Ζάχαρη: Πώς να ξεκινήσεις μια αποτοξίνωση από την ποσότητα που καταναλώνεις καθημερινά

02.10.2020
Ζάχαρη: Πώς να ξεκινήσεις μια αποτοξίνωση από την ποσότητα που καταναλώνεις καθημερινά
Γιατί ζάχαρη δεν παίρνεις μόνο από τα γλυκά και τον... καφέ!

Η κατανάλωση υπερβολικής ζάχαρης μπορεί να είναι το πιο εμφανές διατροφικό ατόπημα που μπορείς να κάνεις γιατί πέρα από όλα τα άλλα το σώμα σου θα αισθανθεί αμέσως τις συνέπειες της υπερβολικής κατανάλωσης ζάχαρης και την αναπόφευκτη τρομερή κατάπτωση που ακολουθεί. Με την πάροδο του χρόνου, ωστόσο, το σώμα σου μπορεί να εξοικειωθεί με τις άφθονες ποσότητες ζάχαρης που καταναλώνεις, ίσως χωρίς να το συνειδητοποιήσεις. Η προστιθέμενη ζάχαρη έχει έναν «αστείο» τρόπο να εισχωρεί σε καθημερινά πράγματα που ούτε καν συνδέονται με την έννοια του γλυκού.

Η Stefani Sassos, διαιτολόγος στο Ινστιτούτο Good Housekeeping, εξηγεί ότι η υπερβολική ζάχαρη μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σου και στη συνέχεια να οδηγήσει σε ξαφνική κατάπτωση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μπορεί να αισθάνεσαι εξαιρετικά κουρασμένη τη μια στιγμή ή να περάσεις μια τεράστια αλλαγή της διάθεσης σου.

Διάβασε και αυτό: 4 τρόποι για να αντικαταστήσεις τη ζάχαρη στα γλυκά χωρίς να χάσουν τη γεύση τους

Μπορεί να πιστεύεις ότι το να κόψεις τελείως τη ζάχαρη από τη διατροφή σου είναι η καλύτερη λύση. Η Sassos, ωστόσο, λέει ότι αυτό δεν συμβαίνει για όσους έχουν για χρόνια ανθυγιεινές συνήθειες κατανάλωσης ζάχαρης: Απλά κόβοντας τη ζάχαρη ή έναλάσσοντας ανταποδοτικές συμπεριφορές (να την κόβεις μαχαίρι αφού φας τρεις μερίδες γλυκό) μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε πιο ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες. Είτε θέλεις να το ονομάσεις αποτοξίνωση είτε να το σκεφτείς περισσότερο σαν «επαναφορά», η διατροφολόγος υποστηρίζει ότι μια μακροπρόθεσμη αλλαγή στον τρόπο ζωής είναι ο πιο σίγουρος τρόπος για να κόψεις την κακή συνήθεια.

Μια αποτοξίνωση ζάχαρης μπορεί να σε βοηθήσει να μειώσεις την κατανάλωση ζάχαρης σου, κάτω από τα επίπεδα που καταναλώνουν, για παράδειγμα, οι Αμερικανοί σε οποιαδήποτε δεδομένη ημέρα. Η Sassos σημειώνει ότι ενώ η American Heart Association προτείνει λιγότερα από 25 γραμμάρια (περίπου έξι κουταλάκια του γλυκού) ζάχαρη καθημερινά για τις γυναίκες και 36 γραμμάρια (περίπου εννέα κουταλάκια του γλυκού) για τους άνδρες, η αλήθεια είναι ότι ο μέσος Αμερικανός καταναλώνει 77 γραμμάρια ζάχαρης καθημερινά.

Αυτό το διάβασες; Ζάχαρη στοπ: Ιδού ο πιο εύκολος και έξυπνος τρόπος για να την αντικαταστήσεις

Παρακάτω, μπορείς να δεις τους καλύτερους τρόπους για να «επαναφέρεις» αποτελεσματικά το σύστημά σου βραχυπρόθεσμα και με πιο βιώσιμους τρόπους για να αποκοπεί η συνήθεια της ζάχαρης για όσους χρειάζονται μακροχρόνια αλλαγή.

Ξεκινώντας μια «αποτοξίνωση» ζάχαρης:

Κάνε την αρχή προσαρμόζοντας πρώτα την καθημερινή σου ρουτίνα. Μπορεί να ανακαλύψεις ότι το σώμα σου ανταποκρίνεται αμέσως.

«Θα θελήσεις να δώσεις προτεραιότητα σε τρόφιμα που μπορούν να σταθεροποιήσουν τη ζάχαρη στη διατροφή σου, έτσι ώστε να μην απελευθερώνεται τόσο γρήγορα στη ροή του αίματος σου», εξηγεί η Sassos. «Οι πρωτεΐνες και οι φυτικές ίνες είναι δύο πράγματα που μπορούν να σε βοηθήσουν να αποφύγεις μια έξαρση, ειδικά αν γνωρίζεις ότι το έχεις κάνει υπερβολικά. Η ενσωμάτωση αυτών των δύο πραγμάτων στην καθημερινή σου ρουτίνα μπορεί να σταθεροποιήσει το σάκχαρό σου στο αίμα».

Ακολουθούν και άλλοι τρόποι για να αλλάξεις τις καθημερινές σου συνήθειες:

Δώσε έμφαση στα γεύματά σου με πρωτεΐνες και φυτικές ίνες

Βεβαιώσου ότι τρως τα μικροθρεπτικά συστατικά σου

Μείνε ενυδατωμένη

Το καλύτερο πρόγραμμα αποτοξίνωσης 7 ημερών:

Ενδιαφέρεσαι να δεις εάν η δραστική μείωση της ζάχαρης μπορεί να βελτιώσει την ημέρα σου; Ένας καλός τρόπος για να ξεκινήσεις, ειδικά αν δεν έχεις στοχεύσει ποτέ πριν τη ζάχαρη στη διατροφή σου, είναι ένα πρόγραμμα 7 ημερών. Οι ειδικοί πίσω από το Sugar Shock: The Hidden Sugar in Your Food και 100+ Smart Swaps to Cut Back έχουν δημιουργήσει έναν καθημερινό οδηγό που δεν θα σου στερήσει όλη τη ζάχαρη ταυτόχρονα.

Θα επικεντρωθείς στη στόχευση κακών συμπεριφορών και θα εξετάσεις τα στοιχεία για τα οποία επισκέπτεσαι συνήθως την κουζίνα σου. Κάθε μέρα, εστιάζεις στο να προσέχεις τη ζάχαρη στα ποτά, το πρωινό, τα γεύματα και τα δείπνα σου, καθώς και μερικές έξυπνες συμβουλές για καλύτερες στιγμές σνακ.

Ανεξάρτητα από το αν ακολουθείς κατά γράμμα τα βιβλία ή όχι, θα πρέπει να επανεκτιμήσεις, μεταξύ άλλων, αυτά τα βασικά στοιχεία που υπάρχουν στη διατροφή σου και μπορεί να αυξήσουν τις ποσότητες ζάχαρης που καταναλώνεις ή να τις αντικαταστήσουν με υγιεινό τρόπο:

Αλκοόλ. Πίνεις τις σωστές ποσότητες; Και τι άλλα συστατικά χρησιμοποιείς στο ποτό σου;

Καφές και τσάι. Και άλλα ροφήματα που μπορεί να είναι αρωματισμένα ή ανθρακούχα

Σπόροι και υδατάνθρακες. Μπορείς να αντικαταστήσεις τις καθημερινές σου συνήθειες με εξευγενισμένα, επεξεργασμένα ψωμιά για περισσότερες επιλογές, πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά;

Σάλτσες και dressings. Πόση κρυφή ζάχαρη κρύβεται στην αγαπημένη σου σάλτσα;

Φρούτα. Σου αρέσει η γλυκιά γεύση που βρίσκεται φυσικά στις μπανάνες, τις φράουλες και τα μήλα;