, υπάρχει ένα κοινό σημείο που έχουν όλες: Μπορεί να οδηγήσουν σε γρήγορη απώλεια βάρους, αλλά στο τέλος σε μεγάλο βαθμό αποτυγχάνουν. Διάβασε παρακάτω λίγα περισσότερα για να μάθεις γατί οι δίαιτες της μόδας δεν είναι στην πραγματικότητα οι θαυματουργές θεραπείες που υπόσχονται να είναι και γιατί πρέπει να τις αποφεύγεις.

Καμία δίαιτα της μόδας δεν είναι πραγματικά νέα ή μοναδική

Όποια παρακολουθεί τις δίαιτες της μόδας για περισσότερα από λίγα χρόνια πιθανότατα έχει παρατηρήσει ότι κάθε νέα δίαιτα είναι πραγματικά μια ανακυκλωμένη και επανασυσκευασμένη έκδοση μιας παλιάς δίαιτας και όμως, η κάθε μια ισχυρίζεται ότι είναι ξεχωριστή και μοναδική.

Υπάρχουν διατροφικά πλάνα που πλασάρονται ως μοναδικά ανατρέποντας άλλες δίαιτες παρά το γεγονός ότι μοιράζονται παρόμοια χαρακτηριστικά. Η δίαιτα Dukan, για παράδειγμα (η οποία θεωρήθηκε πρόσφατα ως η χειρότερη διατροφή του 2021, σύμφωνα με την US News and World Report) αναγνωρίζει ότι «το 95% των ανθρώπων που κάνουν δίαιτα παίρνουν πίσω όλο το βάρος και περισσότερο, όταν επιστρέφουν στις παλιές διατροφικές τους συνήθειες», σύμφωνα με τον ιστότοπο της δίαιτας, αλλά ισχυρίζεται ότι η δίαιτα Dukan, συγκεκριμένα «θα επανασχεδιάσει τις διατροφικές σου συνήθειες και θα σε βοηθήσει να σταθεροποιήσεις μόνιμα το βάρος σου». Ωστόσο η συγκεκριμένη δίαιτα είναι παρόμοια με τη δίαιτα South Beach που είναι επίσης φτωχή σε υδατάνθρακες.

Διάβασε και αυτό: Oι 4 συμβουλές των διαιτολόγων που θα αλλάξουν τη ζωή σου

Φαίνεται ότι οι περισσότερες δίαιτες της μόδας βασίζονται σε θρεπτικά συστατικά που συμπεριλαμβάνουν ή αποκλείουν, ένα συγκεκριμένο προγραμματισμό που πρέπει να ακολουθηθεί και τον ισχυρισμό ότι το πρόγραμμά τους λειτουργεί καλύτερα από άλλα - όλα αυτά είναι τα κοινά τους στοιχεία.

Κανένα θρεπτικό συστατικό δεν είναι καλύτερο από ένα άλλο

Μιλώντας για τα θρεπτικά συστατικά, ένα άλλο πράγμα που έχουν πολλές δίαιτες της μόδας είναι ότι διασύρουν ορισμένα τρόφιμα ή θρεπτικά συστατικά ενώ δοξάζουν άλλα. Στην πραγματικότητα, οι περισσότερες δίαιτες τείνουν να εστιάζουν - είτε αρνητικά είτε θετικά - σε επιλεγμένα λίγα θρεπτικά συστατικά. Αλλά οι διαιτολόγοι προειδοποιούν ενάντια σε αυτόν τον τύπο σκέψης.

«Το σώμα μας χρειάζεται μια ποικιλία τροφών», λέει στο Health η διαιτολόγος Shana Minei. Εξηγεί ότι διαφορετικά τρόφιμα έχουν διαφορετικά μακροθρεπτικά συστατικά (υδατάνθρακες, λίπη και πρωτεΐνες), βιταμίνες και μέταλλα και αυτή η ποικιλία είναι αυτό που μας κρατά υγιείς. Οι υδατάνθρακες διασπώνται σε γλυκόζη, την κύρια πηγή ενέργειας του σώματός μας και συχνά έρχονται μαζί με φυτικές ίνες που διατηρούν την καλή λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος. Και «χρειαζόμαστε πρωτεΐνες για τους μυς μας και λίπος για την προστασία των οργάνων και την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών», λέει η Spence.

Διάβασε και αυτό: Δίαιτα 16:8: Πόσο αποτελεσματική και υγιεινή είναι για σένα η διαλείπουσα νηστεία

Οι περισσότερες από τις σημερινές νέες δίαιτες ακολουθούν μια προσέγγιση με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, ανατρέποντας δίαιτες με χαμηλά λιπαρά από τις δεκαετίες του παρελθόντος. Αλλά στην πραγματικότητα, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, δεν είναι πιο αποτελεσματικές για την απώλεια βάρους από τις δίαιτες με χαμηλά λιπαρά.

Οι δίαιτες της μόδας έχουν γρήγορα αλλά μη βιώσιμα αποτελέσματα

Πραγματοποίησε αναζήτηση στο #keto στο Instagram και θα βρεις χιλιάδες άτομα που ισχυρίζονται ότι η δίαιτα τους βοήθησε να χάσουν τεράστια ποσά βάρους σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό είναι πιθανό. Η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι συχνά χάνουν έως και 10 κιλά τις δύο πρώτες εβδομάδες τους με δίαιτα keto (υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, μέτρια πρωτεΐνη, πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες). Αλλά η μακροχρόνια συμμόρφωση είναι εξαιρετικά δύσκολη και η απώλεια βάρους μειώνεται μετά από αυτές τις πρώτες εβδομάδες. Το ίδιο ισχύει για όλες τις περιοριστικές δίαιτες.

Υπάρχουν στοιχεία που το υποστηρίζουν αυτό. Μια ανάλυση του 2020 που δημοσιεύθηκε στο The BMJ εξέτασε 121 μελέτες απώλειας βάρους και διαπίστωσε ότι η συντριπτική πλειονότητα των ατόμων σε οποιαδήποτε δίαιτα απώλειας βάρους, συνήθως χάνουν σημαντικό βάρος μετά από έξι μήνες, αλλά ανακτούν το μεγαλύτερο μέρος αυτού του βάρους, τους επόμενους έξι μήνες.

Συμπέρασμα; Ό,τι αποφασίσεις να κάνεις, κάντο έχοντας ζητήσει τη γνώμη ενός ειδικού -γιατρού κατά προτίμηση- για να είσαι πιο σίγουρη. Ειδικά σε περιπτώσεις που ενδιαφέρεσαι να χάσεις πολλά κιλά, αυτό κρίνεται απαραίτητο.