Πώς να παραμείνεις χορτάτη για μεγαλύτερο διάστημα

20.10.2019
Πώς να παραμείνεις χορτάτη για μεγαλύτερο διάστημα
Τι κάνεις λάθος και τι να προτιμήσεις

Κατανοώντας καλύτερα το πόσο γρήγορα χωνεύεις το φαγητό σου μπορεί συχνά να σε βοηθήσει να πετύχεις τα αποτελέσματα που ψάχνεις.

Δες και αυτό: Τροφές που μας φτιάχνουν τη διάθεση

Διαφορετικοί άνθρωποι θα ήθελαν να δουν διαφορετικά αποτελέσματα. Για παράδειγμα, ορισμένοι γονείς θα ήθελαν να καταλάβουν πόσο γρήγορα χωνεύουν το φαγητό τα παιδιά τους για να μάθουν τι να προσθέσουν στα γεύματά τους ή πώς να τα ταΐσουν πριν από τα αθλήματα. Μερικές φορές, θα θέλαμε να μάθουμε τι θα μας κρατάει περισσότερο "γεμάτους", σε περίπτωση που δεν χάνουμε το βάρος ή εάν αισθανόμαστε πεινασμένοι όλη την ώρα - πράγμα που μπορεί πραγματικά να είναι απογοητευτικό.

Πολλές φορές, οι γονείς προβληματίζονται επειδή τα παιδιά τους νιώθουν συνεχώς πεινασμένα και υποθέτουν ότι σχετίζεται άμεσα με την ανάπτυξη, κάτι που μπορεί να ισχύει, αλλά μπορεί επίσης να σχετίζεται με τα τρόφιμα που επιλέγουν. Για παράδειγμα, τα περισσότερα παιδιά αγαπούν τους υδατάνθρακες όπως το ψωμί, και τα κράκερ. Αλλά αν προσθέσουν ένα τρόφιμο που χρειάζεται περισσότερη ώρα στη χώνεψη (με υγιή λίπη και υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες), μπορεί να ικανοποιηθούν περισσότερο.

Αυτό το είδες; Τα καλύτερα και πιο υγιεινά σνακ που μπορείς να επιλέξεις

Το ίδιο ισχύει με τους ενήλικες, πολλοί από τους οποίους εξακολουθούν να επικεντρώνονται στις θερμίδες. Οι υδατάνθρακες μεταφέρουν τις μισές θερμίδες ως λίπος, αλλά δεν μας "κρατάνε", και έτσι τείνουμε να τρώμε περισσότερο από αυτούς πιο συχνά.

Τι να προτιμήσεις για να παραμείνεις χορτάτη περισσότερη ώρα

Φρούτα
Ορισμένα φρούτα απορροφούνται και χωνεύονται πολύ πιο γρήγορα από άλλα φρούτα. Ως βασικός κανόνας, όσο περισσότερες ίνες, τόσο πιο αργή η απορρόφηση. Τα πεπόνια και οι μπανάνες είναι χαμηλότερα σε ίνες και έχουν υψηλό γλυκαιμικό φορτίο.

Λαχανικά
Λαχανικά όπως το μαρούλι, το αγγούρι και οι πιπεριές χωνεύονται το ίδιο γρήγορα με τα φρούτα. Περιέχουν πολύ νερό το οποίο πηγαίνει γρήγορα στο σύστημα. Λαχανικά όπως το κουνουπίδι, χρειάζονται πολύ περισσότερο χρόνο για να καθαρίσουν το πεπτικό σύστημα.

Διάβασε επίσης: Είναι τα μαύρα αυγά το μυστικό της μακροζωίας;

Αυγά και ψάρια
Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και λίπος, αλλά χαμηλή σε φυτικές ίνες.

Καρποί
Με την υψηλή περιεκτικότητα τους σε φυτικές ίνες και λίπη, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι χρειάζονται διπλάσιο χρόνο για να απορροφηθούν.

Κρέας
Το κρέας μπορεί να χρειαστεί έως και πέντε ώρες για να χωνεφτεί, το οποίο είναι πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η καθαρή πρωτεΐνη είναι καλή για την απώλεια βάρους, επειδή όσο περισσότερο χρειάζεται για να χωνεφτεί, τόσο περισσότερο παραμένεις χορτάτη.