5 τρόποι για να περιορίσεις τα λιπαρά από την καθημερινή σου διατροφή

14.09.2019
5 τρόποι για να περιορίσεις τα λιπαρά από την καθημερινή σου διατροφή
Θα έχεις ακούσει ότι το έτοιμο φαγητό δεν είναι και το καλύτερο. Γιατί; Γιατί αν δεν μαγειρεύεις στο σπίτι, δεν μπορείς να ελέγξεις την ποσότητα των λιπαρών χωρίς να χρειάζεται κάτι περίπλοκο.

Περίπου οι μισοί Αμερικανοί λαμβάνουν μέτρα για να περιορίσουν ή να αποφύγουν τα κορεσμένα λίπη που βρίσκονται σε φαγητά όπως το λιπαρό κόκκινο κρέας και την κρέμα γάλακτος. Ωστόσο, λιγότερο από το ένα τρίτο ακολουθούν το όριο που καθορίζεται από τις κατευθυντήριες οδηγίες για τους Αμερικανούς για τη διατήρηση της κορεσμένης πρόσληψης λίπους, κάτω από το 10% των ημερήσιων θερμίδων.

Διάβασε επίσης: Πώς να κάψεις λίπος με το κολύμπι

Ίσως εκπλαγείς αν μάθεις ότι η μεγαλύτερη πηγή κορεσμένων λιπαρών - το 35% από μόνη της - προέρχεται από τα mixed πιάτα, ειδικά εκείνα που περιέχουν τυρί και κρέας. Σκέψου το παστίτσιο, τα μπουρίτος και την πίτσα.

Ένα γραμμάριο λίπους έχει διπλάσιες θερμίδες από ένα γραμμάριο πρωτεΐνης ή υδατάνθρακα, οπότε αν προσπαθείς να χάσεις βάρος, με τη μείωση του λίπους απελευθερώνεις θερμίδες για τρόφιμα με μεγαλύτερη ποσότητα. Ένας τρόπος για να αδυνατίσεις είναι να μειώσεις τα προπαρασκευασμένα τρόφιμα. Το λίπος προστίθεται σε αυτά συχνά για να τα κάνει εύγεστα και δεν παρέχει καμιά ιδιαίτερη θρεπτική αξία.

Άρα, έχουμε και λέμε. Ιδού οι 5 τρόποι που θα σε βοηθήσουν να περιορίσεις τα λιπαρά από τη διατροφή σου:

1. Το μαγείρεμα στο σπίτι σου επιτρέπει να ελέγχεις το περιεχόμενο των λιπαρών, χωρίς να είναι περίπλοκο. Αντί να προετοιμάζεις πολύπλοκες συνταγές, απλά ψήσε στο φούρνο το κοτόπουλο ή το ψάρι και σέρβιρέ το με κάποιο συνοδευτικό.

2. Το κρέας μπορεί να είναι στο μενού σου μία ή δύο φορές την εβδομάδα, απλά επίλεξε άπαχα κομμάτια βοδινού και χοιρινού κρέατος και καθάρισε με ένα μαχαίρι όλο το λευκό λίπος που ενδεχομένως να υπάρχει.

3. Όταν κάνεις συνταγές που χρειάζονται κρέας και τυρί, αντικατέστησε το μισό κρέας με λαχανικά. Χρησιμοποίησε τριμμένη παρμεζάνα, η οποία πηγαίνει καλύτερα από τη μοτσαρέλα, σαν γαρνιτούρα στο πιάτο και ricotta με χαμηλά ή καθόλου λιπαρά, αν θες να δώσεις μια κρεμώδη υφή.

4. Χρησιμοποίησε λάδια φυτικής προέλευσης για τσιγάρισμα. Είναι πιο υγιεινά από το βούτυρο, αλλά παρόλα αυτά περιόρισε την ποσότητα του λαδιού που χρησιμοποιείς κατά το ένα τρίτο ή το ήμισυ. Και μην ανησυχείς, δεν θα παρατηρήσεις κάποια διαφορά στη γεύση, ειδικά αν στο φαγητό σου βάλεις βότανα ή μπαχαρικά.

5. Τέλος, απόφυγε τα πιάτα με τηγανισμένα λίπη, ειδικά μαζί με ψωμί, επειδή είναι αδύνατο να αντιληφθείς πόσο λίπος απορροφάται από τον οργανισμό σου.