Ο καφές μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους - Βάσει έρευνας

03.07.2019
Ο καφές μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους - Βάσει έρευνας
Μπορεί δηλαδή να υπάρχει σημαντική σχέση ανάμεσα σε μια αγαπημένη καθημερινή απόλαυση και την παχυσαρκία;

Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας βρετανικής μελέτης που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο καφές διεγείρει το «καφέ λίπος» του ανθρώπινου σώματος, μια μορφή λίπους που παράγει θερμότητα, η οποία καίει θερμίδες σε μια διαδικασία που ονομάζεται θερμογένεση.

«Αυτή είναι η πρώτη μελέτη στον άνθρωπο που δείχνει ότι κάτι σαν το ένα φλιτζάνι καφέ μπορεί να έχει άμεση επίδραση στις καφέ λιπαρές λειτουργίες μας» δήλωσε ο υπεύθυνος της μελέτης Michael Symonds, του Πανεπιστημίου του Nottingham.

«Οι πιθανές συνέπειες των αποτελεσμάτων μας είναι αρκετά μεγάλες, καθώς η παχυσαρκία αποτελεί μείζον πρόβλημα υγείας για την κοινωνία και έχουμε επίσης μια αυξανόμενη επιδημία διαβήτη. Το καφέ λίπος θα μπορούσε ενδεχομένως να αποτελέσει μέρος της λύσης για την αντιμετώπισή τους», ανέφερε στο δελτίο Τύπου.

Διάβασε και αυτό: Οι καλύτερες υγιεινές εναλλακτικές του καφέ που χαρίζουν ενέργεια

Όπως εξήγησε η ομάδα του Symonds, το θερμογενικό καφέ λίπος θεωρείτο από παλιά ότι υπάρχει μόνο στα ανθρώπινα μωρά ή στα ζώα που πέφτουν σε χειμερία νάρκη, όπως οι αρκούδες.

Αλλά τα τελευταία χρόνια έχει ανακαλυφθεί και στους ενήλικες. Είναι ξεχωριστό από τα λευκά λιπώδη κύτταρα, όπου το σώμα αποθηκεύει τις επιπλέον θερμίδες.

«Το καφέ λίπος λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο από τα άλλα λίπη στο σώμα σου και παράγει θερμότητα καίγοντας τη ζάχαρη και το λίπος, συχνά σε απάντηση στο κρύο», εξήγησε ο Symonds. Έτσι, «η αύξηση της δραστηριότητάς του βελτιώνει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και βελτιώνει τα επίπεδα λιπιδίων [χοληστερόλης] στο αίμα ενώ οι επιπλέον θερμίδες καίγονται και έχουμε απώλεια βάρους».

Αλλά μπορεί το καφέ λίπος να διεγερθεί και να καίει θερμίδες από κάτι που τρως ή πίνεις;

Για να απαντήσει στο ερώτημα, η βρετανική ομάδα χρησιμοποίησε μελέτες βασισμένες σε βλαστοκύτταρα για να δει πρώτα αν η καφεΐνη μπορεί να κάνει αυτή τη διαδικασία. Και την έκανε, σε μια συγκεκριμένη δόση.

Το επόμενο βήμα ήταν η χρήση high-tech απεικόνισης για την παρακολούθηση των αλλαγών στο καφέ λίπος που αποθηκεύτηκε στους λαιμούς των ανθρώπων.

Διάβασε επίσης: Έχει άσχημη γεύση ο καφές σου; Να τι μπορεί να φταίει

«Καταφέραμε να δούμε όταν κάποιος έπινε καφέ αν το καφέ λίπος γινόταν πιο θερμό», δήλωσε ο Symonds.

«Τα αποτελέσματα ήταν θετικά», είπε, έτσι το επόμενο βήμα είναι να καταλάβουμε ποιο συστατικό του καφέ - ίσως η καφεΐνη - ενεργοποιεί το καφέ λίπος.

Η ομάδα του επίσης «εξετάζει τα συμπληρώματα καφεΐνης για να ελέγξει εάν το αποτέλεσμα είναι παρόμοιο», δήλωσε ο Symonds. «Μόλις επιβεβαιώσουμε ποιo συστατικό είναι υπεύθυνο γι 'αυτό, θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί ως μέρος ενός προγράμματος διαχείρισης βάρους ή ως μέρος ενός προγράμματος ρύθμισης της γλυκόζης για να βοηθήσει στην πρόληψη του διαβήτη».

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στις 24 Ιουνίου στο περιοδικό Scientific Reports.