Γιατί είναι αναγκαίο για τον οργανισμό σου να περιορίσεις τα επεξεργασμένα τρόφιμα

22.11.2020
Γιατί είναι αναγκαίο για τον οργανισμό σου να περιορίσεις τα επεξεργασμένα τρόφιμα
Η διατροφή είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για την πρόληψη καρδιακών παθήσεων οι οποίες οδηγούν στο θάνατο όλο και περισσότερους ανθρώπους παγκοσμίως από οποιαδήποτε άλλη ασθένεια.

Στην πραγματικότητα, 2 στους 3 θανάτους από καρδιακές παθήσεις θα μπορούσαν να προληφθούν υιοθετώντας μια πιο υγιεινή διατροφή, λένε οι ερευνητές σε μια νέα μελέτη.

«Περισσότεροι από 6 εκατομμύρια θάνατοι θα μπορούσαν να αποφευχθούν με τη μείωση της πρόσληψης επεξεργασμένων τροφίμων, ζαχαρούχων ποτών, trans και κορεσμένων λιπών, αλατιού και ζάχαρης και αυξάνοντας την πρόσληψη ψαριών, φρούτων, λαχανικών, ξηρών καρπών και δημητριακών ολικής αλέσεως. Ιδανικά πρέπει να τρως 200 έως 300 mg ωμέγα-3 λιπαρών οξέων από θαλασσινά κάθε μέρα», αναφέρει ο Dr. Xinyao Liu, ερευνητής στο Central South University στο Changsha της Κίνας.

«Επιπλέον, κάθε μέρα πρέπει να στοχεύουμε στα 200 έως 300 γραμμάρια φρούτων, 290 έως 430 γραμμάρια λαχανικών, 16 έως 25 γραμμάρια ξηρών καρπών και 100 έως 150 γραμμάρια προϊόντων ολικής αλέσεως», λέει ο Liu.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο European Heart Journal - Quality of Care and Clinical Outcome, υπολόγισε ότι το 69% των θανάτων από ισχαιμικές καρδιακές παθήσεις παγκοσμίως θα μπορούσαν να αποφευχθούν εάν υιοθετούνταν πιο υγιεινές διατροφές.

Μικρές αλλαγές, μεγάλα αποτελέσματα

Η Felicia Stoler, διαιτολόγος - διατροφολόγος, δήλωσε στο Healthline ότι η μελέτη έδειξε πόσο μικρή πρόοδος έχει σημειωθεί τις τελευταίες 2 δεκαετίες στην αλλαγή των διατροφικών συνηθειών που είναι γνωστό ότι επηρεάζουν την καρδιακή υγεία και τη νοσηρότητα.

«Υπάρχουν τόσες πολλές συγκεχυμένες πληροφορίες σχετικά με το τι συνιστά μια υγιεινή διατροφή και όχι μόνο στις ΗΠΑ», δήλωσε η Stoler.

Σημείωσε ότι οι υδατάνθρακες με συμπυκνωμένα θρεπτικά συστατικά - «που έχουν συντηρήσει ανθρώπους για χιλιάδες χρόνια» - δαιμονοποιούνται, ενώ οι θρεπτικές μη ισορροπημένες δίαιτες keto και paleo ακολουθούνται από μια μεγάλη μερίδα κόσμου.

H Klodas τόνισε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν χρειάζεται να κάνουν ριζικές αλλαγές στη διατροφή τους για να βελτιώσουν την καρδιακή τους υγεία.

«Δεν έχει να κάνει με την εξάλειψη των κακών πραγμάτων. Πρόκειται για την προσθήκη καλών ουσιών», είπε. «Αν τρως ένα μήλο την ημέρα, σε ένα χρόνο είναι 365 μήλα και μια σημαντική ποσότητα ινών και αντιοξειδωτικών. Αντικατάστησε ένα μπισκότο με ένα μήλο».

«Πριν από το μεσημεριανό γεύμα, φάε ένα κομμάτι φρούτου πριν φας το κανονικό σου φαγητό – έτσι θα καταφέρεις να φας λίγο λιγότερο», συμβουλεύει. «Στο δείπνο, άλλαξε τις αναλογίες στο πιάτο σου. Επίλεξε λαχανικά με κρέας αντί για κρέας με λαχανικά. Τα αναψυκτικά είναι μια τεράστια πηγή περιττών θερμίδων, οπότε προτίμησε το νερό όσο μπορείς από τα ζαχαρούχα ποτά».