Πότε η υγιεινή διατροφή ευθύνεται για το πρήξιμο στην κοιλιά σου;

21.08.2018
Πότε η υγιεινή διατροφή ευθύνεται για το πρήξιμο στην κοιλιά σου;
Κι όμως! Η "υγιεινή διατροφή" δεν είναι όσο αθώα όσο νομίζεις. Αν υποφέρεις συχνά από πρήξιμο στην κοιλιά ψάξε τον υπαίτιο στις παρακάτω υγιεινές συνήθειες.

Μπορεί το καλοκαίρι να έρχεται σιγά σιγά στο τέλος του όμως η επίπεδη κοιλιά είναι στόχος που δεν αφορά μονάχα την εποχή των... μπικίνι. Κι αν αυτό το καλοκαίρι απέκτησες νέες υγιεινές συνήθειες και παρόλα αυτά δεν μπορείς να απαλλαγείς από το ενοχλητικό πρήξιμο, αναρωτήσου μήπως κάποια από αυτές σου το προκαλεί.

Ναι, δυστυχώς δεν ευθύνεται μονάχα η κακή διατροφή και το αλκοόλ για την κατακράτηση που βιώνουμε όλες από καιρό σε καιρό. Δες παρακάτω 6 υγιεινές συνήθειες που μπορεί να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα.

#1 Kale (ή λαχανίδα)

Ναι, το "μαγικό" λαχανικό που οι fans της υγιεινής διατροφής ανακαλύψαμε και λατρέψαμε, κρύβει ένα... μυστικό! Είναι πολύ υψηλό σε φρουκτάνες, ένα είδος φυτικών ινών που δεν μπορούν να απορροφηθούν από το λεπτό έντερο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία βακτηρίων προκειμένου να χωνεφθούν, κάτι που κατ'επέκταση οδηγεί σε πόνους και πρήξιμο. Το ίδιο ισχύει και για τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τα φασόλια, το λάχανο αλλά και τα λαχανάκια Βρυξελλών.

#2 Τα φρούτα μετά το γέυμα

Πιστεύεις ακόμα πως τα φρούτα είναι τέλεια επιλογή για επιδόρπιο; Χάρη στην περιεκτικότητά τους σε σάκχαρα όταν τα τρως σαν σνακ μετατρέπονται άμεσα σε ενέργεια. Όταν όμως τα καταναλώνεις μετά από ένα γεύμα ο οργανισμός σου δεν μπορεί να τα επεξεργαστεί άμεσα, με αποτέλεσμα να αφήνει όλα αυτά τα σάκχαρα να ζυμώνονται μέσα στο στομάχι σου για υπερβολικά πολλή ώρα. Από τις ζυμώσεις αυτές παράγονται αέρια που προκαλούν πόνο, πρήξιμο και άλλα δυσάρεστες... παρενέργειες.

#3 Προβιοτικά

Τα προβιοτικά δεν είναι παρά καλά βακτήρια που τρέφονται με τη φυσική πανίδα του οργανισμού μας και κρατούν το έντερο και το στομάχι σε τέλεια υγεία. Πριν όμως επιφέρουν την ισορροπία στους μικροοργανισμούς του στομάχου, ενδέχεται να επιδεινώσουν συμπτώματα όπως το πρήξιμο και τα αέρια. Ανάλογα με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται τώρα το μικροβίωμα του εντέρου σου, η χορήγηση καθημερινών προβιοτικών μπορεί να εντείνει το πρόβλημα. Επίλεξε το σωστό για σένα προβιοτικό σε συνεργασία με τον γιατρό σου προκειμένου να αποφύγεις όσο γίνεται τις δυσάρεστες επιπτώσεις. Σε κάθε περίπτωση, το πολύ σε 2 εβδομάδες, τα συμπτώματα θα έχουν εξαφανιστεί και η υγεία σου θα έχει αποκατασταθεί πλήρως!

#4 Φυτικό γάλα

΄Οποιος κι αν είναι ο λόγος που τα επιλέγεις, τα γάλατα από διάφορους καρπούς είναι πιθανό να διαταράξουν την υγεία του στομάχου και του εντέρου σου. Πολλά από αυτά περιέχουν το πηκτικό συστατικό carrageenan, που έχει ενοχοποιηθεί για πολλά εντερικά προβλήματα, ακόμα και για έλκος στο στομάχι. Ψάξε να βρεις μια μάρκα που δεν περιέχει το συγκεκριμένο συστατικό ή φτιάξε το δικό σου γάλα αφού είναι στην πραγματικότητα πολύ απλό!

#5 Τσίχλα

Αν και πολύ τη χρησιμοποιούν για να ανακόψουν την πείνα τους, η τσίχλα μπορεί να είναι υπεύθυνη για το πρήξιμο στο έντερό σου και μάλιστα όχι με έναν αλλά τρεις διαφορετικούς τρόπους! Αφενώς το μάσημα της τσίχλας προκαλεί την κατάποση αέρα. Επιπλέον, το μάσημα προετοιμάζει το στομάχι για την πρόσληψη και επεξεργασία φαγητού, και άρα δίνει σήμα για την έκκρηση οξέων και ενζύμων που τελικά θα λιμνάσει στο στομάχι. Τέλος, αν περιέχει σορβιτόλη, όπως συμβαίνει με όλες σχεδόν τις sugar-free τσίχλες, είναι πιθανό να προκαλέσει πρήξιμο καθότι το συγκεκριμένο συστατικό δεν χωνεύεται εύκολα και έτσι παραμένει στο στομάχι για πολύ καιρό.

#6 Καφές

Δεν είναι "υγιεινή συνήθεια" είναι όμως η πιο κοινή από όλες τις παραπάνω, ακόμα και ανάμεσα σε εκείνους που επιλέγουν μία κατά βάση υγιεινή διατροφή. Ο καφές έχει διεγερτική επιδραση όχι μονάχα στο νευρικό σου σύστημα αλλά και στο πεπτικό. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργηθούν σπασμοί στο στομάχι κάτι που πρήζει το έντερο. Επιπλέον επειδή είναι όξινος είναι πιθανό να δημιουργήσει φλεγμονές στο γαστρικό περίβλημα και όλα αυτά ακόμα κι αν είναι... σκέτος!