Vegan vs χορτοφαγία: Όλα όσα θέλεις για τις δύο δημοφιλείς κατηγορίες διατροφής -και όχι μόνο!

26.08.2019
Vegan vs χορτοφαγία: Όλα όσα θέλεις για τις δύο δημοφιλείς κατηγορίες διατροφής -και όχι μόνο!
Διάβασε, μάθε και -αν χρειάζεται- αποφάσισε ποια διατροφή θα ακολουθήσεις!

Η κατανάλωση περισσότερων λαχανικών είναι κάτι που δεν θέλει ιδιαίτερη σκέψη: Οι έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που εμμένουν σε φυτικές τροφές έχουν χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης και αρτηριακής πίεσης, για να μην αναφέρουμε ότι η επιλογή αυτού του τρόπου ζωής είναι πολύ καλύτερη για το περιβάλλον.

Αλλά όταν πρόκειται να αφιερώσεις τον εαυτό σου σε μια συγκεκριμένη διατροφή, θα πρέπει να γνωρίζεις τι είναι καλύτερο για σένα; Χορτοφάγος ή vegan; Και ποια είναι η διαφορά μεταξύ των δύο; Επειδή, ειλικρινά, φαίνονται κάπως παρόμοιες διατροφές.

Δες παρακάτω αυτόν τον οδηγό vegan vs χορτοφάγων, για να πάρεις απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις σου.

Διάβασε επίσης: Vegan διατροφή και απώλεια βάρους

Τι είναι μια χορτοφαγική διατροφή;

«Μια χορτοφαγική διατροφή είναι σχεδόν ο ευκολότερος τρόπος για να κάνεις τη μετάβαση στην κατανάλωση περισσότερων φυτών και λαχανικών, αλλά είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι υπάρχουν ποικίλα επίπεδα χορτοφαγίας», λέει η διατροφολόγος Marisa Moore.

Παραδοσιακά, οι χορτοφάγοι δεν τρώνε πηγές κρέατος όπως το κοτόπουλο ή το βόειο κρέας και μερικές φορές δεν τρώνε είδη που κατασκευάζονται από ζωικά μέρη (όπως ζωμό οστών). «Μερικοί χορτοφάγοι τρώνε τόσο τα αυγά όσο και τα γαλακτοκομικά προϊόντα ή ένα από τα δύο», λέει η Moore. Και μερικοί προσθέτουν κάποια ψάρια από καιρό σε καιρό, επίσης. Οι άνθρωποι που ανήκουν σε αυτό το στρατόπεδο (γενικά αναφερόμενοι ως pescatarians) μπορεί ακόμα να θεωρούν τους εαυτούς τους χορτοφάγους - αυτό εξαρτάται πραγματικά από το πρόσωπο που ρωτάς.

Αυτές είναι όλες οι διάφορες επιλογές για την παραδοσιακή χορτοφαγική διατροφή:

Lacto-ovo χορτοφάγος: Χωρίς κρέας, πουλερικά, θαλασσινά ή άλλα προϊόντα κρέατος. Θα φάει τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Lacto-χορτοφάγος: Δεν υπάρχουν στη διατροφή του κρέας, πουλερικά, θαλασσινά, άλλα προϊόντα κρέατος ή αυγά. Θα φάει γαλακτοκομικά προϊόντα.

Pescatarian: Δεν τρώει κρέας, πουλερικά ή άλλα προϊόντα με βάση το κρέας. Θα φάει τα θαλασσινά, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Αυτό το διάβασες; 5 εύκολα διατροφικά tips για λεπτό σώμα, όποια δίαιτα κι αν ακολουθείς!

Πώς διαφέρει αυτό από μια διατροφή vegan;

Οι vegan δίαιτες γενικά αποκλείουν περισσότερα τρόφιμα από ότι οι χορτοφαγικές δίαιτες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τρως μόνο λάχανο. «Η vegan δίαιτα είναι η παράλειψη όλων των ζωικών προϊόντων, έτσι πολύ αυστηροί vegan σίγουρα δεν τρώνε κρέας, θαλασσινά ή αυγά», λέει η διατροφολόγος Emily Wood, RD «και πολλοί δεν τρώνε ούτε μέλι ούτε ζελατίνη».

Οι vegans τείνουν επίσης να είναι πιο ευσυνείδητοι με τη διασταυρούμενη μόλυνση, που σημαίνει ότι δεν θα τρώνε τρόφιμα που έρχονται σε επαφή με ζωικά υποπροϊόντα (Για παράδειγμα να σωτάρουν λαχανικά σε ένα τηγάνι που είχε μέσα κοτόπουλο ή να φάνε ένα vegan προϊόν που υποβλήθηκε σε επεξεργασία με τον ίδιο τρόπο όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα). Αυτό ποικίλλει, βέβαια, από άτομο σε άτομο και πολλοί χορτοφάγοι είναι επίσης επιμελείς σχετικά με τους τύπους της διασταυρούμενης μόλυνσης.

«Ορισμένοι vegan επεκτείνουν επίσης τις απόψεις τους σχετικά με τον τρόπο ζωής τους, πράγμα που σημαίνει ότι δεν αγοράζουν δερμάτινα και μάλλινα ρούχα ή αξεσουάρ και αποφεύγουν τα καλλυντικά και τα σαπούνια που έχουν δοκιμαστεί σε ζώα».

Ακόμη, ο μεγαλύτερος παράγοντας διαφοροποίησης είναι ότι οι vegan τείνουν να εγκαταλείπουν ΟΛΑ τα ζωικά προϊόντα, καθώς και τα ζωικά υποπροϊόντα. Αλλά φυσικά, δεν υπάρχουν σκληροί και γρήγοροι κανόνες και μπορείς να προσαρμόσεις την vegan δίαιτα για να καλύψεις τις ανάγκες σου. Ορισμένες επαναλήψεις σε μια διατροφή vegan περιλαμβάνουν:

Beegan: Ένα vegan άτομο που τρώει μέλι.

Raw vegan: Ένα vegan άτομο που τρώει μόνο ωμά, μη επεξεργασμένα, φυτικά τρόφιμα.

Αυτό το διάβασες; Πώς η διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ψυχικής υγείας

Τι είναι λοιπόν η φυτική διατροφή;

«Ειλικρινά, εξαρτάται από το ποιον ρωτάς», λέει η Moore. «Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τον όρο για να περιγράψουν τον βιγκανισμό, μερικοί για να περιγράψουν τη χορτοφαγία - κάποιοι το χρησιμοποιούν ακόμη και για να περιγράψουν μια δίαιτα που είναι συνήθως χορτοφαγική, αλλά εξακολουθεί να έχει λίγο κοτόπουλο ή ψάρι σε αυτή». Ένα βασικό κριτήριο, είναι ότι μια χορτοφαγική διατροφή επικεντρώνεται κυρίως σε μη επεξεργασμένα τρόφιμα, δεδομένου ότι οδηγείται εξ ολοκλήρου από τα οφέλη για την υγεία μιας χορτοφαγικής δίαιτας.

«Θα έλεγα ότι το φαγητό με βάση τα φυτά σίγουρα προσφέρει την μεγαλύτερη ευελιξία», λέει η Wood.

Πώς αποφασίζεις την καλύτερη δίαιτα για εσένα;

«Δεν υπάρχει τίμια απάντηση - είναι πολύ ατομική», λέει η Wood, η οποία συμβουλεύει πολλούς πελάτες της σε αυτό το ακριβές ερώτημα κάθε μέρα. «Προσδιόρισε τι θέλεις να πάρεις από αυτό», προσθέτει.

Ψάχνεις να μειώσεις τη χοληστερόλη σου ή να μειώσεις το αποτύπωμα άνθρακα, αλλά δεν είσαι έτοιμη να αποχωριστείς το τυρί; Πας για χορτοφάγος. Θέλεις να είσαι πιο προσεκτική σχετικά με τη μεταχείριση των ζώων; Δες τη δίαιτα vegan. Είσαι πρόθυμη να περιορίσεις την κατανάλωση κρέατος, αλλά δεν είσαι έτοιμη να το εγκαταλείψεις εξ ολοκλήρου; Μια πιο ευέλικτη φυτική διατροφή μπορεί να είναι για σένα.

Αναλογίσου το «γιατί» και πηγαίνε προε τα εκεί. Εάν δεν μπορείς, όμως, να επιλέξεις, η Wood συνιστά να πάρεις κάποια καθοδήγηση από έναν διατροφολόγο για να επιλέξεις μια διατροφή που λειτουργεί για τους στόχους και τον τρόπο ζωής σου.

Πώς θα αρχίσεις να υιοθετείς μια δίαιτα vegan ή χορτοφαγική;

«Μην πέσεις με τα μούτρα» συμβουλεύει η Wood, η οποία λέει ότι ο αποκλεισμός πάρα πολλών ειδών διατροφής ταυτόχρονα θα σε κάνει να νιώσεις πάρα πολύ στερημένη για να τηρήσεις τη διατροφή μακροπρόθεσμα. Αντ 'αυτού, κόψε ίσως ένα φαγητό τη φορά ή μείωσε σταδιακά το ποσοστό του κρέατος, προσθέτοντας όλο και περισσότερες φυτικές πηγές πρωτεΐνης, όπως φασόλια και ξηρούς καρπούς. «Και πρόσθεσε περισσότερα λαχανικά, αφού θα σε κάνει με φυσικό τρόπο, να τρως λιγότερα από τα άλλα πράγματα», προσθέτει η Wood.