Κόκκινο κρέας: Τελικά κάνει καλό; Νέα έρευνα ανατρέπει όλα όσα ξέραμε!

11.09.2018
Κόκκινο κρέας: Τελικά κάνει καλό; Νέα έρευνα ανατρέπει όλα όσα ξέραμε!
Όλοι ξέρουν πως οφείλουν να αποφεύγουν τα κορεσμένα λίπη για μία υγιή ζωή! Μια νέα έρευνα ωστόσο έρχεται να ανατρέψει όλα όσα γνωρίζαμε... ή μήπως όχι;

Το ινστιτούτο Prospective Urban Rural Epidemiology (PURE) διεξήγαγε μια έρευνα της οποίας τα αποτελέσμα συνδέουν την κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών με την... μακροβιότητα!

Διάβασε επίσης: Παγωτό: Πόσο ρόλο παίζουν τα λιπαρά στη γεύση

Περισσότεροι από 135.000 άνθρωποι από 21 διαφορετικές χώρες πέρασαν 7 χρόνια καταγράφοντας αναλυτικά τη διατροφή τους. Οι ερευνητές συγκέντρωσαν τα στοιχεία και κατέγραψαν τους θανάτους που προέκυψαν από καρδιακά προβλήματα, εγκεφαλικά και άλλες αιτίες. Χώρισαν, μάλιστα, τα λιπαρά σε 3 κατηγορίες (πολυακόρεστα, μονοακόρεστα και κορεσμένα) και εξέτασαν τη σχέση κάθε κατηγορίας με τους θανάτους που παρατηρήθηκαν.

Σε κάθε κατηγορία, η υψηλότερη κατανάλωση λιπαρών ήταν δείκτης χαμηλότερης θνησιμότητας. Ναι, ακόμα και στην περίπτωση των περίφημων "κακών" κορεσμένων λιπαρών, τα αποτελέσματα ήταν σαφή! Και κάπως έτσι, το μυστήριο του τι ακριβώς συνιστά "υγιεινή διατροφή", συνεχίζεται...

Πώς γίνεται, όμως, τα κορεσμένα λιπαρά να συνδέονται πρακτικά με την μακροβιότητα; Οι τροφές με κορεσμένα λιπαρά έχουν ζωική προέλευση (κόκκινο κρέας, γαλακτοκομικά, βούτυρο κτλ) και πολλά, πολλά ωφέλη. Τα γαλακτοκομικά προσφέρουν ασβέστιο, βιταμίνη D, μαγνήσιο και πρωτείνη ενώ το κόκκινο κρέας είναι ιδανική πηγή πρωτείνης αλλά και πολλαπλών βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων που συμβάλλουν στην υγεία των οστών.

Διάβασε επίσης: Μοσχαρίσιο κρέας ...όλο νοστιμιά!

Οι επιστήμονες που διενήργησαν την έρευνα τονίζουν, ωστόσο, πως διαφορετικοί πληθυσμοί χρειάζονται διαφορετική διατροφή. Αν, παραδείγματος χάριν, εισάγουμε μια διατροφή υψηλή σε λιπαρά σε μια περιοχή του κόσμου όπου οι άνθρωποι πεινούν, είναι αναμενόμενο πως η θνησιμότητα θα μειωθεί. Η ίδια διατροφή ωστόσο, θα έχει διαφορετικό αποτέλεσμα στις Η.Π.Α. ή την Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον δικό μας Εθνικό Διατροφικό Οδηγό, ιδανική είναι μια διατροφή χαμηλή σε λιπαρά (< 30% των ημερήσιων θερμίδων) με μόλις 10% από αυτές να αντιστοιχεί σε κορεσμένα λίπη.

Πριν, λοιπόν, αφήσεις στην άκρη όλες τις καλές διατροφικές συνήθειες που με τόσο κόπο έχεις αποκομίσει, δες παρακάτω τους κανόνες υγιεινής διατροφής που ακόμα... ισχύουν!

- Αποφεύγουμε πάση θυσία τα υδρογονωμένα λιπαρά (είναι πραγματικά βλαβερά)

- Τηγανίζουμε με μέτρο (και ελαιόλαδο!)

- Αγαπάμε το άπαχο λευκό κρέας αλλά μία φορά την εβδομάδα απολαμβάνουμε το κόκκινο

- Τρώμε άφθονα ψάρια (ιδίως λιπαρά και μικρά)

- Καταναλώνουμε καθημερινά μια χούφτα ξηρούς καρπούς!