Όλες ποικιλίες κερασιών είναι φτωχές σε θερμίδες αλλά πλούσιες σε προβιταμίνη Α, βιταμίνη C, κάλιο, μαγνήσιο, χαλκό και ανθοκυανίνες με αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Περιέχουν επίσης ουσίες με χωνευτικές και αντισηπτικές ιδιότητες, ενώ είναι καλή πηγή φυτικών οιστρογόνων.
Ποια είναι τα οφέλη τους στην υγεία;
Καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες. Ανακουφίζουν από αρθρίτιδες, φλεγμονές, νεφρολιθίαση, λοιμώξεις ουροποιητικού και πεπτικά προβλήματα. Βοηθούν την λειτουργία νεφρών και εντέρου, έχουν διουρητική και υπακτική δράση. Συμβάλλουν στην αποτοξίνωση.
Πώς τα επιλέγουμε
Προτιμάμε τα βιολογικά από τα συμβατικά. Ο καρπός να μην είναι πολύ ώριμος και να μην έχει χτυπήματα. Το κοτσάνι να είναι πράσινο, καλά προσκολλημένο στον καρπό, ίσιο και μαλακό.
Τρόποι κατανάλωσης
Ως επί το πλείστον ωμά -μόνα τους, σε φρουτοσαλάτες ή ως χυμός. Στη μαγειρική, για παρασκευή συνοδευτικής σάλτσας πουλερικών, κρεάτων, λιπαρών ψαριών και τυριών. Χρησιμοποιούνται επίσης για την κατασκευή γλυκισμάτων, γλυκών κουταλιού, μαρμελάδων, αλκοολούχων ποτών κ.ά.
Σημείο προσοχής
Τα ξινά κεράσια έχουν 25-50% λιγότερες θερμίδες συγκριτικά με τα γλυκά. Ενόσω τα κεράσια ωριμάζουν, αυξάνεται η περιεκτικότητά τους σε σάκχαρα και μειώνεται σε νερό.
"Κρυφό όπλο"
Το αφέψημα από αποξηραμένα κοτσάνια κερασιών μειώνει τις κατακρατήσεις υγρών, βοηθά στο αδυνάτισμα και στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας!
ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ
Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 119
Update: Μάιος 2016.