Τα 5 οφέλη της διατροφικής μαγιάς και σε ποια φαγητά τη χρησιμοποιείς

18.05.2020
Τα 5 οφέλη της διατροφικής μαγιάς και σε ποια φαγητά τη χρησιμοποιείς
H διατροφική μαγιά γίνεται όλο και πιο δημοφιλής τα τελευταία χρόνια και μάλιστα τη δοκιμάζουν εκτός από τους vegan και οι φανατικοί κρεατοφάγοι. Εκτός από το ότι προσφέρει μια γεύση (εκπληκτική) τυριού σε οποιοδήποτε πιάτο, είναι μια απόλυτη πηγή πρωτεϊνών και ινών και συχνά ενισχύει το σώμα με μια σειρά από μικροθρεπτικά συστατικά. Ιδανική για ζυμαρικά, σούπες, στιφάδο και πολλά άλλα, η διατροφική μαγιά είναι μια ευέλικτη πηγή θρεπτικών συστατικών που μπορεί να ωφελήσει τον οποιονδήποτε. Σύμφωνα με τη διατροφολόγο Melissa Kuman, είναι «φυσικά χαμηλή σε νάτριο και θερμίδες, όπως επίσης και χωρίς λιπαρά, χωρίς ζάχαρη, χωρίς γλουτένη και vegan».

Η διατροφική μαγιά είναι καλή για σένα;

Εν ολίγοις: ναι. Δες παρακάτω τους λόγους.

Είναι πλήρης πηγή πρωτεΐνης

Αν στρέφεσαι στη διατροφική μαγιά για να συμπληρώσεις μια φυτική ή πλήρως vegan δίαιτα, μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για την παροχή της πρωτεΐνης που χρειάζεσαι για να πετύχεις τους ημερήσιους στόχους σου.

«Είναι μια πλήρης πηγή πρωτεΐνης, όπως το κρέας, έτσι οι φυτοφάγοι μπορούν να έχουν πρωτεΐνη καλής ποιότητας», λέει η Kuman στο Harper’s Bazaar. Αυτό σημαίνει ότι περιέχει και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα που χρειαζόμαστε από το φαγητό μας, την ίδια στιγμή που ορισμένες φυτικές πηγές παρέχουν λιγότερα.

Μια μερίδα 5 γραμμαρίων παρέχει 2,6 γραμμάρια πρωτεΐνης αλλά βεβαιώσου ότι δεν είναι η μόνη πηγή σου προκειμένου να διασφαλίσεις ότι παίρνεις ότι χρειάζεσαι.

Παρέχει ίνες

Εκτός από την παροχή πρωτεΐνης, η διατροφική μαγιά προσφέρει επίσης ποσότητα ινών. Μια μερίδα 5 γραμμαρίων παρέχει 1,1 γραμμάρια ινών.

Αυτό μπορεί να βοηθήσει το πεπτικό σου σύστημα και, σε συνδυασμό με την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, να σε κρατήσει χορτάτη για περισσότερο.

Μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη

Σύμφωνα με τον Kuman, η διατροφική μαγιά περιέχει β-γλυκάνη - που βρίσκεται επίσης στη βρώμη – η οποία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης σου.

Πράγματι, σε μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Silla το 2017, άνδρες με υψηλή χοληστερόλη που κατανάλωναν 15 γραμμάρια β-γλυκάνης - η οποία προέρχεται από ζύμη – μέσα σε οκτώ εβδομάδες διαπίστωσαν ότι τα συνολικά επίπεδα χοληστερόλης είχαν μειωθεί κατά 6% στο τέλος της δοκιμής.

Μπορεί να παρέχει σειρά βιταμινών Β

Οι ενισχυμένες εκδόσεις της διατροφικής μαγιάς είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ενσωματωθούν τα θρεπτικά συστατικά που είναι αναγκαία σε φυτικές δίαιτες.

Οι περισσότερες από τις ποικιλίες που θα βρεις στα σούπερ μάρκετ, έχουν ενισχυθεί με μια σειρά βιταμινών Β, αλλά είναι το Β12 που οι βίγκαν προσέχουν να συμπληρώσουν εκτός της κανονικής διατροφής τους, καθώς συναντάται μόνο σε ζωικά προϊόντα και μια ανεπάρκεια μπορεί να οδηγήσει στην αναιμία.

Περιέχει αντιοξειδωτικά

Τέλος, η διατροφική μαγιά περιέχει τα αντιοξειδωτικά γλουταθειόνη και σεληνομεθιονίνη. Αυτά μπορούν να προστατεύσουν τα κύτταρα από βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες και να βοηθήσουν στην απελευθέρωση τοξινών, σύμφωνα με την Kuman.

Ωστόσο μια συμβουλή για όσους σκέφτονται την αγορά αυτής της μαγιάς, είναι ότι δεν πρόκειται για το φθηνότερο συστατικό στο ράφι και επομένως είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, ενώ μπορεί να είναι πραγματικά χρήσιμο για όσους ακολουθούν μια φυτική διατροφή, δεν είναι βασικό συστατικό μιας υγιούς ισορροπημένης διατροφής.

Πού μπορείς να χρησιμοποιήσεις διατροφική μαγιά

Η διατροφική μαγιά παρέχει μια πλούσια γεύση σε στιλ παρμεζάνας που είναι ιδανική για την περίπτωση που σκοπεύεις να αφήσεις στην άκρη τα γαλακτοκομικά προϊόντα ή απλά θέλεις να δοκιμάσεις μια εναλλακτική συνταγή. «Η διατροφική μαγιά είναι πολύ ευέλικτη και λειτουργεί με πολλά πιάτα», προσθέτει η Kuman. «Μπορεί να πασπαλιστεί σε ζυμαρικά και ριζότο και να ανακατευτεί σε σούπες και λευκές σάλτσες για να προσθέσει μια γεύση τυριού. Μπορεί επίσης να βοηθήσει για να πυκνώσει τις σάλτσες. Μπορείς ακόμη να την αναμίξεις σε smoothies και χυμούς λαχανικών ή να κάνεις λίγο πιο αλμυρά τα ποπ κορν».