Αφού διαβάσεις τα χαρακτηριστικά της δίαιτας στο άρθρο «Κάνεις γιόγκα; Σε ενδιαφέρει!», δες πώς μπορείς να κάνεις τη yoga diet τροπο ζωής ακολουθώντας το πλάνο που σου προτείνουμε.
Οι 10 βασικές αρχές διατροφής
Εν αρχή ην η γνώση: Όπως και σε κάθε άλλη διατροφή φυτοφαγικού τύπου, είναι απολύτως απαραίτητο να ενημερωθούμε για το πώς θα προσλαμβάνουμε καθημερινά όλα τα αναγκαία συστατικά, ποια τρόφιμα θα χρησιμοποιούμε ως εναλλακτικές πηγές όσων έχουμε αφαιρέσει από τη διατροφή μας και πώς θα τα συνδυάζουμε κατάλληλα μεταξύ τους.
Εξατομίκευση: Η καθημερινή μας διατροφή πρέπει να στηρίζεται στις προσωπικές μας ανάγκες και οι όποιες αλλαγές κάνουμε να γίνονται σταδιακά, συνεκτιμώντας τα υπέρ και τα κατά.
Ελεύθερη βούληση: Το διαιτολόγιό μας θεωρείται sattvic μόνον όταν δεν περιέχει κρέας (ακρεοφαγία) και παράγωγά του. Εντούτοις, η κατανάλωση ή όχι ζωικών προϊόντων, όπως π.χ. γαλακτοκομικών, επαφίεται στην κρίση μας και αποτελεί καθαρά προσωπική μας επιλογή.
Έλεγχος ποσότητας: «Τρώμε για να ζούμε, δεν ζούμε για να τρώμε» – αυτή είναι η πλέον βασική αρχή, ο κανόνας που δεν επιδέχεται εξαιρέσεις! Το σωστό είναι να είμαστε λιτοδίαιτοι, να αποφεύγουμε την υπερβολική κατανάλωση φαγητού και, σχηματικά, να ικανοποιούμε την πείνα μας «γεμίζοντας» το μισό στομάχι με φαγητό, το ¼ με νερό και το υπόλοιπο ¼ να παραμένει άδειο.
Ποικιλία και ποιότητα: Πάντα στο πλαίσιο της εγκράτειας, όσο πιο ποικίλη είναι η διατροφή μας τόσο περισσότερο περιορίζονται οι πιθανότητες έλλειψης κάποιων θρεπτικών συστατικών ή υπερβολικής πρόσληψης άλλων. Τα τρόφιμα πρέπει να καταναλώνονται στη φυσική τους μορφή, εάν γίνεται χωρίς επιπλέον επεξεργασία και ως επί το πλείστον ωμά, εφαρμόζοντας βεβαίως όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.
Η γεύση μετράει: Το φαγητό επιβάλλεται να είναι φτιαγμένο με φρέσκα υλικά, απλό, νόστιμο και ευκολοχώνευτο. Δεν πρέπει να αλλοιώνουμε τη φυσική του γεύση με την ανάμειξη πολλών διαφορετικών τροφίμων ή/και με τη χρήση έντονων καρυκευμάτων. Για την καρύκευσή του χρησιμοποιούμε απλά μυρωδικά που βοηθούν την πέψη.
Δική μας ευθύνη: Η διάθεση του ατόμου που μαγειρεύει ή/και ετοιμάζει το γεύμα είναι καθοριστική, γιατί επηρεάζει το γευστικό αποτέλεσμα. Το καλύτερο είναι να προετοιμάζουμε εμείς τα γεύματά μας, με θετικό πνεύμα και αγάπη γι’ αυτό που κάνουμε.
Η κατάλληλη ώρα: Τρώμε μόνον όταν πεινάμε πραγματικά και όχι επειδή έφτασε η ώρα του φαγητού ή επειδή αισθανόμαστε συναισθηματική πείνα. Το τελευταίο γεύμα της ημέρας πρέπει να είναι ιδιαίτερα ελαφρύ και να το καταναλώνουμε σχετικά νωρίς, τουλάχιστον 3-4 ώρες πριν από τον ύπνο. Πριν καθίσουμε για το βραδινό φαγητό, καλό είναι να έχουμε κάνει ντους ή μπάνιο και να νιώθουμε χαλαροί.
Ατμόσφαιρα: Γευόμαστε το φαγητό μας καθιστοί, σε κατάλληλο περιβάλλον, με ήρεμη και ευχάριστη διάθεση. Το καταναλώνουμε αργά, απολαμβάνοντας την υφή, το άρωμα και τη γεύση κάθε μπουκιάς. Ελέγχουμε αν το πεπτικό μας σύστημα ανταποκρίνεται θετικά και σταματάμε το φαγητό προτού νιώσουμε χορτασμένοι.
Περιστασιακή νηστεία: Για τους προχωρημένους στη yoga είναι αναπόσπαστο μέρος της πνευματικής τους προπαίδευσης και γίνεται συνήθως μία φορά την εβδομάδα ή το δεκαπενθήμερο. Εντούτοις, από τη στιγμή που εξυπηρετεί κυρίως ψυχολογικές και όχι βιολογικές ανάγκες, δεν αποτελεί υποχρεωτική διατροφική πρακτική.
Δες στην επόμενη σελίδα τις επιλογές τροφίμων που περιλαμβάνονται στη Yoga Diet.
Υπόδειγμα ημερήσιας διατροφής
Πρωινό: Νιφάδες βρόμης με «γάλα» ρυζιού (χωρίς επιπρόσθετη ζάχαρη), αμύγδαλα (καλά μουλιασμένα αποβραδίς) και δαμάσκηνα (φυσικώς αποξηραμένα).
Πρωινό σνακ: Σταφύλια (βιολογικής γεωργίας).
Μεσημεριανό: Φακές με ρύζι καστανό και λινέλαιο.
Απογευματινό σνακ: Σύκα φρέσκα.
Βραδινό: Σαλάτα με μαρούλι, λάχανο, καρότο τριμμένο, πλιγούρι μουλιασμένο, σουσάμι ακαβούρντιστο και ελαιόλαδο.
Πώς επιτυγχάνεται το αδυνάτισμα;
Η προφανής, λογική απάντηση είναι ότι με τη yoga diet χάνουμε βάρος επειδή τρώμε λιγότερο. Ωστόσο, υπάρχει ακόμα μία εξήγηση, καθαρά μεταφυσική. Ως γνωστόν, όλοι μας διαθέτουμε ένα υλικό σώμα που είναι ορατό στο ανθρώπινο μάτι, και ένα ενεργειακό, το οποίο περιβάλλει το υλικό ως αόρατο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο. Το ενεργειακό σώμα ανταλλάσσει συνεχώς ενέργεια τόσο με το υλικό σώμα όσο και με το περιβάλλον, παίζοντας το ρόλο του διαμεσολαβητή με τα φυσικά στοιχεία, τα έμβια όντα, τα τρόφιμα, τα συναισθήματα, τις σκέψεις μας, τελικά με τα πάντα. Αποκτώντας, λοιπόν, έναν πιο αρμονικό τρόπο ζωής και διατροφής, οι υποδοχείς του ενεργειακού σώματος αρχίζουν να απορροφούν όλο και περισσότερη θετική ενέργεια, την οποία στη συνέχεια διοχετεύουν στο υλικό σώμα μέσω καναλιών ροής, ενισχύοντας έτσι την προσπάθειά του να αντιμετωπίσει τις καταστάσεις που έχουν διαταράξει την ισορροπία του, όπως π.χ. το παραπανίσιο βάρος. Σταδιακά, λοιπόν, σε βάθος χρόνου, αποκαθίσταται η εσωτερική φυσιολογική τάξη και τότε το «όλον» σώμα, υλικό και ενεργειακό, μπορεί πλέον να έρθει σε επαφή με το εσωτερικό του γίγνεσθαι και να γευτεί την πραγματική ουσία της ζωής.
ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ – SATTVIC ΤΡΟΦΙΜΑ*
* Σύμφωνα με τις διατροφικές αρχές της yoga και της Ayurveda.
Δημητριακά
Καθημερινά τουλάχιστον μια μικρή μερίδα σε όλα τα βασικά γεύματα.
Για παράδειγμα: Αμάρανθος, βρόμη, γλυκοπατάτα, καλαμπόκι, κεχρί, κινόα, κολοκάσι, κριθάρι, ρύζι, σίκαλη, σιτάρι, φαγόπυρο, φύτρα δημητριακών, χαρούπι καθώς και προϊόντα αυτών, όπως π.χ. ζυμαρικά, πλιγούρι, νιφάδες πρωινού, ροφήματα.
Όσπρια
Σχεδόν καθημερινή κατανάλωση οσπρίων ή/και προϊόντων σόγιας.
Για παράδειγμα: Ρεβίθια (και στραγάλια), σόγια, φάβα, φακές, φασόλια, φύτρα οσπρίων καθώς και προϊόντα σόγιας όπως π.χ. «γάλα», «κιμάς», «μπιφτέκι» και «τυρί» (τόφου), χωρίς συντηρητικά ή άλλα χημικά πρόσθετα.
Λαχανικά και χόρτα
Καθημερινά πολλά διαφορετικά, κατά βάση ωμά ή πολύ ελαφρώς μαγειρεμένα (π.χ. στον ατμό).
Για παράδειγμα: Αγγουράκια, αγκινάρες, αντίδια, αρακάς, γλιστρίδα, γογγύλια, καρότα, κολοκύθα, κολοκυθάκια, κουνουπίδι, λαχανάκια, λάχανο, λουλούδια βρώσιμα, μαρούλι, μπρόκολο, παντζάρι, ρόκα, σέλινο, σπανάκι, σπαράγγια, φασολάκια – όλα φρέσκα και όχι κονσερβοποιημένα ή κατεψυγμένα.
Φρούτα φρέσκα και ξερά
Καθημερινά 2-4 διαφορετικά, προτιμότερο μόνα τους μεταξύ γευμάτων.
Για παράδειγμα: Αβοκάντο, ανανάς, βατόμουρα, βερίκοκα, γκρέιπφρουτ, δαμάσκηνα, καρπούζι, κεράσια, κράνμπερι, μάνγκο, μανταρίνια, μήλα, μπανάνες, παπάγια, πεπόνι, πορτοκάλια, ροδάκινα, ρόδια, σταφίδες, σταφύλια, σύκα, φράουλες – τα φρέσκα φρούτα πρέπει να έχουν γλυκιά γεύση, ενώ τα ξερά φρούτα να έχουν αποξηρανθεί με φυσικό τρόπο.
Ξηροί καρποί και σπόροι
Ώριμοι, άψητοι και ανάλατοι - συχνή κατανάλωση, μεγαλύτερη σε ημέρες χωρίς όσπρια.
Για παράδειγμα: Αμύγδαλα, ηλιόσποροι, καρύδα, καρύδια, κάστανα, κολοκυθόσποροι, κουκουνάρια, λιναρόσποροι, μακαντάμια, πεκάν, σουσάμι και προϊόντα αυτών όπως «βούτυρο» αμυγδάλου, «γάλα» αμυγδάλου, «γάλα» και «νερό» καρύδας, ταχίνι.
Έλαια
Χρήση περιορισμένη.
Για παράδειγμα: Ελαιόλαδο, καρυδέλαιο, λινέλαιο, σουσαμέλαιο – αδρά επεξεργασμένα, προτιμότερο ψυχρής έκθλιψης.
Αρωματικά και βότανα
Σε σαλάτες και άλλα φαγητά
Για παράδειγμα: Γλυκάνισο, κανέλα, κάρδαμο, κόλιανδρος, κουρκουμάς, κρόκος, μοσχοκάρυδο, μουστάρδα σπόροι, πιπερόριζα.
Γαλακτοκομικά
Περιορισμένη κατανάλωση
Για παράδειγμα: Βουτυρόγαλα, γάλα κατσικίσιο, γιαούρτι ζωντανό, τυριά – όλα βιολογικής προέλευσης και φρέσκα.
Γλυκαντικά – γλυκά
Περιστασιακή κατανάλωση, σε ελεγχόμενες ποσότητες
Για παράδειγμα: Ζάχαρη ακατέργαστη, μέλι (βιολογικό, ακατέργαστο και μη θερμασμένο), σιρόπι σφενδάμου, στέβια, γλυκίσματα από φρούτα, γλυκίσματα με χαρούπι.
Ροφήματα
Κατανάλωση κατά βούληση, προτιμότερο χωρίς προσθήκη γλυκαντικών
Για παράδειγμα: Αφεψήματα βοτάνων, λάσι (γιαούρτι, νερό, αλάτι, μπαχαρικά), χυμοί λαχανικών, χυμοί φρούτων. Επίσης, «γάλα» και ροφήματα από δημητριακά, ξηρούς καρπούς, όσπρια ή σπόρους.
Οι παρεχόμενες πληροφορίες έχουν ως σκοπό την ενημέρωση των αναγνωστών και δεν υποκαθιστούν τις προσωπικές υποδείξεις γιατρών και διαιτολόγων, τους οποίους θα πρέπει να συμβουλεύεστε πριν κάνετε οποιαδήποτε σημαντική διατροφική αλλαγή.
AΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ
Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 143
Update: Νοέμβριος 2015.