Οι τροφές που μας κάνουν να πεινάμε

11.07.2018
Οι τροφές που μας κάνουν να πεινάμε
Τα τρόφιμα που μας ανοίγουν την όρεξη και μας κάνουν να τρώμε περισσότερο

Αν περνάς συχνά μέρες κατά τις οποίες αισθάνεσαι πως πεινάς διαρκώς, ίσως θα πρέπει να αναθεωρήσεις για τις τροφές που επιλέγεις να καταναλώνεις, για πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό και για σνακ. Παρ'όλο που οι περισσότεροι τείνουμε να ακολουθούμε το πλάνο των τριών γευμάτων με κάποια σνακ στο ενδιάμεσο, είναι σημαντικό να ξέρεις ότι υπάρχουν τροφές που σε κάνουν να πεινάς ακόμη περισσότερο όταν τις καταναλώνεις, αντί να σε κάνουν να αισθάνεσαι ικανοποιημένη χάρη στη διατροφική τους αξία.

Αυτές είναι οι τροφές που, σύμφωνα με τους διατροφολόγους και τους ενδοκρινολόγους, μας ανοίγουν την όρεξη, μας κάνουν να πεινάμε και να τρώμε περισσότερο:

Λευκό ψωμί

Έρευνα που είχε πραγματοποιηθεί στην Ισπανία έχει αποδείξει ότι το 40% ανθρώπων που κατανάλωναν σε σταθερή βάση λευκό ψωμί, πεινούσαν συχνότερα κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ, συγκριτικά με όσους δεν το περιελάμβαναν στο διατροφολόγιο τους, φάνηκαν να παίρνουν βάρος, αφού το λευκό ψωμί αυξάνει τα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τα δημητριακά, αφού παρασκευάζονται απ λευκό αλεύρι.

Σούσι

Μπορεί να θεωρείται υγιεινή τροφή, αλλά 30 γραμμάρια ρυζιού αντιστοιχούν σε 2-3 φέτες λευκού ψωμιού , και το αίσθημα του κορεσμού είναι προσωρινό.

MSG (γλουταμινικό μονονάτριο)

Είναι όλα τα πρόσθετα χημικά και τα ενισχυτικά γεύσης που βρίσκονται σε αρκετά τρόφιμα, όπως κονσέρβες, σούπες σε σκόνη και λαχανικά τουρσί, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν την όρεξη σε ποσοστό 30%-40%.

Αλμυρά σνακ

Τρόφιμα όπως πατατάκια, γαριδάκια και αλμυρά μπισκότα, δημιουργούν έντονο αίσθημα πείνας, λόγω του ότι επηρεάζονται δραστικά τα ανώτερα και κατώτερα επίπεδα ινσουλίνης,

Αλκοόλ

Σύμφωνα με μετρήσεις, το αλκοόλ επιδρά άμεσα στην ορμόνη της λεπτίνης, της ορμόνης που ευθύνεται για το αίσθημα κορεσμού που νιώθουμε μετά από κάθε γεύμα, σε ποσοστό 30%.

Τσίχλα

Λανθασμένα, υπάρχει ο μύθος ότι όταν μασάμε τσίχλα περιορίζουμε το αίσθημα της πείνας. Στην πραγματικότητα, εκείνη την ώρα δίνουμε το λάθος μήνυμα στον εγκέφαλο, που με τη σειρά του δίνει το λάθος μήνυμα στον οισοφάγο. Μετά, λόγω της παραγωγής γαστρικών υγρών, το σώμα νομίζει ότι κάτι πρέπει να χωνέψει, και αυτομάτως εμφανίζεται και το αίσθημα πείνας.

Προϊόντα με χαμηλά λιπαρά

Πρόκειται για τροφές εξαιρετικά φτωχές σε ενέργεια, που ικανοποιούν μόνο για λίγο το αίσθημα της πείνας, με αποτέλεσμα μετά από λίγο ο οργανισμός να νιώθει στο πολλαπλάσιο την ανάγκη για κάτι χορταστικό.

Χυμοί

Ακόμη και αν πρόκειται για φυσικούς χυμούς, αυξάνουν και στη συνέχεια μειώνουν, με γρήγορους ρυθμούς, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.