Ψάχνεις για δουλειά, αλλά μάταια; Εργάζεσαι, αλλά θα ήθελες να ασχοληθείς με κάτι άλλο; Λείπεις καιρό από τον επαγγελματικό στίβο λόγω οικογένειας; Δες ποιες είναι οι σωστές κινήσεις που πρέπει να κάνεις και προχωρήσεις με αυτοπεποίθηση στην αγορά εργασίας και να ξεφύγεις από την ανεργία.
Πτυχία & διπλώματα
Οι τεχνικές γνώσεις και η επαγγελματική κατάρτιση έχουν σημασία, γι’ αυτό, πριν ξεκινήσεις, αναβάθμισε τις γνώσεις σου. Η παρακολούθηση σεμιναρίων και συνεδρίων θα κάνει καλή εντύπωση στην επαγγελματική συνέντευξη, γιατί αποτελεί πειστήριο άσβεστου ενδιαφέροντος για τον τομέα σου. Μια σειρά μαθημάτων office, excel και power point θα σε βοηθήσουν να διευρύνεις τις γνώσεις σου στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, η γνώση των οποίων αποτελεί απαραίτητο εφόδιο σήμερα.
Αλλαγή καριέρας
Αν, για να μεταπηδήσεις σε άλλον τομέα απαιτούνται σπουδές, οι βασικές δυσκολίες που θα αντιμετωπίσεις θα είναι η έλλειψη χρόνου και οι οικονομικές απαιτήσεις. Δοκίμασε λοιπόν, το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο ή κάποιο κέντρο σπουδών που σου επιτρέπει παράλληλα να εργάζεσαι. Δες την περίπτωση να σε δεχτούν και ως "μαθητευόμενη" σε κάποια εταιρεία, με μειωμένο μισθό, για να μάθεις τη δουλειά, και, αν χρειαστεί, να σπουδάζεις παράλληλα.
Επίσης, η εθελοντική εργασία προσφέρει σημαντικές γνώσεις, και αρκετές οργανώσεις παρέχουν την αναγκαία κατάρτιση. Τέλος, αν είναι αδύνατο να υλοποιήσεις το επαγγελματικό σου όνειρο, δοκίμασε κάτι παρεμφερές. Για παράδειγμα, η επιθυμία της Αρετής, 42 ετών, να γίνει ψυχίατρος βρήκε ανταπόκριση όταν σπούδασε σύμβουλος ψυχικής υγείας. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις η σκληρή δουλειά και η αποφασιστικότητά θα εντυπωσιάσουν αρκετούς εργοδότες, ενώ ο μειωμένος μισθός αποτελεί δέλεαρ γι’ αυτούς και μπορεί να σου εξασφαλίσει μια θέση στην εταιρεία όταν τελειώσετε.
Απευθύνσου σε συγγενείς, γνωστούς και φίλους:
Αυτοί είναι οι άνθρωποι που σε αγαπούν και νοιάζονται για εσένα. Έλα σε επαφή μαζί τους με αποκλειστικό στόχο να τους ανακοινώσεις τα σχέδιά σου και ίσως να αφήσεις ένα βιογραφικό. Αυτό θα τους περάσει το μήνυμα της σοβαρότητας του θέματος και θα τους παρακινήσει να σε υποστηρίξουν. Ακόμα κι αν αυτό απλώς σημαίνει να έχουν τα αφτιά και τα μάτια τους ανοιχτά. Διεύρυνε ακόμα περισσότερο τον κύκλο σου, ζητώντας τους να σε φέρουν σε επαφή με δικούς τους γνωστούς που θα μπορούσαν να σε βοηθήσουν.
Γύρνα στα λημέρια τα παλιά!
Τίποτε δεν σε εμποδίζει να απευθυνθείς σε εταιρείες και άτομα με τα οποία συνεργαζόσασταν παλιά. Έχεις σημαντικές πιθανότητες να σε προσλάβουν και πάλι -αν φυσικά έφυγες μέσα σε καλό κλίμα" ή να σε κατευθύνουν ανάλογα και να κάνουν καλές συστάσεις για εσένα σε άλλους.
Επιστροφή στη δουλειά
Φρόντισε το βιογραφικό να είναι ιδιαίτερα προσεγμένο και να συνοδεύεται από ένα σύντομο γράμμα που θα τονίζει τους λόγους που πιστεύετε πως η συγκεκριμένη θέση σάς αξίζει. Πέρα από τα χαρτιά και τα πτυχία, αυτό που θέλουν οι εργοδότες από τους υποψήφιους εργαζόμενους είναι ικανότητες που να εξασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία και πρόοδο της επιχείρησής τους, δηλαδή:
Προσαρμοστικότητα
Ιανότητα επίλυσης προβλημάτων
Πρωτοβουλία
Συνεργασία με την ομάδα
Αποτελεσματική επικοινωνία
Οργάνωση
Απομυθοποίησε το "τρακ"
Αν δεν έχεις εργαστεί ποτέ, το πιθανότερο είναι να νιώθεις αρκετό τρακ προσεγγίζοντας τον εργασιακό τομέα. Και, βέβαια, αυτό είναι δικαιολογημένο. Η ανασφάλειά οφείλεται στο γεγονός ότι οι "εντός εργασίας" σου μοιάζουν "μυημένοι", κάτι όμως που σύντομα ξεπερνιέται, μόλις αρχίσεις να εργάζεσαι.
Στο συνοδευτικό γράμμα του βιογραφικού σου:Δώσε, με λίγα λόγια, παραδείγματα που περιγράφουν το πώς οι δεξιότητές σου βρήκαν τα τελευταία χρόνια εφαρμογή στη ζωή σου. Είναι πολύ πιθανό να ζητήσουν να σε δουν.
Για μια καλή συνέντευξη
Υποστήριξε σωστά την υποψηφιότητά σου, δίνοντας τις σωστές απαντήσεις από την προσωπική σου εμπειρία την ώρα του interview:
Προσαρμόζομαι εύκολα:
Γιατί είμαι ανοιχτή σε νέες ιδέες... για παράδειγμα...
Γιατί μαθαίνω γρήγορα... αυτό μου χρειάστηκε όταν...
Είμαι αποτελεσματική στο να βρίσκω λύσεις, γιατί:
Έμαθα να αναγνωρίζω τα προβλήματα πριν προκύψουν...
Πρώτα ψάχνω να αντιμετωπίσω μόνη μου το πρόβλημα...
Μαθαίνω από τα λάθη μου...
Παίρνω πρωτοβουλίες, όπως όταν:
Βλέπω τι χρειάζεται να γίνει χωρίς να μου το λένε.....
Παίρνω γρήγορες αποφάσεις... όπως...
Είμαι καλή στο να βάζω πράγματα μπρος... όπως......
Ξέρω να συνεργάζομαι, γιατί:
Υποστηρίζω τη δουλειά των άλλων και κάνω όσα πρέπει...
Είμαι θετική στις απόψεις των άλλων και μπορώ να προσαρμοστώ... όπως όταν..
Μοιράζομαι ιδέες...
Είμαι καλή στην επικοινωνία:
Γιατί δίνω σωστές και σαφείς πληροφορίες...
Ξέρω να εκφράζω τη γνώμη μου και να πείθω...
Έμαθα να κάνω σωστές ερωτήσεις...
Ξέρω να ακούω τον άλλο...
Στις διαφωνίες ψάχνω λύσεις.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΡΑΣΙΔΑΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ, ΜΑΣ ΜΥΕΙ ΣΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ