Καυτερές πιπεριές: Αυτά είναι τα θαυματουργά οφέλη για την υγεία σου

19.11.2020
Καυτερές πιπεριές: Αυτά είναι τα θαυματουργά οφέλη για την υγεία σου
Αν σου αρέσουν οι καυτερές πιπεριές, ακολουθούν μερικά καλά νέα. Μια νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στις επιστημονικές συνεδρίες του American Heart Association 2020, υποδηλώνει ότι αυτή η πικάντικη λιχουδιά κάνει λιγότερο πιθανό να προσβληθείς από καρδιακές παθήσεις ή καρκίνο και πιο πιθανό να ζήσεις περισσότερο χάρη στην καυτή γεύση της.

Η νέα μελέτη για την καυτερή πιπεριά ανέλυσε περισσότερες από 4.729 προηγούμενες μελέτες από πέντε κορυφαίες παγκόσμιες βάσεις δεδομένων υγείας, οι οποίες περιελάμβαναν αρχεία υγείας και διατροφής περισσότερων από 570.000 ανθρώπων στις ΗΠΑ, την Κίνα, το Ιράν και την Ιταλία. Διαπίστωσαν ότι τα άτομα που έτρωγαν καυτερές πιπεριές είχαν 26% λιγότερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιακές παθήσεις, 23% λιγότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο και 25% λιγότερο κίνδυνο θανάτου, από οποιαδήποτε αιτία, σε σύγκριση με άτομα που σπάνια ή ποτέ δεν έτρωγαν καυτερές πιπεριές.

Ωστόσο, οι ερευνητές προσπάθησαν να βρουν μόνο μια σχέση μεταξύ πιπεριών και θνησιμότητας και δεν έψαξαν για τους ακριβείς λόγους πίσω από αυτήν τη σχέση. «Είναι αδύνατο να πει κανείς ότι η κατανάλωση περισσότερης καυτερής πιπεριάς, μπορεί να παρατείνει τη ζωή και να μειώσει τους θανάτους, ειδικά από καρδιαγγειακούς παράγοντες ή καρκίνο», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Bo Xu , καρδιολόγος στο Cleveland Heart, Vascular & Thoracic Institute.

Διάβασε και αυτό: Τροφές που σας κρατούν ζεστούς τους χειμωνιάτικους μήνες

Προηγούμενη έρευνα διαπίστωσε ότι οι καυτερές πιπεριές (εκ των οποίων υπάρχουν πολλές ποικιλίες, συμπεριλαμβανομένων καγιέν και jalapeño) μπορεί να έχουν αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές και ρυθμιστικές της γλυκόζης, επιπτώσεις στο αίμα. Πολλά από τα οφέλη για την υγεία έχουν αποδοθεί στην καψαϊκίνη, όπως δήλωσε στο Health η γιατρός Lauren Harris-Pincus, συγγραφέας του The Protein-Packed Breakfast Club. «Αυτή είναι η φυτική ένωση στις καυτερές πιπεριές που αναγνωρίζουμε ότι τις κάνει πικάντικες», εξηγεί.

Διάβασε παρακάτω μερικά άλλα πιθανά οφέλη για την υγεία των καυτερών πιπεριών.

Συντελούν σε ένα ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα

«Οι κόκκινες πιπεριές τσίλι, συμπεριλαμβανομένων των πιπεριών καγιέν, είναι μια απίστευτη πηγή βιταμίνης Α», λέει στο Health η γιατρός Tanya B. Freirich. «Αυτή είναι απαραίτητη για ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα και είναι επίσης γνωστό ότι βοηθά στην υγεία των ματιών».

Οι καυτερές πιπεριές έχουν επίσης πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, η οποία βοηθά στην ανοσολογική λειτουργία και στην επούλωση των πληγών. «Ένα τέταρτο φλιτζανιού ψιλοκομμένης καυτερής πιπεριάς, περιέχει βιταμίνη C για ολόκληρη την ημέρα», λέει η Harris-Pincus.

Προστασία από τις ελεύθερες ρίζες

Η βιταμίνη Α είναι επίσης ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, όπως και τα φλαβονοειδή, τα οποία περιέχονται επίσης στις καυτερές πιπεριές. «Αυτές οι ουσίες βοηθούν στην προστασία του σώματος από τις επιπτώσεις των ελεύθερων ριζών που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια του στρες και των ασθενειών», εξηγεί η Harris-Pincus. Οι ελεύθερες ρίζες μπορεί να συμβάλλουν στην καταστροφή των κυττάρων.

Διάβασε και αυτό: Αυτές είναι οι 6 τροφές που μειώνουν τη χοληστερόλη με φυσικό τρόπο

Χαμηλότερα επίπεδα «κακής» χοληστερόλης

«Οι καυτερές πιπεριές είναι γνωστό ότι μειώνουν τη χοληστερόλη στο αίμα και τη LDL χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια», λέει η Freirich. Μια μεγάλη μελέτη με βάση τον πληθυσμό, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLoS One το 2017, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση κόκκινων καυτερών πιπεριών σχετίζεται με 13% χαμηλότερη συχνότητα θανάτου από καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Υψηλότερος μεταβολισμός

Πάνω από τα δύο τρίτα των ενηλίκων των ΗΠΑ είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), κάτι το οποίο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης, διαβήτη τύπου 2 και στεφανιαίας νόσου.

Ενώ υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση βάρους, οι διατροφικές αλλαγές μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση του μεταβολισμού. «Η καψαϊκίνη μπορεί να αυξήσει ελαφρώς τον μεταβολισμό σου , ο οποίος μπορεί να σε βοηθήσει να κάψεις περισσότερες θερμίδες τόσο σε κατάσταση ηρεμίας όσο και κατά τη διάρκεια της άσκησης και θα μπορούσε να αυξήσει την ποσότητα λίπους που καις», καταλήγει η Harris-Pincus.