Γιαούρτι: Τα 5 βασικά οφέλη για τον οργανισμό σου

12.10.2020
Γιαούρτι: Τα 5 βασικά οφέλη για τον οργανισμό σου
Εάν είσαι λάτρης των γαλακτοκομικών προϊόντων, αλλά το γιαούρτι δεν είναι στις πρώτες σου προτιμήσεις, ίσως ήρθε η ώρα να το... επανεκτιμήσεις. Το γιαούρτι δεν είναι μόνο νόστιμο και συνδυάζεται με όλα, από ψητά έως πατάτες και smoothies, αλλά είναι επίσης καλό για τον οργανισμό σου και για διάφορους λόγους.

«Λατρεύω απολύτως την υφή και τη γεύση του ελληνικού γιαουρτιού», λέει στο Womens Health Mag η διατροφολόγος Maya Feller. «Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προσθέσεις πολλά θρεπτικά συστατικά στη διατροφή σου και θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά εύκολο να ενσωματωθεί σε κάθε γεύμα και όχι μόνο στο πρωινό».

Φυσικά, όλα τα γιαούρτια δεν είναι ίδια. «Στην ιδανική περίπτωση, θέλεις το γιαούρτι σου να έχει περίπου 200 θερμίδες, τουλάχιστον 2% λιπαρά, λιγότερο από 10 γραμμάρια ζάχαρης και τουλάχιστον 6 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά μερίδα», λέει η Feller.

Αλλά γιατί, το γιαούρτι είναι τόσο καλό για τον οργανισμό σου; Διάβασε παρακάτω τα 5 βασικά οφέλη που πρέπει να γνωρίζεις.

Βοηθάει στην απώλεια βάρους

«Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, το γιαούρτι σίγουρα μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους», λέει η Feller. «Κατά μέσο όρο, η πρωτεΐνη σε κρατά γεμάτη για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους και ανάλογα με την περιεκτικότητα σε λιπαρά, ο συνδυασμός των δύο μπορεί να σε κρατήσει χορτασμένη για αρκετές ώρες».

Δεδομένου ότι το γιαούρτι έχει επίσης χαμηλότερη περιεκτικότητα σε σάκχαρα, μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σταθερά, οπότε δεν χρειάζεται να αισθανθείς λιγούρα αφού το φας.

Ωφελεί το έντερο σου

«Το ελληνικό γιαούρτι περιέχει μεγάλη ποσότητα προβιοτικών, τα οποία είναι τα υγιή βακτήρια που διατηρούν το έντερο σου σε βέλτιστο επίπεδο», λέει η Feller. Δεν είναι μόνο αυτά τα καλά νέα για το πεπτικό σου σύστημα, αλλά το να έχεις ένα υγιές έντερο σημαίνει επίσης καλύτερο ύπνο, ένα ανοσοποιητικό σύστημα που λειτουργεί καλά, βελτιωμένη διάθεση και ακόμη πιο καθαρό δέρμα.

Βοηθά τα οστά σου να παραμείνουν δυνατά

«Γενικά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα θεωρούνται μια εξαιρετική πηγή εύκολα απορροφήσιμου ασβεστίου - περίπου το 19% της καθημερινής σας απαίτησης», λέει η διατροφολόγος Marina Savelyeva. Φυσικά, αυτό περιλαμβάνει το γιαούρτι. Τα πλεονεκτήματα του ασβεστίου περιλαμβάνουν την ενίσχυση των οστών και των δοντιών σου και ακόμη και την καθυστέρηση της έναρξης της κοινής οστεοπόρωσης, εξηγεί.

Το γιαούρτι μπορεί να υπερηφανεύεται για πολλά άλλα μέταλλα και βιταμίνες

Το ασβέστιο δεν είναι το μόνο σημαντικό θρεπτικό συστατικό στο γιαούρτι. «Το γιαούρτι περιέχει βιταμίνη Β12, η ​​οποία συντηρεί τα ερυθρά αιμοσφαίρια και βοηθά στη διατήρηση της σωστής λειτουργίας του νευρικού σου συστήματος», λέει η Savelyeva. «Έχει επίσης πολλές άλλες βιταμίνες και μέταλλα, όπως φωσφόρο, ψευδάργυρο, ιώδιο, κάλιο και ριβοφλαβίνη, που έχουν πολλά σημαντικά οφέλη, όπως τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, την ενίσχυση της ανοσίας και τη βελτίωση της λειτουργίας του θυρεοειδούς».

Είναι ένας προσιτός τρόπος για να καλύψεις τις ανάγκες σου σε πρωτεΐνες

Με τη χαμηλή τιμή του, το ελληνικό γιαούρτι είναι μια απίστευτα προσιτή πηγή πρωτεΐνης - ειδικά σε σύγκριση με θαλασσινά ή λιπαρά κρέατα όπως κοτόπουλο ή γαλοπούλα. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να κερδίσεις περισσότερα χρήματα για κάθε γεύμα της ημέρας.