Ταχίνι ή φιστικοβούτυρο για αδυνάτισμα;

04.01.2017
Ποιο να προτιμήσουμε όταν πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε επιλογή και γιατί;

Τι να διαλέξω;

Σύγκριση μέσης διατροφικής αξίας*

Διατροφικά στοιχεία

Ανά 100g

Ταχίνι

Φιστικοβούτυρο

Θερμίδες

677

660

Πρωτεΐνες (g)

23,7

20

Υδατάνθρακες (g)

-Σάκχαρα (g)

11

0,1

9

2

Λιπαρά (g)

-Κορεσμένα (g)

62,1

10,5

58

9

Φυτικές ίνες (g)

10,6

5

Νάτριο (g)

0,015

0,25

* Συστατικά

Ταχίνι: 100% σπόροι σησαμιού.

Φιστικοβούτυρο απαλό: Φιστίκια (αραχίδες) 85%, φυτικά έλαια, υδρογονωμένα φυτικά λίπη, αλάτι.

Οι πολτοί από ξηρούς καρπούς ή σπόρους αποτελούν διατροφικά προϊόντα εξαιρετικής γεύσης και ποιότητας με υψηλή ενεργειακή και θρεπτική αξία, πλούσια σε λιπαρά και πρωτεΐνες. Ωστόσο απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή και μέτρο στην κατανάλωσή τους: κάποια προϊόντα περιέχουν επιπρόσθετα συστατικά που μπορεί να μην είναι επιθυμητά, ενώ όλα αποδίδουν πολλές θερμίδες, γύρω στις 100 θερμίδες ανά κουταλιά.

Φιστικοβούτυρο: Τα κύρια συστατικά του είναι ο πολτός ψημένων φιστικιών (αραχίδες) και το αλάτι. Εντούτοις επειδή όταν το φιστικοβούτυρο περιέχει μόνο αυτά τα συστατικά είναι αρκετά σκληρό, δύσκολο να ανακατευτεί και έχει μια στρώση λαδιού στην επιφάνεια που πρέπει να ανακατευτεί καλά για να απορροφηθεί. Πολλοί κατασκευαστές προσθέτουν στα προϊόντα τους φυτικά έλαια και φυτικά λίπη, ορισμένες φορές και ζάχαρη, ώστε να αποκτήσουν καλύτερη υφή, να διατηρούνται κρεμώδη και να μη διαχωρίζεται το λάδι.

Ταχίνι: Στην κλασική του μορφή αποτελείται από 100% αλεσμένο σουσάμι (σησάμι) που ψήνεται είτε αποφλοιωμένο είτε με το φλοιό του (ολικής αλέσεως) και κατόπιν αλέθεται. Υπάρχουν όμως και διάφορα άλλα προϊόντα ταχινιού που περιέχουν επιπλέον συστατικά, όπως π.χ. ταχίνι με μέλι ή κακάο, τα οποία ικανοποιούν διαφορετικές γευστικές προτιμήσεις των καταναλωτών.

Ποιο από τα δύο;

ΤΑΧΙΝΙ!

Παρότι και τα δύο αποδίδουν παρόμοιο αριθμό θερμίδων και λιπαρών ανά μερίδα, το κλασικό –σκέτο!– ταχίνι είναι προτιμότερη επιλογή γιατί αποτελείται αποκλειστικά από τους αλεσμένους σπόρους του σουσαμιού. Το σουσάμι περιέχει πλήθος διατροφικών στοιχείων με ευεργετικές επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό, όπως π.χ. ακόρεστα λιπαρά οξέα, πρωτεΐνες πλούσιες σε θειούχα αμινοξέα, φυτικές ίνες, βιταμίνες Ε, Β1 και Β6, μέταλλα όπως ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο, φυτοθρεπτικά με αντιοξειδωτικές ιδιότητες όπως σησαμίνη, σησαμολίνη κ.ά.

Πώς τρώγεται: Μπορείτε να καταναλώσετε το ταχίνι με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, π.χ. όπως έχει ή αναμειγμένο με λίγο μέλι πάνω σε ψωμί, φρυγανιά, γιαούρτι, μπανάνα ή άλλα φρούτα, να το χρησιμοποιήσετε σε αραβικές πίτες, σάλτσες για ζυμαρικά ή σαλάτες λαχανικών, σούπες και σε πολλά ακόμα φαγητά, να το αναμείξετε με πολτοποιημένα ρεβίθια (χούμους) ή άλλα όσπρια, να το ταιριάξετε με κακάο σκόνη, χαρουπάλευρο ή ρευστή σοκολάτα, να φτιάξετε γλυκές πίτες, κέικ, κουλουράκια και μπάρες με νιφάδες δημητριακών, να το προσθέσετε στον καφέ σας ή απλώς να το απολαύσετε ως «χαλβά του μπακάλη».

Σημείο προσοχής: Επειδή το ταχίνι έχει πολλές θερμίδες, δεν πρέπει να υπερβάλλετε στην κατανάλωσή του – 1 κουταλιά είναι αρκετή!

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 147
Update: Ιανουάριος 2017.