Αν είσαι νέα μανούλα θα έχεις βομβαρδιστεί με αντικρουόμενες συμβουλές για το πώς θα κάνεις τη μετάβαση από το γάλα στη στέρεη τροφή. Αυτό που μέχρι σήμερα όλες οι μαμάδες ακολουθούσαν είναι να δίνουν στα μωράκια τους πολτοποιημένα τρόφιμα και σταδιακά να εντάσσουν στέρεη τροφή. Όπως λένε οι ερευνητές αυτό είναι το σωστό εν μέρει και με μια διαφορά: αντί να ταϊζεις εσύ το μωράκι, μετά τους 5 μήνες δώσε του κατευθείαν στέρεη αλλά μαλακή τροφή, δώσε του το κουτάλι κι άσε το να τραφεί (όσο χάλια κι αν γίνει κι ας φύγει και το μισό φαγητό).
Η μέθοδος απογαλακτισμού BLW
Το μωράκι θα είναι αυτό που θ΄αποφασίσει πόσο θα φάει ενώ εσύ δε θα το βοηθήσεις καθόλου αλλά θα είσαι σε ετοιμότητα να μην πνιγεί. Από την άλλη, βέβαια. οι έρευνες έχουν δείξει πως είτε το ταίζεις εσύ ή αφήνεις την πρωτοβουλία στο ίδιο οι πιθανότητες να στραβοκαταπιεί είναι ίδιες κι αυτό εξαιτίας λάθος τροφών που τους δίνονται.
Μικρά τρόφιμα όπως ξηροί καρποί και σταφύλια, ωμά λαχανικά, ωμά μήλα, σκληρά φρούτα, εσπεριδοειδή, ποπ κορν και λουκάνικα είναι στην κορυφή των επικίνδυνων τροφών.
Τα βασικά της μεθόδου BLW
-
Δεν ταίζεις εσύ το παιδί. Το αφήνεις να προσπαθήσει μόνο του. Απλά τοποθετείς το φαγητό μπροστά του.
-
Ακόμη κι αν αρχικά δε φάει, άσε το να επεξεργαστεί την τροφή, ακόμη και να λερωθεί ή να την συνθλίψει. Είναι η πρώτη του επαφή με τη στέρεη τροφή.
-
Επειδή το πρώτο διάστημα το πιθανότερο είναι να μην τρέφεται σωστά, συνδίασε τη μέθοδο με θηλασμό ή γάλα σε σκόνη για να είσαι σίγουρη πως έχει λάβει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.
-
Άρχισε να του δίνεις κομματάκια κι από το δικό σου φαγητό (αν βέβαια δεν είναι σκληρό) για ν΄αρχίσει να συνηθίζει στην ιδέα του φαγητού.
-
Θα πρέπει να ξεκινήσεις τη μέθοδο χωρίς να του έχεις δώσει από πριν πολτοποιημένη τροφή. Έτσι αντί για τη φρουτόκρεμα για παράδειγμα δώσε του στην αρχή ένα μαλακό φρούρο όπως η μπανάνα ή ένα κομματάκι βρασμένο μήλο.
-
Να είσαι πάντα δίπλα σε εγρήγορση για να παρέμβεις έγκαιρα αν χρειαστεί
-
Η υπομονή είναι βασική μιας κι η διαδικασία παίρνει ώρα.
-
Η κουζίνα θα γίνει χάλια! Αν αποφασίσεις ν΄ακολουθήσεις τη μέθοδο να είσαι προετοιμασμένη.
-
Πριν ξεκινήσει η μέθοδος συζήτησέ το με τον παιδίατρο για να σιγουρευτείς πως το παιδάκι είναι έτοιμο γι΄αυτό.