Οι 5 βραδινές διατροφικές συνήθειες που μπορεί να σε παχαίνουν

02.02.2019
Οι 5 βραδινές διατροφικές συνήθειες που μπορεί να σε παχαίνουν
Εάν αγωνίζεσαι να διατηρήσεις ένα υγιές βάρος ή να χάσεις τα τελευταία πέντε κιλά που χρειάζεσαι και δυσκολεύεσαι, αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στις βραδινές σου συνήθειες. Υπάρχουν ορισμένες... προ ύπνου τελετουργίες που μπορεί να μας φορτώσουν με παραπανίσια κιλά, χωρίς να το "πάρουμε είδηση". Έτσι, αν νομίζεις ότι παίρνεις βάρος και δεν είσαι σίγουρη γιατί, τσέκαρε παρακάτω μήπως κάνεις κάτι από αυτά τα "απαγορευμένα" και πράξε αναλόγως!

1. Τρως πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου
Μελέτες δείχνουν ότι το φαγητό, είτε είναι ένα δείπνο είτε ένα σνακ, όταν λαμβάνεται κοντά στην ώρα του ύπνου μπορεί να αυξήσει την θερμιδική σου πρόσληψη και να οδηγήσει σε αύξηση βάρους. Μια μελέτη του 2017 από την American Journal of Clinical Nutrition αποδεικνύει ότι η κατανάλωση κατά τη διάρκεια της αύξησης των επιπέδων της μελατονίνης, μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο σωματικό λίπος.
«Το σώμα σου έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί καλύτερα κατά τις ώρες της ημέρας όταν είσαι πιο ενεργή. Ως εκ τούτου, δεν μεταβολίζεις το φαγητό τόσο αποτελεσματικά τη νύχτα», εξηγεί η διατροφολόγος Meghan Donnelly.
Αντ 'αυτού, συνίσταται να τρως το τελευταίο γεύμα σου τρεις με τέσσερις ώρες πριν από τον ύπνο για να αποφύγεις να πάρεις περιττά κιλά.

Διάβασε επίσης: Τροφές που μας κάνουν να... πεινάμε!

2. Πίνεις ποτά με καφεΐνη πριν από τον ύπνο
Η καφεΐνη και ο ύπνος έχουν μια περίπλοκη σχέση - μπορεί να σε ξυπνάει γρήγορα το πρωί, αλλά το βράδυ μπορεί να διακόψει τον ύπνο σου. «Αυτές οι διαταραχές του ύπνου μπορούν να αλλάξουν τις ορμόνες που διαχειρίζονται την όρεξη και την αίσθηση της πληρότητας. Προσπάθησε να μην καταναλώνεις ποτά με καφεΐνη έξι έως οκτώ ώρες πριν από τον ύπνο σου, αν νομίζεις ότι μπορεί να σου προκαλέσουν αϋπνία.

3. Μένεις μέχρι αργά ξύπνια και παρακολουθείς τηλεόραση
Γνωρίζουμε πως μπορεί να είσαι εξαρτημένη από την αγαπημένη σου τηλεοπτική σειρά, αλλά αν κάτσεις μέχρι αργά για να δεις ένα ακόμα επεισόδιο, θα έρθει η ώρα που δεν θα μπορέσεις να κοιμηθείς καθώς θα έχεις βγει από τη ρουτίνα του βραδινού ύπνου.
«Στόχος είναι να ακολουθείς ένα πρόγραμμα. Κλείσε την κουζίνα και την τηλεόρασή σου σε μια συγκεκριμένη ώρα κάθε βράδυ», λέει η ειδικός.

Διάβασε επίσης: Μια σεφ εξηγεί: Έτσι έκοψα το βραδινό φαγητό!

4. Κάνεις το βραδινό σου το μεγαλύτερο γεύμα της ημέρας
Εάν το πρωινό είναι συνήθως το μικρό σου γεύμα και το δείπνο είναι το μεγαλύτερο της ημέρας σου, ίσως να πρέπει να το ξανασκεφτείς. Μια μελέτη του 2013 από το Obesity έδειξε ότι «ο χρόνος που τρώμε τα γεύματα μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα μας επεξεργάζεται τα τρόφιμα, ακόμα και αν καταναλώνουμε την ίδια ποσότητα θερμίδων όλη την ημέρα», όπως λέει η διαιτολόγος Brooke Zigler. Αυτή η συγκεκριμένη μελέτη δείχνει ότι όσοι τρώνε ένα πλούσιο πρωινό χάνουν περισσότερο βάρος από αυτούς που καταναλώνουν ένα πλούσιο βραδινό γεύμα.

Διάβασε ακόμη: Midnight Express! Ιδανικά σνακ για τις μεταμεσονύκτιες εξορμήσεις στην κουζίνα

5. Συνεχίζεις να κάθεσαι μετά το δείπνο
Μπορεί να είναι τρομερά δελεαστικό να αράξεις στον καναπέ και να παρακολουθήσεις τηλεόραση μετά το βραδινό σου φαγητό, αλλά θα ήταν καλό να κάνεις μια βραδινή βόλτα. Μια μελέτη του 2011 από την International Journal of General Medicine, διαπίστωσε ότι η βόλτα μετά το φαγητό μπορεί πραγματικά να οδηγήσει σε απώλεια βάρους, λέει η Zigler.
Εάν η βόλτα δεν είναι στα θέλω σου, μπορείς μετά το δείπνο να πλύνεις τα πιάτα, ή να ασχοληθείς με τις δουλειές του σπιτιού, πριν πας για ύπνο.