Όλα όσα θέλεις να γνωρίζεις για τη γλυκοπατάτα

20.10.2019
Όλα όσα θέλεις να γνωρίζεις για τη γλυκοπατάτα
Είτε σκέφτεσαι να δοκιμάσεις μια πρωτότυπη συνταγή ή κάποια φθινοπωρινά πιάτα για ένα δείπνο που πρόκειται να κάνεις το Σαββατοκύριακο, οι γλυκοπατάτες θα μπορούσαν να είναι ένα ιδιαίτερο συνοδευτικό για να χρησιμοποιήσεις. Αλλά αυτό το «γλυκό» + «πατάτα» μπορεί να σε κάνει να αναρωτιέσαι αν αυτές οι πατάτες είναι πραγματικά μια υγιεινή επιλογή. Ας τα πάρουμε λοιπόν ένα-ένα..

Ποια είναι τα οφέλη από τις γλυκοπατάτες ως προς την υγεία;

Πρώτα απ 'όλα, οι γλυκοπατάτες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, μια βιταμίνη με ιδιαίτερες υπερδυνάμεις: Βοηθά στη δημιουργία των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος που καταπολεμούν τους παθογόνους οργανισμούς. Μια μέτρια γλυκοπατάτα έχει πάνω από το 400% των ημερήσιων αναγκών σου σε βιταμίνη Α. (ουάου!)

Είναι επίσης γεμάτες με φυτικές ίνες (ένα φλιτζάνι με γλυκοπατάτα κομμένη σε κύβους, έχει τόσο πολλή ίνα όσο ένα φλιτζάνι μαγειρεμένη βρώμη). Οι ίνες είναι χρήσιμες για το σώμα σου με πολλούς τρόπους. Οι έρευνες δείχνουν ότι μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 να ελέγξουν τα επίπεδα γλυκόζης. Οι ίνες είναι επίσης εξαιρετικές για να διατηρήσεις τη φόρμα σου (και να πεις αντίο στη δυσκοιλιότητα) μειώνοντας τη χοληστερόλη και βοηθώντας να παραμείνεις σε ένα υγιές βάρος.

Οι γλυκοπατάτες είναι μια μεγάλη πηγή καλίου, ένα θρεπτικό συστατικό που είναι κρίσιμο για τη φυσιολογική λειτουργία των κυττάρων. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν λαμβάνουν αρκετό κάλιο, σύμφωνα με μελέτες. Η έλλειψη μπορεί να αυξήσει την πίεση του αίματος και να δημιουργήσει μεταξύ άλλων, πέτρες στα νεφρά.

Για να μην αναφέρουμε, ότι αυτές οι γλυκές πατατούλες κάνουν καλό στα μάτια σου: Έχουν β-καροτένιο, το οποίο συνδέεται με την υγεία των ματιών, όπως και οι αντιοξειδωτικές δυνάμεις από τις συγκεντρώσεις των βιταμινών C και E.

Περίμενε, σου έχουμε και άλλα…

Έχουν επίσης χολίνη, ένα θρεπτικό συστατικό που είναι καλό για τον εγκέφαλο (βοηθά στη μνήμη και τη μάθηση) και για τη μείωση των φλεγμονών. Είναι μια καλή πηγή μαγγανίου, ένα μέταλλο που ενισχύει το μεταβολισμό και την ανάπτυξη των οστών σου και βοηθά στην απορρόφηση των βιταμινών.

Το μαγνήσιο είναι ακόμα ένα συστατικό, το οποίο όχι μόνο βοηθά το επίπεδο του αίματός σου να παραμείνει στο ίδιο επίπεδο αλλά μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς καλύτερα τη νύχτα.

Είναι πιο υγιεινές από τις λευκές πατάτες;

Αποδεικνύεται ότι και οι δύο τύποι έχουν τις καλές πλευρές τους, αλλά οι γλυκοπατάτες διατηρούν ένα προβάδισμα. Εντάξει, σίγουρα είναι πιο γλυκές, αλλά έχουν ελαφρώς λιγότερες θερμίδες και υδατάνθρακες από τις λευκές πατάτες και περιέχουν περισσότερες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά.

Είναι οι γλυκοπατάτες ιδανικές για απώλεια βάρους;

Οι ίνες στις γλυκοπατάτες βοηθούν στην καταπολέμηση της πείνας με δύο τρόπους: γεμίζουν και βοηθούν στη σταθερότητα του σακχάρου στο αίμα. Αλλά όλα έχουν να κάνουν με το πώς τις προετοιμάζεις και τις τρως. Οι γλυκοπατάτες, φυσικά, είναι πολύ πιο υγιεινές επιλογές αν τις μαγειρεύεις με υγιεινό τρόπο. Αυτό σημαίνει ότι δεν τις τηγανίζεις, δεν βάζεις βούτυρο / μπέικον / τυρί / sour cream. Kαι κάτι τελευταίο: Μην ξεχνάς ότι η φλούδα τους είναι αυτή που έχει τις φυτικές ίνες και τα θρεπτικά συστατικά. Δοκίμασε αυτό το γλυκό πατατάκι ψητό με αχλάδια και κρεμμύδι, ή με σφένδαμο και cranberry ή με σαλάτα κale.

Πείνασες;