Η κινόα έχει πολλά ευεργετικά συστατικά, όπως πρωτεΐνες και αμινοξέα που δεν περιορίζονται μόνο στο πιάτο μας αλλά φαίνεται ότι ως προϊόν περιποίησης, κάνουν θαύματα για το δέρμα μας.
Καλλιεργείται εδώ και 5000 περίπου χρόνια στις ορεινές περιοχές των Άνδεων του Περού, της Χιλής, του Εκουαδόρ και της Βολιβίας. Quinoa σημαίνει "μητέρα των σιτηρών" στη γλώσσα των Incas οι οποίοι τη θεωρούσαν ως ιερό φαγητό καθώς θα τους πρόσφερε μια μακρά και υγιή ζωή. Στην πραγματικότητα, ήταν το βασικό τους φαγητό πριν οι Ισπανοί εξερευνητές τους αναγκάσουν να εγκαταλείψουν την καλλιέργειά της.
Η γεύση της θυμίζει ξηρούς καρπούς και αναγνωρίζεται σε όλο τον κόσμο ως ένα υπέροχο σιτηρό με εκπληκτικά οφέλη για την υγεία αλλά και το δέρμα. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνες, βιταμίνη Α, ασβέστιο, μαγγάνιο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, ίνες, σίδηρο, φώσφορο και απαραίτητα αμινοξέα. Είναι μια από τις καλύτερες χορτοφαγικές πηγές λυσίνης.
Η συνέχεια στο itrofi.gr