Φτιάξε το ιδανικό βιογραφικό (μέρος Β')

04.11.2009
Την καλή δουλειά μπορείς να την κερδίσεις στέλνοντας ένα καλό CV (κοινώς βιογραφικό). Δες τι πρέπει και τι δεν πρέπει να γράψεις και αύξησε τις πιθανότητες να σε καλέσουν για την πρώτη συνέντευξη άμεσα.

Την καλή δουλειά μπορείς να την κερδίσεις στέλνοντας ένα καλό CV (κοινώς βιογραφικό). Δες τι πρέπει και τι δεν πρέπει να γράψεις και αύξησε τις πιθανότητες να σε καλέσουν για την πρώτη συνέντευξη άμεσα.

Τι δεν πρέπει να αναφέρεις

Α. Μη γράφεις σε παρελθόντα χρόνο: διατύπωσε τις ικανότητες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά σου σε χρόνο ενεστώτα.

Β. Μη γράφεις σε πρώτο ενικό: αντί να γράψεις "ανέλαβα την εκδήλωση τάδε", προτίμησε το "διοργάνωση της εκδήλωσης Χ".

Γ. Μην παραλείπεις συστάσεις και portfolio: τα περισσότερα βιογραφικά σημειώματα αναγράφουν ότι οι συστάσεις είναι "διαθέσιμες εφόσον ζητηθούν". Όμως, πόσο διαφορετική εικόνα δείχνει μια παράθεση ονομάτων με τα πλήρη στοιχεία επικοινωνίας τους; Οι περισσότεροι εργοδότες δεν μπαίνουν στον κόπο να επικοινωνήσουν μαζί τους, μετρά απλώς και μόνο η αναγραφή. Συνδύασε αυτή την τακτική με την επισύναψη ενός portfolio (δείγμα δουλειάς) από προηγούμενες δουλειές σου.

Δ. Μη γράφεις ψέματα: εκτός από το ηθικό μέρος του ζητήματος, αυτό που συνήθως συμβαίνει είναι να αποκαλυφθείς κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, χάνοντας την αξιοπιστία όχι μόνο για το ένα ψέμα, αλλά για το σύνολο όσων αναφέρεις στο CV.

Ε. Ναι στα πεζά γράμματα και στους τόνους: τα κεφαλαία γράμματα και η έλλειψη τονισμού δείχνει ότι δεν μπορείς να χειριστείς καλά την ελληνική γλώσσα και προδιαθέτει αρνητικά τον εργοδότη. Δώσε βάση στο μέγεθος και το στυλ της γραμματοσειράς που θα χρησιμοποιήσεις. Το βιογραφικό και η συνοδευτική επιστολή πρέπει απαραίτητα να έχουν την ίδια γραμματοσειρά και το ίδιο μέγεθος.

Ζ. Το βιογραφικό δεν πρέπει να είναι φλύαρο: μην περιγράφεις λεπτομερώς κάθε εργασία που έκανες στη σχολή, μην αναφέρεσαι σε εθνικότητα/πολιτική, ούτε στις γλώσσες που δεν μπορείς να μιλήσεις πια. Ένα βιογραφικό τριών σελίδων θεωρείται πως έχει το ιδανικό μέγεθος, χωρίς αυτό να είναι αδιαπραγμάτευτο.

Η. Μη στέλνεις δυο ίδια βιογραφικά σε ελληνικά και αγγλικά: εκείνος που λαμβάνει το βιογραφικό δεν θα καθίσει να διαβάσει το ίδιο κείμενο δυο φορές! Αν η αγγελία στην οποία απαντάς είναι γραμμένη στα ελληνικά, το βιογραφικό πρέπει να σταλεί στα ελληνικά και αντίστοιχα αν είναι γραμμένη στα αγγλικά. Όταν δεν απαντάς σε αγγελία, αλλά ξεκινάς εσύ την επαφή, μπορείς να επιλέξεις όποια γλώσσα θέλεις. Ωστόσο, ειδικά για τις πολυεθνικές, η επίσημη γλώσσα είναι τα αγγλικά.

Πριν το στείλεις: ζήτα από άτομα που εμπιστεύεσαι να ελέγξουν το βιογραφικό, να ανιχνεύσουν ορθογραφικά και συντακτικά λάθη, που δεν πρέπει να φτάσουν στα χέρια του μελλοντικού εργοδότη. Επίσης, ζητήσέ τους να σου επισημάνουν τυχόν ελλείψεις και ασάφειες στα γραφόμενά, ώστε να τις διορθώσεις. Τέλος, ζήτησε τη γνώμη τους για το σύνολο της παρουσίασης του βιογραφικού σου. Αν δεν σε γνώριζαν, τι θα καταλάβαιναν από αυτό ή τι νομίζουν ότι λείπει;

Και η συνοδευτική επιστολή: ποτέ δεν πρέπει να στέλνεις το βιογραφικό χωρίς τη συνοδευτική επιστολή. Αν έχει συνταχθεί σωστά, είναι το πρώτο κίνητρο για να ενδιαφερθεί ο συνεντευξιαστής και να θελήσει να προσέξει το βιογραφικό σημείωμα. Η συνοδευτική επιστολή είναι μια σύντομη περίληψη του ποιά είσαι και γιατί πιστεύεις ότι πρέπει να σε προτιμήσουν για τη συγκεκριμένη θέση. Προσπάθησε να είσαι αντικειμενική και να αποφύγεις τα κλισέ του τύπου "είμαι άριστη στην ομαδική δουλειά".

Γράψε την ιδανική επιστολή: ξεκίνα τη σύνοψη με εκείνο το χαρακτηριστικό σου που ταιριάζει με το βασικό προφίλ της εργασίας που επιθυμείς να καταλάβεις ή που ζητά η αγγελία στην οποία απάντησες. Το ιδανικό μάκρος της επιστολής δεν πρέπει να ξεπερνά τα 3/4 της σελίδας. Αποτελείται από τρεις παραγράφους:

1. Εισαγωγή και συνοπτική παρουσίαση του εαυτού σου καθώς και του τι έχεις σπουδάσει (να ταιριάζουν στη θέση που επιθυμείς).

2. Αναφορά στην εργασιακή σου εμπειρία με κύρια καθήκοντα και αποτελέσματα (λόγοι για τους οποίους πιστεύεις ότι ταιριάζεις σε αυτή τη θέση).

3. Επίλογος με το χαιρετισμό και την αίτηση για συνέντευξη.