12 Φρουτοχυμοί για αδυνάτισμα & όχι μόνο!

17.09.2014
Δροσιστικοί και με υπέροχη γεύση, οι χυμοί των φρούτων προσφέρουν ενέργεια, τόνωση και ευεξία, βοηθούν στην προστασία και στην απρόσκοπτη λειτουργία του οργανισμού, ωφελούν την υγεία και σε αδυνατίζουν.

Η ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΦΡΟΥΤΟΧΥΜΩΝ εξαρτάται από το είδος, την προέλευση και τη φρεσκάδα των υλικών αλλά και από το βαθμό επεξεργασίας τους όσο λιγότερη επεξεργασία τόσο το καλύτερο! Θυμήσου ότι πρέπει να καταναλώνονται εντός λίγων λεπτών από την παρασκευή τους, διότι όσο περισσότερο χρόνο βρίσκονται σε επαφή με τον αέρα τόσο πιο πολύ υποβαθμίζεται η ποιότητά τους και αυξάνονται οι απώλειές τους σε βιταμίνη C. Παρ’ όλα αυτά καλό είναι να τους πίνετε γουλιά-γουλιά, με το καλαμάκι, και όχι «μονορούφι», αφενός γιατί έτσι ελέγχετε την ποσότητα που καταναλώνετε, αφετέρου γιατί η πέψη των σακχάρων αρχίζει όταν έρχονται σε επαφή με τα ένζυμα του σάλιου.

Θέλω να ξέρω πώς!
Πώς επιλέγω τα φρούτα; Επιλέγετε ζουμερά φρούτα εποχής, καλής ποιότητας, με φυσιολογικό χρώμα, άρωμα και μέγεθος για το είδος τους, χωρίς εμφανή σημάδια ταλαιπωρίας ή κακής συντήρησης, προτιμότερο βιολογικής καλλιέργειας ή ορθής γεωργικής πρακτικής.

Πώς πλένονται; Πριν από την αποχύμωσή τους τα φρούτα πρέπει να καθαρίζονται με μαλακό βουρτσάκι, να πλένονται αποκλειστικά με τρεχούμενο νερό (όχι σαπούνι!), να σκουπίζονται καλά και να αφαιρούνται τα κοτσάνια, καθώς και τα χτυπημένα ή χαλασμένα σημεία τους.

Πώς θα χρησιμοποιήσω τον αποχυμωτή και το μπλέντερ;

Αφαίρεσε τη φλούδα από τα φρούτα με χοντρή φλούδα, π.χ. πορτοκάλι, καρπούζι, καθώς και από τα φρούτα συμβατικής καλλιέργειας, χωρίς όμως να απομακρύνετε τη λευκή ψίχα της.

Κόψε σε φέτες ή μικρότερα κομμάτια τα μεγαλύτερα σε μέγεθος φρούτα. Απομάκρυνε επίσης όλα τα κουκούτσια, καθότι μπορεί να περιέχουν επικίνδυνες κυανιούχες ουσίες.

Τοποθέτησε απευθείας στον αποχυμωτή τα φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό. Όσα περιέχουν λιγότερο νερό, π.χ. μπανάνα, είναι προτιμότερο να πολτοποιούνται πρώτα σε μπλέντερ και κατόπιν να αναμειγνύονται με νερό ή άλλους φρουτοχυμούς.

Οι συνδυασμοί που ομορφαίνουν!

Αδυνάτισμα Ανανάς + γκρέιπφρουτ + γλυκολέμονο

Ακμή Αγγούρι + ανανάς + καρότο + ντομάτα

Αντιγήρανση Ανανάς + καρότο + πορτοκάλι + ρόδι

Αποτοξίνωση Ανανάς + λεμόνι + σαγκουίνι + σταφύλια

Κατακρατήσεις υγρών Ακτινίδιο + βατόμουρα + καρπούζι + κεράσια

Κοιλιακό λίπος Ανανάς + γκρέιπφρουτ + μήλο + τσάι πράσινο

Κυτταρίτιδα Ακτινίδιο + ανανάς + σαγκουίνι + φράουλες

Ρυτίδες Αβοκάντο + βατόμουρα + γλυκολέμονο + μάνγκο

Ταλαιπωρημένο δέρμα Βατόμουρα + καρπούζι + πορτοκάλι + ρόδι

Στίφτης, μπλέντερ ή αποχυμωτής;

Ο αποχυμωτής πίεσης διαχωρίζει τον καθαρό χυμό από τη σάρκα του φρούτου και είναι κατάλληλος για τα περισσότερα είδη φρούτων και λαχανικών. Ωστόσο τα εσπεριδοειδή και το ρόδι στύβονται καλύτερα σε στίφτη, χειροκίνητο ή ηλεκτρικό. Το μπλέντερ πολτοποιεί και ρευστοποιεί φρούτα που δεν μπορούν να αποχυμωθούν με στίφτη, π.χ. μπανάνα, και επίσης είναι καταλληλότερο για την παρασκευή χυμών με πρόσμειξη φρούτων διαφόρων ειδών ή/και smoothies.

Οι περισσότεροι ειδικοί προτείνουν την πρόσληψη τουλάχιστον 3 μερίδων φρούτων ημερησίως. Χονδρικά, ½ ποτήρι (125ml) φρουτοχυμός ισοδυναμεί με 1 μερίδα φρούτου. Επομένως, η κατανάλωση μισού έως ενός ποτηριού φρουτοχυμού συνεισφέρει σε μεγάλο βαθμό στην κάλυψη της απαιτούμενης ημερήσιας πρόσληψης φρούτων.

Για πληρέστερη διατροφική κάλυψη:

Πίνεις διαφορετικούς φρουτοχυμούς από μέρα σε μέρα ή φτιαγμένους από διαφορετικούς συνδυασμούς φρούτων ή συνδυάζοντας μαζί φρούτα και λαχανικά.

Καταναλώνεις επίσης τουλάχιστον 2 φρέσκα φρούτα καθημερινά.

Για λιγότερα σάκχαρα και θερμίδες:

Χρησιμοποίησε για την παρασκευή φρουτοχυμού μέχρι 150g φρούτων, π.χ. 1 μέτριου μεγέθους ή 2 μικρότερα. Σέρβιρε σε μικρότερο ποτήρι για να φαίνεται περισσότερος ή αραίωσε τον με νερό. Εναλλακτικά, πρόσθεσε ανθρακούχο νερό ή σόδα αναψυκτικό.

Ανάμειξε το φρουτοχυμό με χυμό λαχανικών ή τσάι. Βάλε επίσης πάγο και αν θέλεις τριμμένη φλούδα (ξύσμα) από λεμόνι ή πορτοκάλι βιολογικής καλλιέργειας.

Βελτίωσε το άρωμα και τη γεύση του με βανίλια σκόνη ή κανέλα. Απόφυγε την προσθήκη ζάχαρης, μελιού ή άλλων γλυκαντικών ουσιών που αποδίδουν θερμίδες.

Η συχνότερη ή/και μεγαλύτερη κατανάλωση φρουτοχυμών πρέπει να συνδυάζεται με ένα σωματικά πιο δραστήριο τρόπο ζωής!

12 φρουτοχυμοί με ιδιαίτερα οφέλη...

1. Ανανά: Ανακουφίζει από τη δυσπεψία, συμβάλλει στην αντιμετώπιση δερματικών προβλημάτων και κυτταρίτιδας, και ως βοήθημα αδυνατίσματος.

2. Βατόμουρων: Διαθέτουν αντιοξειδωτικές και αντι- σηπτικές ιδιότητες. Ενισχύουν το ανοσοποιητικό, την κυκλοφορία του αίματος και τη μνήμη, συμβάλλουν στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των ουρολοιμώξεων.

3. Γκρέιπφρουτ: Έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, βελτιώνει τη λειτουργία των αγγείων, συμβάλλει στον έλεγχο της υπέρτασης, ίσως βοηθάει στον περιορισμό της όρεξης και στην απώλεια βάρους.

4. Δαμάσκηνου: Βοηθάει στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, καθώς και σε περιπτώσεις ρινικής καταρροής, πνευματικής κόπωσης, αναπνευστικών διαταραχών και προβλημάτων στη χολή.

5. Κερασιού: Έχει ισχυρή αντισηπτική επίδραση, ελαφριά ηρεμιστική επίδραση, είναι χωνευτικός και διουρητικός. Χρησιμοποιείται επίσης ως βοήθημα σε αρθρίτιδες, δυσεντερία, νεφρολιθίαση και χολολιθίαση.

6. Λεμονιού: Συμβάλλει στην ανοσοπροστασία, έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες, καθαρτική και αποτοξινωτική δράση. Βοηθάει επίσης σε προβλήματα του κυκλοφορικού, ενδοκρινών αδένων και νεφρών.

7. Μήλου: Χρησιμοποιείται κατά της δυσκοιλιότητας και της δυσπεψίας, συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, βοηθάει σε αρθρίτιδες, νεφρικές διαταραχές και ηπατικά προβλήματα.

8. Πορτοκαλιού: Μειώνει τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο και εγκεφαλικά επεισόδια. Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, δρα ευεργετικά σε ανοσοποιητικό, αγγεία, δέρμα και μαλλιά, συμβάλλει στη ρύθμιση της πίεσης.

9. Ροδάκινου: Διεγείρει την κινητικότητα του παχέος εντέρου, έχει ευεργετική επίδραση στα νεφρά και στο ήπαρ, βοηθάει σε δυσπεψίες και αρθρίτιδες, συμβάλλει στη μείωση της ναυτίας κατά την εγκυμοσύνη.

10. Ροδιού: Μειώνει τις οξειδωτικές βλάβες του DNA. Διαθέτει αντιγηραντικές και καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες, ενισχύει το δέρμα, ελαττώνει την οξείδωση της LDL-χοληστερίνης, συμβάλλει στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος.

11. Σταφυλιού: Έχει αντιοξειδωτικές, αντιθρομβωτικές και αντισηπτικές ιδιότητες, τονώνει τις πεπτικές λειτουργίες, βοηθάει σε περιπτώσεις άσθματος, εκζεμάτων, νεφρικών και ηπατικών προβλημάτων.

12. Φράουλας: Ανακουφίζει από προβλήματα στη χολή και στα νεφρά, βοηθάει στην αντιμετώπιση άγχους, ενδείκνυται σε περιπτώσεις ακμής και ρευματικών.