5 τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο που πρέπει να μπουν στη δίαιτα σου

03.02.2019
5 τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο που πρέπει να μπουν στη δίαιτα σου
Αν δεν ασχολείσαι με τη διατροφή ή δεν είσαι ειδικός στον τομέα της βιοχημείας, πιθανότατα θα συνδέεις τον ψευδάργυρο μόνο με εκείνα τα παλαιομοδίτικα στικ αντηλιακά που σου έλεγε η μητέρα σου να χρησιμοποιείς στην παραλία. Αλλά ο ψευδάργυρος είναι επίσης ένα βασικό συστατικό για μια υγιεινή διατροφή.

Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για την ανοσοποιητική λειτουργία, βοηθά να σταματήσει το αίμα σου όταν τραυματιστείς και βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα σου, λέει η Amy Gorin, ιδιοκτήτρια της Amy Gorin Nutrition στη Νέα Υόρκη.

Διάβασε επίσης: 7 Ιδέες για να χάσεις βάρος χωρίς να πεινάσεις

Ο ψευδάργυρος είναι πράγματι πολύ σημαντικός για την υγεία σου, αλλά χρειάζεσαι μόνο μικρές ποσότητες. «Οι γυναίκες ηλικίας 19 ετών και άνω χρειάζονται 8mg ψευδαργύρου καθημερινά, μια έγκυος γυναίκα χρειάζεται 11mg, και μια γυναίκα που θηλάζει χρειάζεται 12mg», λέει η Gorin.

Ενώ είναι πιο εύκολο για το σώμα σου να απορροφήσει ψευδάργυρο από ζωικές πηγές όπως το κρέας, τα αυγά και τα θαλασσινά, υπάρχουν πολλά τρόφιμα πλούσια σε ψευδάργυρο. Διάβασε τις πέντε καλύτερες τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο για οποιαδήποτε δίαιτα.

1. Στρείδια
Ανά γραμμάριο, τα στρείδια έχουν την υψηλότερη συγκέντρωση ψευδαργύρου από οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο. 50 γραμμάρια ακατέργαστων στρειδιών περιέχουν 32mg ψευδάργυρο, περισσότερο από τρεις φορές της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης.

2. Steak άπαχου κρέατος
Tρελαίνεσαι να πέφτεις με τα μούτρα στο κρέας μερικές φορές; Eπίλεξε τo άπαχo φιλέτo με το μεγαλύτερο κομμένο μέρος του λίπους και θα πάρεις 5 mg ψευδαργύρου ανά 113 γραμμάρια

Διάβασε επίσης: Ιδού τα φαγητά που έχει αποκλείσει από τη διατροφή της η Δέσποινα Βανδή

3. Αρνί
Μια μερίδα 113 γραμμαρίων αρνιού περιέχει περίπου 4 mg ψευδαργύρου, σχεδόν το μισό από αυτό που χρειάζεται η μέση γυναίκα σε μια μέρα.

4. Σπόροι κάνναβης
Ψάχνεις για φυτικές πηγές ψευδαργύρου; Οι σπόροι κάνναβης είναι το καλύτερο σου στοίχημα. Δοκίμασε να ρίξεις αυτούς τους σπόρους στο γιαούρτι ή στη σαλάτα σου και να τις ανακατέψεις. Είναι γεμάτες με υγιή λίπη και μια μερίδα τριών κουταλιών σούπας περιέχει 3mg ψευδαργύρου.

5. Ρεβίθια
Τα φασόλια και τα όσπρια είναι μια άλλη καλή επιλογή εάν θέλεις να αυξήσεις την πρόσληψη ψευδαργύρου χωρίς να φας κρέας. Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένα ρεβίθια έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες ενώ περιέχει 2,5 mg ψευδαργύρου