7 «γυναικεία» superfoods που κάνουν... θαύματα

09.09.2019
7 «γυναικεία» superfoods που κάνουν... θαύματα
H υγιεινή διατροφή είναι σημαντική για όλους, αλλά ορισμένα τρόφιμα φαίνεται ότι κάνουν ιδιαίτερο καλό σε θέματα υγείας που επηρεάζουν περισσότερο τις γυναίκες, όπως τα εύθραυστα οστά, η εγκυμοσύνη και ο καρκίνος του μαστού, για παράδειγμα. Αυτά τα «superfoods» είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και θα σε βοηθήσουν να προστατέψεις το σώμα σου και να το διατηρήσεις στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, ακόμα και όσο μεγαλώνεις.

1. Edamame [φωτό επάνω]

Αυτά τα νόστιμα φασόλια σόγιας είναι γεμάτα από φυτικές ίνες, καλά λίπη και ισοφλαβόνες οι οποίες έχουν ορμονική και συγκεκριμένα οιστογονική δράση και ανακουφίζουν από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Για παράδειγμα, μπορούν να βοηθήσουν στις εξάψεις. (Εάν έχεις νοσήσει από καρκίνο του μαστού, θα πρέπει να τα αποφύγεις).

Διάβασε και αυτο: Σόγια: Υγιεινή ή ανθυγιεινή τροφή;

2. Λάχανο Kale

Μέσα σε αυτά τα πράσινα φύλλα υπάρχει φουλ βιταμίνη Κ, η οποία μαζί με το ασβέστιο και τη βιταμίνη D κρατούν τα οστά σου δυνατά και υγιή. Μια μερίδα έχει περισσότερο από το 20% των καθημερινών συνιστώμενων ποσοτήτων βιταμινών Α και C.

3. Σπαράγγια

Θέλεις ακόμα έναν τρόπο να αποκτήσεις βιταμίνη Κ για χτίσεις γερά οστά; Τα σπαράγγια μπορούν να σε καλύψουν. Μισό φλιτζάνι είναι αρκετό: Έχει το ένα τρίτο από αυτό που χρειάζεσαι για την ημέρα. Είναι επίσης γεμάτο από φυλλικό οξύ, το οποίο βοηθά στην πρόληψη των γενετικών διαταραχών, όπως η δισχιδής ράχη.

4. Φασόλια

Έχουν πολλές πρωτεΐνες, χωρίς το λίπος (και συχνά το κόστος) που έχει το κρέας, και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή σου πίεση, το σάκχαρο του αίματος και τον καρδιακό ρυθμό. Όλα, δηλαδή, τα πράγματα που μπορούν να οδηγήσουν σε καρδιακές παθήσεις, τη Νο 1 αιτία θανάτου των γυναικών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Διάβασε επίσης: Τροφές που ωφελούν την υγεία της καρδιάς σύμφωνα με τους καρδιολόγους

5. Γκρέιπφρουτ

Όλα έχουν να κάνουν με τα «φλαβονοειδή», τα οποία συμβάλλουν στη μείωση της πιθανότητας ορισμένων τύπων εγκεφαλικών επεισοδίων στις γυναίκες και μπορούν επίσης να βοηθήσουν την καρδιά σου. (Και τα πορτοκάλια βοηθούν επίσης, αλλά το γκρέιπ φρουτ έχει λιγότερη ζάχαρη). Το γκρέιπφρουτ μπορεί να μην είναι ένας καλός συνδυασμός με τα φάρμακά σου, γι 'αυτό συμβουλέψου το γιατρό σου προτού τα βάλεις στο μενού σου.

6. Γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά

Χρειάζεσαι περισσότερο ασβέστιο όταν είσαι πάνω από 50. Το γιαούρτι έχει πολύ από αυτό. Μόλις 200 γραμμάρια θα σου δώσουν περισσότερο από το ένα τρίτο του ασβεστίου σου για την ημέρα. Μαζί με τη βιταμίνη D, βοηθά το σώμα σου να χρησιμοποιεί τα μέταλλα καλύτερα.

7. Σαρδέλες

Αυτά τα μικρά ψαράκια «κολυμπούν» μέσα σε υγιή λιπαρά οξέα, βιταμίνη D και ασβέστιο. Τα ωμέγα-3 λιπαρά τους μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα του μητρικού γάλακτος και οι σαρδέλες είναι καλές για τα μωρά των οποίων οι μητέρες έτρωγαν ενώ ήταν έγκυες. Έχουν επίσης λιγότερο υδράργυρο από τα περισσότερα άλλα ψάρια.