Τι να διαλέξω: Καλαμάρι ή σουπιά;

26.04.2016
Ποιο να προτιμήσεις όταν πρέπει οπωσδήποτε να κάνεις επιλογή και γιατί;

Εάν αποφεύγεις κρέας, ψάρια, γαλακτοκομικά, αβγά και παράγωγα αυτών, π.χ. επειδή νηστεύεις πριν από το Πάσχα, το καλαμάρι και η σουπιά είναι δύο εξαιρετικές, εξίσου καλές, εναλλακτικές επιλογές που πρέπει να εντάξεις στο διαιτολόγιό σου, έτσι ώστε να προσλαμβάνεις εκείνα τα θρεπτικά στοιχεία που μπορεί να λείπουν από τη διατροφή σου λόγω της παρατεταμένης αποφυγής των άλλων ζωικών τροφίμων.

Το ΚΑΛΑΜΑΡΙ αποτελεί εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, ω-3 λιπαρών οξέων, βιταμινών Β1, Β2 και Β12, ψευδάργυρου, σιδήρου και ασβεστίου και ακόμη, είναι φτωχό σε υδατάνθρακες και λιπαρά.

Η ΣΟΥΠΙΑ είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, έχει μηδενικούς υδατάνθρακες και ελάχιστα λιπαρά, περιέχει πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερίνη, αλλά είναι πηγή βιταμινών Β2, Β6 και Β12 και πολλών ανόργανων στοιχείων, όπως σίδηρος, φώσφορο και ασβέστιο.

Ποιο από τα δύο;

ΚΑΛΑΜΑΡΙ! Προτιμότερο να το απολαύσεις ψητό, π.χ. ψιλοκομμένα ψητά καλαμαράκια μέσα σε σαλάτες λαχανικών, σε σάλτσα φρέσκιας ντομάτας με σκόρδο και αρωματικά και επίσης ως γέμιση σε αραβική πίτα ή σάντουιτς. Μπορείς επίσης να γεμίσεις τα καλαμάρια με ρύζι ή να τα φτιάξεις πιλάφι ή, τα μεγαλύτερα σε μέγεθος, να τα μαγειρέψεις με ελαιόλαδο, κρασί και ντομάτα. Αν τα επιθυμείς τηγανητά, χρησιμοποίησε φριτέζα και όχι τηγάνι. Για κάτι άμεσα έτοιμο προς κατανάλωση, προτίμησε καλαμάρια κονσέρβας σε νερό και όχι σε σάλτσα.

ΘΕΡΜΙΔΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ

ΘΕΡΜΙΔΕΣ*

Γεμιστά με ρύζι

560

Κονσέρβας, στο «χυμό» τους

79

Πιλάφι με ρύζι

390

Τηγανητά με αραιό κουρκούτι

300

Τηγανητά σε φριτέζα

175

Ψητά στη σχάρα

123

ΣΟΥΠΙΕΣ

ΘΕΡΜΙΔΕΣ*

Βραστές

133

Γιαχνί

430

Με σπανάκι

400

Πιλάφι με ρύζι

530

Ψητές στη σχάρα

150

* Μέση τιμή ανά τυπική μερίδα (130 γραμμ.)

Πώς θα ξεχωρίσω το φρέσκο;

Το φρέσκο καλαμάρι έχει λευκό, γαλακτερό χρώμα που ροδίζει, μικρά πτερύγια, υγρή και γυαλιστερή επιφάνεια, σάρκα συμπαγή και ελαστική, μάτια γυαλιστερά, ζωηρά και χωρίς κηλίδες, πλοκάμια και βεντούζες, ανθεκτικά στο τράβηγμα. Όσο περισσότερο μελάνι έχει τόσο πιο φρέσκο είναι.

Τι πρέπει να προσέχω στο κατεψυγμένο;

Επίλεξε συσκευασμένο καλαμάρι από επώνυμο συσκευαστή. Μην αγοράζεις κατεψυγμένο προϊόν που η συσκευασία του έχει διαρραγεί, π.χ. είναι ανοιχτή, σκισμένη ή κατεστραμμένη στις άκρες, αν έχει λιώσει ο επίπαγος ή αν υπάρχουν κρύσταλλοι μέσα σε αυτήν. Ακολούθησε αυστηρά τις οδηγίες συντήρησης και απόψυξης που αναγράφονται στη συσκευασία.