Ψωμί, μακαρόνια και ρύζι μπορεί να κάνουν καλό στον εγκέφαλο - Μην τα φοβάσαι!

14.05.2019
Ψωμί, μακαρόνια και ρύζι μπορεί να κάνουν καλό στον εγκέφαλο - Μην τα φοβάσαι!
Πώς oι υδατάνθρακες θα μπορούσαν να είναι το μυστικό για να ζεις περισσότερο: Η χαμηλή δίαιτα σε πρωτεΐνες και πλούσια σε ψωμί, ζυμαρικά και ρύζι μπορεί να προστατεύσει από την άνοια.

Η γενικότερη συμβουλή μας προτρέπει να μην καταναλώνουμε πολλούς υδατάνθρακες αν θέλουμε να προσέξουμε τη σιλουέτα μας. Ωστόσο, οι δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες και υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες, μπορεί να είναι το κλειδί για να ζήσουμε περισσότερο και να προστατευθούμε από την άνοια, όπως υποστηρίζει μια νέα μελέτη.

Διάβασε επίσης: Πες μου για την ηλικία των γονιών σου -και την υγεία τους- να σου πω πόσα χρόνια θα ζήσεις

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια που ακολουθούσαν αυτή τη διατροφή, εμφάνισαν τόσο γενικές βελτιώσεις όσο και ειδικότερες ως προς την υγεία του εγκεφάλου τους και ιδιαίτερα στη μάθηση και τη μνήμη.

Φυσικά οι επιστήμονες πιστεύουν ότι κάτι παρόμοιο μπορεί να συμβεί και στους ανθρώπους.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cell Reports, δείχνει για πρώτη φορά ότι οι ελεύθερες δίαιτες χαμηλών πρωτεϊνών και υψηλών υδατανθράκων έχουν παρόμοια προστατευτικά οφέλη για τον εγκέφαλο, όπως ο περιορισμός των θερμίδων, ο οποίος είναι γνωστός για τα οφέλη μακροζωίας του.

Η αλήθεια είναι βέβαια ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων δυσκολεύεται να περιορίσει τις θερμίδες, ειδικά στις δυτικές κοινωνίες, όπου τα τρόφιμα είναι τόσο ελεύθερα διαθέσιμα.

Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι οι δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη και υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες, δεν είναι σε καμία περίπτωση μια νέα μανία.

Διάβασε κι αυτό: Περίσσεψαν μακαρόνια; 5 νόστιμες λύσεις αντί να τα πετάξεις

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί χωρίς τίποτα ακόμα να μπορεί να επιβραδύνει ή να σταματήσει την άνοια, η πρόληψη είναι το κλειδί. Οι απλές αλλαγές όπως η υγιεινή διατροφή και η τακτική άσκηση μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο, οπότε καλύτερα άσε κάτω το κουτί με τα μπισκότα και πήγαινε να απολαύσεις έναν ωραίο περίπατο.