Η διαταραχή των τικ αφορά παιδιά κυρίως ηλικίας 5-7 ετών. Τα πιο κοινά παιδικά τικ είναι τα λεγόμενα κινητικά (ανοιγοκλείσιμο των ματιών, τίναγμα του κεφαλιού, ανασήκωμα του ώμου, γκριμάτσες) αλλά και τα φωνητικά (καθάρισμα του λαιμού, κραυγές, ρουθουνίσματα). Επίσης, μερικές φορές το παιδί με πρόβλημα φωνητικού «τικ» επαναλαμβάνει ασυναίσθητα την τελευταία φράση που ακούει από κάποιον άλλο ή έχει έντονη τάση να εκφράζεται με αισχρό λεξιλόγιο.
Τι φταίει;
Η ακριβής αιτιολογία των τικ δεν είναι απόλυτα γνωστή. Ωστόσο ρόλο παίζουν και διάφοροι γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες. Όπως υποστήριξαν οι ειδικοί στο πρόσφατο Πανελλήνιο Συνέδριο Γνωσιακών Συμπεριφοριστικών Προσεγγίσεων σε Παιδιά & Εφήβους: Τα παιδικά τικ συνήθως είναι εκδήλωση άγχους και κούρασης ή και ένδειξη ψυχολογικής ανησυχίας. Δηλαδή οι επαναλαμβανόμενες νευρικές κινήσεις, που τις περισσότερες φορές ευτυχώς είναι φαινόμενο παροδικό, συχνά εκδηλώνονται στο παιδί σε περιόδους μεγάλων αλλαγών στη ζωή του. Συμπίπτουν π.χ. με την έναρξη του σχολείου, τη γέννηση ενός αδελφού ή το χωρισμό των γονιών του.
Πώς θα το αντιμετωπίσεις;
Ευτυχώς είναι λίγες οι περιπτώσεις που τα τικ της παιδικής ηλικίας εξελίσσονται σε χρόνια. Συνήθως έρχονται και φεύγουν ύστερα από μερικούς μήνες ή το πολύ έπειτα από 1 με 2 χρόνια, χωρίς να αφήσουν κανένα ίχνος στο παιδί. Ωστόσο, αν κρατά αρκετό χρονικό διάστημα, θα πρέπει να συμβουλευτείς έναν παιδονευροψυχίατρο.
Προσοχή! Συχνά οι γονείς πιστεύουν εσφαλμένα πως το παιδί έχει τη δυνατότητα να ελέγχει το τικ του, αλλά δεν προσπαθεί όσο πρέπει. Έτσι το πιέζουν και πολλές φορές το τιμωρούν, χωρίς όμως να πετυχαίνουν κάποια βελτίωση στο πρόβλημα. Μην το μαλώνεις, λοιπόν, και κυρίως μην το τιμωρείς (η πίεση και η τιμωρία μπορεί να χειροτερέψουν την κατάσταση, αφού το παιδί θα νιώθει επιπλέον και αγχωμένo).
ΑΠΟ ΤΗ ΡΙΤΑ ΒΕΛΩΝΗ
Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 154
Update: Απρίλιος 2016.