Σίγουρα το να βρεις δουλειά σε περίοδο οικονομικής κρίσης και με τη χώρα υπό το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είναι ένας άθλος! Παρ' όλα αυτά, υπάρχουν δουλειές και κάποια θα μπορούσε να γίνει και δικιά σου. Η πρόσληψη σε μια δουλειά, εκτός από την απαιτούμενη εμπειρία, την χημεία με το άτομο που σου παίρνει την συνέντευξη για δουλειά και την τύχη που πάντα πρέπει να έχεις στο πλευρό σου, υπάρχουν μερικές σοβαρές βασικές αιτίες που σε κρατούν στην ανεργία. Ιδού!
1. Ανταποκρίνεσαι σε δουλειές που δεν σου ταιριάζουν:
Διάβασε σωστά τις αγγελίες για δουλειά στις οποίες δείχνεις ενδιαφέρον. Αν η αγγελία ζητά από τους υποψήφιους συγκεκριμένα προσόντα αλλά εσένα σου διαφεύγουν κάποια βασικά και έχεις μεγαλύτερη εμπειρία σε άλλα και σε μερικά που δεν ζητούνται, μην νομίζεις πως θα σε καλέσουν για συνέντευξη. Όπως και να έχει, αν δεις πως σου λείπουν κάποια προσόντα που επαναλαμβάνονται σε πολλές από τις αγγελίες που νόμιζες πως θα ταίριαζαν σε σένα, ξεκίνα να καλύπτεις τα κενά σου. Χρόνο διαθέτεις.
2. Το βιογραφικό σου είναι σκέτο παζλ:
Δεν αρκεί να έχεις ένα βιογραφικό μεγάλο και χωρίς ορθογραφικά και συντακτικά λάθη. Το βιογραφικό σου πρέπει να είναι λιτό, σαφές και να σε αντικατοπτρίζει επακριβώς. Αν στο βιογραφικό σου, όσο γεμάτο κι αν είναι, δεν βγαίνει άκρη, οι υπεύθυνοι της εταιρίας που θα το δουν, δεν θα το παιδέψουν και πολύ για να λύσουν το γρίφο. Θα περάσουν αμέσως στο επόμενο! Βάλε τα προσωπικά σου στοιχεία, την εργασιακή εμπειρία και τις σπουδές σε περίοπτη θέση και στη συνέχεια προχώρησε και στα επόμενα προσόντα σου. Η φωτογραφία είναι προαιρετική και μπορείς να την προσθέτεις όποτε σου ζητείται.
3. Ψάχνεις δουλειά με λάθος τρόπο:
Μήπως ψάχνεις ακόμα δουλειά στις μικρές αγγελίες της κυριακάτικης εφημερίδας; Εκεί, μόνο γάμους και κηδείες θα βρεις και όχι μια δουλειά της προκοπής. Οι μεγάλες εταιρίες διαθέτουν ιστοσελίδες και τμήμα προσωπικού στο οποίο θα προωθούσες σωστά το βιογραφικό σου. Ταυτόχρονα, τα μεγάλα site εύρεσης εργασίας, μπορούν να σου προτείνουν τις αγγελίες που ανταποκρίνονται στα προσόντα σου επακριβώς και να μην πελαγώσεις στην αναζήτηση!
4. Τα θαλασσώνεις στη συνέντευξη:
Δεν υπάρχει χρυσή συνταγή για το πώς θα διαπρέψεις σε μια συνέντευξη για δουλειά. Η χημεία με το άτομο που θα συναντήσεις είναι πολλές φορές αρκετή. Εσύ από τη μεριά σου φρόντισε να κάνεις το καλύτερο δυνατό: κατάλληλο ντύσιμο, ελαφρύ μακιγιάζ, ακρίβεια στην ώρα και σωστή προετοιμασία. Από εκεί και πέρα, ο Θεός να βάλει το χέρι τους γιατί η ζήτηση είναι μεγάλη και η προσφορά μικρή.
5. Γεννήθηκες γυναίκα:
Πιστεύεις πως τα έχει όλα τα προσόντα κι όμως στο κυνήγι εύρεσης εργασίας, δεν αρκούν μόνο τα προσόντα σου. Δυστυχώς, υπάρχουν εταιρίες που προτιμούν πιο οικονομικές λύσεις από εσένα με τα πολλά μεταπτυχιακά ενώ ακόμα και το ασθενές φύλο μπορεί να παίξει το ρόλο του. Οι άντρες απλά πρέπει να έχουν πάει φαντάροι, ενώ για εμάς ρόλο παίζει και η ηλικία, η οικογενειακή κατάσταση ή η ύπαρξη παιδιού. Αν σου τεθούν τέτοια διλήμματα (σκοπεύεις να παντρευτείς;), αποχώρησε και ευχαρίστησε τους υπεύθυνους για το χρόνο τους.
6. Έχεις μεγάλες προσδοκίες:
Άλλο το να θέλεις το καλύτερο για τον εαυτό σου άλλο το να ψάχνεις θέση γενικού διευθυντή με το που τελειώσεις το πανεπιστήμιο. Το ίδιο ισχύει και με τις αποδοχές που θέλεις να πάρεις αλλά δεν πλησιάζουν ούτε στο ελάχιστο όσα σου προσφέρουν. Αν βρίσκεσαι στο ξεκίνημά σου ειδικά, βάλε λίγο νερό στο κρασί σου και αποδέξου την δουλειά που σου προσφέρεται, ειδικά αν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες σου κατά 60% και πάνω! Δεν χρειάζεται να πάρεις σύνταξη (αν πάρεις) από τη δουλειά αυτή.
Από την Κατερίνα Π.