Σίγουρα υπάρχουν κάποιες μέρες στο γραφείο, ή στην προσπάθεια να πιάσεις μια θεσούλα σε ένα γραφείο, που όλα πηγαίνουν στραβά και ανάποδα. Είτε φτάνεις αργοπορημένο στην συνέντευξη για δουλειά, είτε το αφεντικό σε πιάνει να κουτσομπολεύεις με φίλους στο Facebook, υπάρχουν αρκετές δραματικές καταστάσεις που μπορούν να κάνουν την καριέρα σου να πάρει την κατιούσα. Τι μπορείς να κάνεις για να ξεπεράσεις αυτές τις δύσκολες στιγμές και μάλιστα να τις εκμεταλλευθείς προς όφελος σου; Σου προτείνουμε τις πιο απλές και εύκολες λύσεις.
Δράμα Νο 1: Σε απέλυσαν
Όσο και να θέλεις να πετάξεις τον υπολογιστή σου από το παράθυρο, δεν είναι ώρα για παραφροσύνη. Αν σου απομένει έστω και μία ημέρα στη δουλειά, μην κωλυσιεργείς και ξεκίνα να ψάχνεις για το νέο εργασιακό σου υπόστεγο. Εκμεταλλεύσου τις γνωριμίες με άλλους συναδέλφους για να μάθεις που μπορεί να υπάρχει κάποια ανοιχτή θέση σε κάποια άλλη εταιρία και ζήτα από το αφεντικό σου μια συστατική επιστολή. Φρόντισε να πάρεις όσα πρέπει εξαιτίας της απόλυσης και να διεκδικήσεις επαρκώς όλα τα εργασιακά σου δικαιώματα.
Δράμα Νο 2: το αφεντικό σου, σε έπιασε να κάνεις τσατ στο msn ή στο facebook
Άντε και καλά τη συνομιλία μέσω msn να την δικαιολογήσεις ως εξής: πες πως μιλούσες για κάποιο ενδοεταιρικό ζήτημα με έναν συνάδελφο του κάτω ορόφου. Το facebook αποτελεί κοινωνικό δίκτυο οπότε όποια δικαιολογία κι αν ξεφουρνίσεις δεν πρόκειται να πιστέψει κανείς πως είχες συνδεθεί εκεί για εργασιακό ζήτημα. Μπορείς να απολογηθείς σκύβοντας το κεφάλι, δίνοντας την υπόσχεση πως αυτό δεν θα ξανασυμβεί και πώς απλά εκείνη τη στιγμή εκμεταλλευόσουν ένα μικρό διάλειμμα που έκανες. Και ο Θεός βοηθός! Σε κάθε περίπτωση προετοιμάσου για ημέρες μεγάλου εργασιακού φόρτου από δουλειές που θα σου στέλνει το αφεντικό χωρίς σταματημό, αφού είδες πως έχεις χρόνο για καθισιό.
Δράμα Νο 3: άργησες στην συνέντευξη για τη νέα δουλειά
Το εργασιακό savoir vivre επιτάσσει να βρίσκεσαι στο χώρο συνάντησης για τη συνέντευξη τουλάχιστον ένα τέταρτο πριν το προγραμματισμένο ραντεβού. Αν δεν τα καταφέρεις να φτάσεις στην ώρα σου, θα πρέπει να έχεις έτοιμη την πιο δακρύβρεχτη δικαιολογία που θα πρέπει να παρουσιάσεις ως μη δικαιολογία. Και φυσικά, θα πρέπει να παρακαλέσεις πολύ και πολύ και πολύ. Όπως και να έχει, αν δεν επιμένουν στο γεγονός αυτό, μην φροντίζεις να λες από μόνη σου συγνώμη διαρκώς, γιατί το μόνο που θα καταφέρεις είναι να θυμίζεις ένα ελάττωμα που τυχόν έχεις και που μπορεί να σου κοστίσει τη δουλειά.
Δράμα Νο 4: έστειλες το λάθος e-mail στον ακόμα πιο λάθος άνθρωπο
Αφού συνειδητοποιήσεις το λάθος, απομακρύνσου από την οθόνη, γιατί αποκλείεται να λύσεις το λάθος e-mail με ένα ακόμα e-mail. Πήγαινε στο γραφείο του προσώπου που ήταν ο τελικός παραλήπτης και εξήγησέ του το λάθος που έκανες και τους λόγους που σε οδήγησαν να γράψεις ό,τι έγραψες. Πόσο χειρότερο μπορεί να είναι αυτό που έστειλες, από εκείνο το μήνυμα που άφησες στον τηλεφωνητή του πρώην σου μεθυσμένη ένα βράδυ.
Δράμα Νο 5: αν σε πιάσουν να κουτσομπολεύεις
Ποτέ δεν φανταζόσουν πως τα κουτσομπολιά και οι φήμες που διοχεύτευες σε όλη την εταιρία θα έφταναν και στα αυτιά των ατόμων που αφορούσαν μαζί με το όνομα του ατόμου που τα διέρρευσε, δηλαδή εσένα! Δύσκολη κατάσταση! Κάνε ένα αστείο και προσπάθησε να ελαφρύνεις την κατάσταση. Αν δεις πώς τα πράγματα σοβαρεύουν, πες συγνώμη και απολογίσου. Πάντως, δεν χρειάζεται να δείξεις τον κακό σου χαρακτήρα γιατί ακόμα και αλήθεια να είναι όσα είπες, δεν είχες το δικαίωμα να το κάνεις.