Αυτές είναι οι 6 τροφές που μειώνουν τη χοληστερόλη με φυσικό τρόπο

19.09.2019
Αυτές είναι οι 6 τροφές που μειώνουν τη χοληστερόλη με φυσικό τρόπο
Τι ακριβώς είναι η χοληστερόλη; Ξέρεις; Πρόκειται, λοιπόν, για μια λιπαρή ουσία που βρίσκεται σε όλα τα κύτταρα του σώματός σου και η πιο συνηθισμένη αιτία υψηλές τιμές της είναι ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής. Σε αυτόν συντελούν τα κορεσμένα λιπαρά που βρίσκονται σε κρέας, ψάρι, αυγά, βούτυρο, τυρί, τηγανητά και επεξεργασμένα τρόφιμα.

Αυτά τα τρόφιμα προκαλούν λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας ή LDL χοληστερίνη (το κακό λίπος) και αυξάνουν την χοληστερόλη σου. Επίσης, το κάπνισμα μειώνει την HDL (το καλό είδος), ειδικά στις γυναίκες, αυξάνοντας παράλληλα την LDL.

Τι θα κάνεις αν πάρεις τα αποτελέσματα των αιματολογικών εξετάσεών σου και δεις ότι έχεις τσιμπημένη χοληστερόλη;

Αρχικά, βεβαίως θα συμβουλευτείς τον γιατρό σου, όπως σε κάθε ιατρικό ζήτημα, σοβαρό ή μή. Παράλληλα, δεν θα έκανε κακό να συμπεριλάβεις τα παρακάτω τρόφιμα στην καθημερινή διατροφή σου.

Ντομάτες

Επίλεξε σάλτσα ντομάτας με τα ζυμαρικά σου εάν θέλεις να διατηρήσεις τη χοληστερίνη σου υπό έλεγχο. Οι ντομάτες είναι σημαντική πηγή λυκοπενίου, η οποία μειώνει τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης.

Πράσινο και μαύρο τσάι

Το πράσινο και το μαύρο τσάι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης. Το πράσινο τσάι παρασκευάζεται από μη ζυμωμένα φύλλα και το μαύρο τσάι από τα πλήρως ζυμωμένα φύλλα του ίδιου φυτού. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι κατεχίνες, ένας τύπος αντιοξειδωτικού που βρίσκεται στο τσάι, είναι υπεύθυνες γι 'αυτό το αποτέλεσμα.

Αμύγδαλα

Η καθημερινή κατανάλωση αμυγδάλων έχει αποδειχθεί ότι έχει θετικό αντίκτυπο στην υγεία της καρδιάς. Τα αμύγδαλα μειώνουν τα επίπεδα της συνολικής χοληστερόλης κατά 3 έως 25%. Τα επίπεδα της LDL μειώνονται κατά 4 έως 35%.

Μήλα

Αποδεικνύεται απόλυτα σωστό το παλιό ρητό: ένα μήλο την ημέρα κάνει τον γιατρό πέρα. Αυτό το θρεπτικό φρούτο βοηθάει στην καταπολέμηση των παραγόντων κινδύνου που συνήθως συνδέονται με την καρδιακή νόσο, μειώνοντας τα επίπεδα χοληστερόλης σου. Ένα μήλο έχει περίπου 4 γραμμάρια ίνας, κάτι το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του συνολικού σου επιπέδου χοληστερόλης. Τα μήλα είναι επίσης εμπλουτισμένα με διαλυτές ίνες, κάτι που είναι καλό για την απομάκρυνση του επιπλέον λίπους από το σώμα σου. Συγκράτησε ότι τρώγοντας μόνο ένα μήλο κάθε μέρα, μπορείς να μειώσεις τα επίπεδα της LDL σου μέχρι και 40%.

Διάβασε και αυτό: Καθαρίζεις μήλα; 5 έξυπνοι τρόποι για να χρησιμοποιήσεις τη φλούδα

Σμέουρα (Raspberries)

Γλυκά και νόστιμα, τα σμέουρα μπορούν να ρίξουν τα επίπεδα της LDL και να αυξήσουν τα επίπεδα HDL. Οι ερευνητές εικάζουν ότι αυτές οι ευνοϊκές επιδράσεις προέρχονται από τις πολυφαινόλες (φυσικά αντιοξειδωτικά), οι ενώσεις που δίνουν στα μούρα το φωτεινό χρώμα τους.

Ελαιόλαδο

Τα ακόρεστα (καλά) λίπη που βρίσκονται στο ελαιόλαδο (και το κραμβέλαιο και το λάδι καρυδιού) έχουν το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων της LDL χωρίς να επηρεάζουν την HDL. Για να το πετύχεις αρκούν περίπου δύο κουταλιές την ημέρα στην θέση άλλων λιπαρών.