- Αγοράζουμε ελαιόλαδο στη μικρότερη δυνατή συσκευασία, ώστε να το διατηρούμε στο σπίτι μας για λιγότερο χρονικό διάστημα. Αποφεύγουμε την παρατεταμένη αποθήκευσή του και το καταναλώνουμε σύντομα.
- Αν διαθέτουμε μεγάλες ποσότητες ελαιολάδου, το αποθηκεύουμε σε κατάλληλα σκούρα γυάλινα μπουκάλια, νταμιτζάνες ή ανοξείδωτα δοχεία, φροντίζοντας η μετάγγιση του περιεχομένου σε άλλον περιέκτη να γίνεται γρήγορα, ώστε να μειωθεί η έκθεση του στο φως και στον αέρα.
- Δεν το αποθηκεύουμε σε σιδερένια βαρέλια ούτε σε ντενεκέδες που έχουν σκουριάσει εσωτερικά ή που είχαν προηγουμένως ταγγισμένο λάδι. Αποφεύγουμε επίσης τα πλαστικά δοχεία που δεν είναι κατάλληλα για τρόφιμα αλλά και τα πήλινα κιούπια όταν αυτά δεν είναι αρίστης ποιότητας.
- Δεν βάζουμε το ελαιόλαδο σε πλαστικές φιάλες που προορίζονται για μια χρήση (π.χ. εμφιαλωμένου νερού) ή που προηγουμένως είχαν αποθηκευτεί άλλου είδους υγρά. Προτιμάμε πάντα τους γυάλινους περιέκτες.
- Διατηρούμε το ελαιόλαδο σε σκοτεινό και δροσερό μέρος (10-18 οC), μακριά από τις εστίες της κουζίνας. Δεν το αποθηκεύουμε κάτω από το νεροχύτη ή σε χώρους με έντονες μυρωδιές, ούτε αφήνουμε μπουκαλάκια με ελαιόλαδο πάνω στο τραπέζι μας για ημέρες.
- Μετά από κάθε άνοιγμα του περιέκτη, κλείνουμε το καπάκι του ταχύτατα και όσο πιο καλά γίνεται.
- Το ελαιόλαδο μπορεί να διατηρηθεί πολύ καλά και στο ψυγείο. Παρότι η ψύξη μπορεί να το θολώσει, αυτό δεν επηρεάζει την ποιότητά του.
ΠΡΟΣΟΧΗ!
Αν το ελαιόλαδό μας παρουσιάζει χαρακτηριστικές αλλοιώσεις στη γεύση, στο άρωμα ή/και στην εμφάνισή του όπως π.χ. οσμή-γεύση που θυμίζει χαλασμένο τυρί, ξινή, στυφή ή μεταλλική γεύση, οσμή-γεύση που θυμίζει κρασί ή ξύδι, μούχλα, μούργα, δεν το καταναλώνουμε. Το ίδιο κι αν έχει παρέλθει η ημερομηνίας λήξης του: το πιθανότερο είναι να έχει αλλοιωθεί λόγω οξείδωσης και να έχει υποβαθμιστεί ποιοτικά.
Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 145
Update: Απρίλιος 2016.