Αυτά τα 7 τρόφιμα μπορούν να ανακουφίσουν την εποχιακή αλλεργία σου

06.06.2019
Αυτά τα 7 τρόφιμα μπορούν να ανακουφίσουν την εποχιακή αλλεργία σου
Υπάρχει τρόπος να ανακουφιστείς. Ή έστω να μην επιδεινώσεις την κατάσταση.

Αν ταλαιπωρείσαι από αλλεργίες μπορεί να απορρίψεις ορισμένα τρόφιμα από τη διατροφή σου για να αποφύγεις ενδεχόμενη ανεπιθύμητη αντίδραση. Αλλά η σχέση μεταξύ των εποχιακών αλλεργιών και των τροφίμων περιορίζεται σε λίγες ομάδες τροφίμων, γνωστών ως τροφίμων με διασταυρούμενες αντιδράσεις. Οι αντιδράσεις σε αυτή την ομάδα τροφίμων αφορούν όσους έχουν εποχιακές αλλεργίες με σημύδα, αμβροσία ή λεβιθόχορτο.

Εκτός από αυτές τις ομάδες τροφίμων, οι εποχιακές αλλεργίες, μια από τις οποίες είναι και η αλλεργική ρινίτιδα, εμφανίζονται μόνο κάποιες εποχές του έτους - συνήθως την άνοιξη ή το καλοκαίρι. Μάλιστα αναπτύσσονται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά υπερβολικά στα αλλεργιογόνα, όπως η γύρη των φυτών, με αποτέλεσμα την καταρροή, το φτέρνισμα και τον κνησμό.

Ενώ η θεραπεία συνήθως περιλαμβάνει φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν επίσης να σε βοηθήσουν να χαλαρώσεις από τα δεινά της άνοιξης. Η προσθήκη ορισμένων τροφίμων στη διατροφή σου θα μπορούσε πραγματικά να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων όπως όταν η μύτη σου τρέχει και τα μάτια σου δακρύζουν. Από τη μείωση της φλεγμονής μέχρι την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, υπάρχουν διάφορες διαιτητικές επιλογές που μπορούν να βοηθήσουν στις εποχιακές αλλεργίες.

Διάβασε επίσης: Σωτήρης Κοντιζάς: Οι συμβουλές ενός master chef για τις παιδικές τροφικές αλλεργίες

Δες τη λίστα με τα τρόφιμα που πρέπει να δοκιμάσεις.

1. Τζίντζερ

Πολλά από τα δυσάρεστα συμπτώματα της αλλεργίας προέρχονται από φλεγμονώδη ζητήματα, όπως οίδημα και ερεθισμός στα ρινικά κοιλώματα, τα μάτια και το λαιμό. Το τζίντζερ μπορεί να συμβάλει στη μείωση αυτών των συμπτωμάτων με φυσικό τρόπο.

2. Γύρη μέλισσας

Η γύρη των μελισσών δεν είναι μόνο τροφή για τις μέλισσες - είναι φαγώσιμη και για τον άνθρωπο! Αυτό το μείγμα ενζύμων, νέκταρ, μελιού, γύρης λουλουδιών και κεριού πωλείται συχνά ως θεραπεία για την αλλεργική ρινίτιδα.

3. Εσπεριδοειδή

Από τις παλιές εποχές είναι γνωστό ότι η βιταμίνη C αποτρέπει το κοινό κρυολόγημα. Ωστόσο μπορεί και να συμβάλει στη συντόμευση της διάρκειας ενός κρυώματος καθώς και να ωφελήσει τους πάσχοντες από αλλεργίες. Η κατανάλωση τροφίμων υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνη C έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την αλλεργική ρινίτιδα και τον ερεθισμό της ανώτερης αναπνευστικής οδού που προκαλείται από τη γύρη των ανθισμένων φυτών.

4. Koυρκουμάς

Ο κουρκουμάς είναι γνωστός ως αντιφλεγμονώδης «υπερδύναμη» για έναν καλό λόγο. Το δραστικό συστατικό του, η κουρκουμίνη, έχει συνδεθεί με τη μείωση συμπτωμάτων πολλών ασθενειών που προκαλούνται από φλεγμονές και θα μπορούσε να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση της πρηξίματος και του ερεθισμού που προκαλείται από την αλλεργική ρινίτιδα.

5. Ντομάτες

Αν και τα εσπεριδοειδή τείνουν να πάρουν όλη τη δόξα αφού υπάρχει η βιταμίνη C, οι ντομάτες είναι ακόμα μια άλλη εξαιρετική πηγή αυτού του απαραίτητου θρεπτικού συστατικού. Μια τομάτα μεσαίου μεγέθους περιέχει περίπου το 26% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης C.

6. Σολομός και άλλα λιπαρά ψάρια

Θα μπορούσε ένα ψάρι την ημέρα να κρατήσει το φτέρνισμα μακριά; Υπάρχουν κάποια αποδεικτικά στοιχεία ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα από τα ψάρια, θα μπορούσαν να ενισχύσουν την αντίσταση στην αλλεργία σου, ακόμα και να ανακουφίσουν το άσθμα.

7. Κρεμμύδια

Τα κρεμμύδια είναι μια εξαιρετική φυσική πηγή κουερσετίνης, ενός φλαβονοειδούς που ίσως έχεις δει να πωλείται μόνο του ως συμπλήρωμα διατροφής. Η κουερσετίνη δρα ως φυσικό αντισταμινικό οπότε με τη λήψη της θα πεις αντίο στην αλλεργία!