Το να είσαι γονιός είναι μια συναισθηματική προπόνηση, γεμάτη σκαμπανεβάσματα, χαρές και απελπισίες. Τη μια στιγμή είσαι ενθουσιασμένη, και την επόμενη είσαι απογοητευμένη.
Τα παιδιά επηρεάζουν σε τεράστιο βαθμό τα συναισθήματα στη ζωή μας. Πώς θα διαχειριστείς αυτά τα συναισθήματα θα καθορίσει τελικά την ποιότητα της σχέσης σου με το παιδί σου.
Την επόμενη φορά που έρθεις αντιμέτωπη με μια δύσκολη στιγμή, θυμήσου ότι το να κάνεις λάθη είναι απόλυτα φυσικό. Χρειάζεται θάρρος να αναγνωρίσεις τα λάθη σου, ειδικά στα παιδιά σου. Το να ξεκινήσεις μια νέα, υγιέστερη σχέση μαζί τους είναι μια πρόκληση, αλλά και το δώρο του να είσαι γονιός.
Στο βιβλίο του, When Kids Call the Shots: How to Seize Control from Your Darling Bully, o Sean Grover αναλύει τα μεγαλύτερα λάθη των γονέων. Ιδού τα δέκα από τα σημαντικότερα και αφού είσαι ενήμερη, κράτησέ τα στον νου σου και φρόντισε να τα "γλιτώσεις" όταν έρθει η ώρα σου...
Διάβασε επίσης: 6 μυστικά για να μεγαλώσεις ένα ευτυχισμένο παιδί
10. Μικροδιαχείριση
Όσοι μικροδιαχειρίζονται αναμφισβήτητα αγαπούν τα παιδιά τους και θέλουν να πετύχουν. Το πρόβλημα είναι ότι κάνουν πάρα πολλά γι 'αυτά. Ως αποτέλεσμα, τα παιδιά τους παραμένουν εξαρτημένα από τους γονείς τους και δυσκολεύονται να σταθούν στα πόδια τους και, παρά τη νοημοσύνη τους, είναι συναισθηματικά ανώριμα. Αντ'αυτού, δώσε στο παιδί σου τα εργαλεία να είναι αυτοδύναμο και ανεξάρτητο.
9. Συνεχής ικανοποίηση
Οι πράξεις ενός γονέα έχουν συνήθως καλές προθέσεις, αλλά η συνεχής ικανοποίηση είναι μία από τις πιο καταστροφικές τάσεις. Όταν οι γονείς ικανοποιούν διαρκώς τις ανάγκες των παιδιών τους, τα παιδιά τους αργότερα φέρονται δυσλειτουργικά στις σχέσεις τους, καθώς περιμένουν από όλους να τα φροντίζουν. Δεν αντέχουν τις προκλήσεις και αποφεύγουν τη σκληρή δουλειά, ενώ συναισθηματικά υποφέρουν από ένα παράξενο μίγμα χαμηλής αυτοεκτίμησης και αλαζονείας. Προσπάθησε να δημιουργήσεις το αίσθημα της προσωπικής ευθύνης στο παιδί σου και να το ενθαρρύνεις να πετύχει μόνο του.
8. Κακό πρότυπο
Η πρώτη και κύρια δουλειά ενός γονέα πρέπει να είναι ένα καλό πρότυπο. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί γονείς που αποτελούν κακά παραδείγματα για τα παιδιά τους. Οι οργισμένοι γονείς, εκείνοι που κατηγορούν τους άλλους, λένε αναλήθειες ή το παίζουν θύματα, κάνουν υποσυνείδητα τα παιδιά τους να πράξουν το ίδιο. Πράξε όπως θα ήθελες να πράττει το παιδί σου.
7. Εκφοβισμός
Οι εκφοβιστικοί γονείς τείνουν να είναι control freaks. Αντί να καταλάβουν τα παιδιά τους, τα κατακλύζουν με εντολές, οδηγίες, απειλές ή ακόμα και βία. Προσπαθούν να διαμορφώσουν τα παιδιά τους εκφοβίζοντας τα, αντί να τα αφήνουν να βγάλουν προς τα έξω τη δική τους προσωπικότητα. Δυστυχώς, τα παιδιά των εκφοβιστικών γονέων έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και προβλήματα άγχους, δυσκολεύονται να εμπιστευτούν τους άλλους και φοβούνται την οικειότητα.
Διάβασε επίσης: Μήπως μεγάλωσες με τοξικούς γονείς; 5 σημάδια που το φανερώνουν
6. Ασυνέπεια
Η ασυνέπεια από τη μεριά των γονιών μπορεί να τρελάνει τα παιδιά. Οι γονείς που αλλάζουν άποψη συχνά, δεν παίρνουν θέση και δυσκολεύονται να πάρουν αποφάσεις είναι πολύ πιθανό να μεγαλώσουν συναισθηματικά ασταθή παιδιά. Αυτά τα παιδιά έχουν αδύναμες ταυτότητες, δυσκολεύονται να αυτοκαθοριστούν και συχνά αναπτύσσουν αντιθετικές και προκλητικές συμπεριφορές για να καμουφλάρουν τις ανασφάλειες τους.
5. Κριτική και Σύγκριση
Κανείς δεν απολαμβάνει τις επικρίσεις ή τις συγκρίσεις. Ωστόσο, πολλοί γονείς ασκούν κριτική και συγκρίνουν τα παιδιά τους καθημερινά: "Γιατί δεν μπορείς να είσαι περισσότερο σαν τον τάδε;" ή "Γιατί είσαι τόσο...;" Αυτός είναι ένας σίγουρος τρόπος για να κάνεις κακό στην εκτίμηση των παιδιών σου και να βλάψεις τον εύθραυστο εγωισμό τους. Τα παιδιά που μεγάλωσαν στην κριτική δεν αναγνωρίζουν τα δυνατά τους σημεία γιατί δεν τα έμαθαν ποτέ.
4. Κακή δομή, περιορισμοί και όρια
Η παροχή μιας ισορροπημένης δομής και ορίων είναι απαραίτητη για μια καλή γονική μέριμνα. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Συνεπή χρονοδιαγράμματα και ρουτίνες, περιορισμός των καταστρεπτικών ή επικίνδυνων συμπεριφορών, σεβασμός του φυσικού και συναισθηματικού χώρου μεταξύ των ανθρώπων. Μερικοί γονείς είναι πολύ αυστηροί με τα όρια, ενώ άλλοι δεν παρέχουν μια επαρκή δομή. Προσπάθησε να βρεις τη σωστή ισορροπία για τα παιδιά σου για να είναι καλύτερα προετοιμασμένα για τις σχέσεις, τις δουλειές και τον κόσμο έξω από την πόρτα τους.
3. Παραμέληση
Οι γονείς δεν θέλουν να παραμελούν τα παιδιά τους, αλλά πολλοί το κάνουν. Πολλές φορές απορροφούνται από τη δουλειά τους, μεταβιβάζουν τις ευθύνες τους στα μεγαλύτερα παιδιά ή τους παππούδες τους, χάνουν σημαντικά γεγονότα στη ζωή των παιδιών τους ή, ακόμα χειρότερα, γίνονται κακοί ακροατές - όλα μορφές συναισθηματικής παραμέλησης που υπονομεύουν την υγιή ανάπτυξη του παιδιού.Το να ακούς απλά το παιδί σου έχει θεραπευτική δράση, ενώ δεν το οδηγεί στο να αναζητάει συνεχώς προσοχή. Άκου και κατάλαβε το παιδί σου.
Αυτό το διάβασες; 10 σημάδια που μαρτυρούν αν γίνεις η "τέλεια" μαμά
2. Αγνόηση των μαθησιακών προβλημάτων
Πολλά ακαδημαϊκά και συμπεριφορικά προβλήματα είναι το άμεσο αποτέλεσμα των δυσδιάκριτων μαθησιακών δυσκολιών. Οι γονείς που βιάζονται να βάλουν στα παιδία τους την ταμπέλα της τεμπελιάς και της αδιαφορίας, συχνά αποτυγχάνουν να σκεφτούν τι πραγματικά στέκεται εμπόδιο στη μάθηση των παιδιών τους. Ακόμα και τα εξαιρετικά έξυπνα παιδιά έχουν δυσκολίες στην ταχύτητα επεξεργασίας, στην εκτέλεση και στη μνήμη. Η ψυχοθεραπεία δεν πρόκειται να βοηθήσει στην επίλυση αυτών των προβλημάτων. Εάν το παιδί σου έχει ακόμη και την παραμικρή δυσκολία στην εκμάθηση, μια εκπαιδευτική αξιολόγηση είναι το πρώτο βήμα για την εξεύρεση της λύσης.
1. Ακύρωση συναισθημάτων
Όταν τα παιδιά μοιράζονται τα συναισθήματα και τις ανασφάλειες τους, μην τα ακυρώνεις, μην τα διορθώνεις, μη δίνεις λάθος συμβουλές και μην τα χρησιμοποιήσεις ως ευκαιρία για να μιλήσεις για τις εμπειρίες σου. Θυμήσου ότι εκείνη τη στιγμή παίρνουν ένα ρίσκο, επομένως η ευαισθησία σου είναι επιτακτική. Τα παιδιά θέλουν να αισθάνονται ότι οι γονείς τους τα καταλαβαίνουν. Πολλά συμπτώματα υπερδραστηριότητας, δυσπιστίας και προβλημάτων στη διάθεση δημιουργούνται σε παιδιά γονέων που ακυρώνουν τα συναισθήματά τους.