Ανεξάρτητα από το αν είναι με έναν σύντροφο, φίλο ή μέλος της οικογένειας, τα σημάδια μιας τοξικής σχέσης είναι συχνά τα ίδια: οι σκέψεις και οι απόψεις σου δεν λαμβάνονται υπόψη, είσαι η μόνη πρόθυμη να συμβιβαστεί ή να εργαστεί για να βελτιώσει τη σχέση , και νιώθεις συνεχώς σαν κάνεις λάθη που μπορούν να προκαλέσουν έκρηξη. Μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στην ψυχική σου υγεία και ευεξία, και μπορεί να συμβεί ακόμη και στην εργασία σου.
Οι τοξικές θέσεις εργασίας ορίζονται ως αρνητικά εργασιακά περιβάλλοντα που επιβαρύνουν την ψυχική ευημερία των εργαζομένων, με βασικά χαρακτηριστικά όπως τα καταχρηστικά αφεντικά, η μεροληπτική ή παρενοχλητική συμπεριφορά, η έντονη πολιτική γραφείου και η κουλτούρα του κουτσομπολιού ή του ανταγωνισμού. Και αυτοί οι χώροι εργασίας είναι πιο συνηθισμένοι από ό,τι νομίζεις: μια έρευνα του 2020 από την Emtrain διαπίστωσε ότι το 41 τοις εκατό των εργαζομένων δεν πιστεύουν ότι ο χώρος εργασίας τους θα έπαιρνε στα σοβαρά ένα παράπονο για παρενόχληση και το 29 τοις εκατό έχουν εγκαταλείψει τη δουλειά τους λόγω σύγκρουσης στο χώρο εργασίας.
Εάν βρίσκεσαι σε αυτήν την κατάσταση και ξέρεις ότι ήρθε η ώρα να αποχωρίσεις, αρχικά σου αξίζει ένα συγχαρητήρια. Η λήψη της απόφασης να εγκαταλείψεις ένα τοξικό περιβάλλον εργασίας δεν είναι εύκολη (ή δυνατή για όλους, ανάλογα με τους οικονομικούς περιορισμούς ή την ανάγκη για ασφάλιση υγείας). Το να μπορείς να επιλέξεις να κάνεις ό,τι είναι καλύτερο για σένα είναι ένας λόγος για να είσαι βαθιά περήφανη. Δυστυχώς, ενώ φαίνεται ότι υπάρχουν άπειροι πόροι και βιβλία για να μας υποστηρίξουν και να μας βοηθήσουν να βρούμε την ησυχία μας όταν εγκαταλείπουμε μια προσωπική τοξική σχέση, είναι πολύ πιο δύσκολο να δοθούν οδηγίες για το χωρισμό με έναν εργοδότη.
Πώς να αντιμετωπίσεις τους πιο συνηθισμένους παράγοντες που προκαλούν άγχος στη δουλειά
Παρακάτω θα βρεις μερικές συμβουλές για να αφήσεις μια τοξική δουλειά διατηρώντας παράλληλα την ψυχική σου ευεξία:
Να είσαι ευγενική με τον εαυτό σου
Αυτό είναι δύσκολο! Πιθανότατα θα μοιάζει με έναν ρομαντικό χωρισμό και μπορεί ακόμη και να εμφανίσεις συμπτώματα θλίψης. Η δουλειά σου είναι μια σχέση στην οποία έχεις επενδύσει πολύ χρόνο, ενέργεια και πιθανώς χρήματα, και όταν δεν λειτουργεί όπως ήθελες, μπορεί να είναι λυπηρό. Τίμησε τα συναισθήματά σου και δείξε καλοσύνη στον εαυτό σου. Η αυτοσυμπόνια και η αυτοφροντίδα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου είναι απολύτως απαραίτητα! Κάνε όσα περισσότερα πράγματα μπορείς που σε κάνουν να νιώθεις ευτυχισμένη και ανανεωμένη.
Μην αισθάνεσαι ότι πρέπει να απολογηθείς ή να δικαιολογήσεις την αποχώρησή σου
Είναι εύκολο να αισθάνεσαι ότι χρωστάς μια λεπτομερή εξήγηση σε όλους τους συναδέλφους σου, ακόμα και σε αυτούς που μπορεί να είναι μέρος της αιτίας της αποχώρησής σου—ειδικά αν φεύγεις ξαφνικά ή χωρίς να έχεις βρει μια άλλη δουλειά. Η αλήθεια είναι ότι δεν χρωστάς σε κανέναν μια εξήγηση για το γιατί πρέπει να φύγεις από μια τοξική κατάσταση—απλώς ότι φεύγεις και πότε είναι η τελευταία σου μέρα. Εάν θέλεις, μπορείς να απευθυνθείς σε οποιονδήποτε συνάδελφο με τον οποίο νιώθεις ότι είσαι κοντά και να του πεις όσα θέλεις, αλλά σίγουρα δεν χρειάζεται. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι ό,τι είναι καλύτερο για εσένα αυτή τη στιγμή.
Προσπάθησε να μην παίρνεις προσωπικά εχθρικές απαντήσεις στην αποχώρησή σου
Το πώς σου συμπεριφέρεται ένα άτομο συνήθως δεν είναι μια άμεση αντανάκλαση του εαυτού σου, αλλά μάλλον μια αντανάκλαση των δικών του εσωτερικών ζητημάτων. Το ίδιο ισχύει και με τον εργοδότη σου. Εάν δέχεσαι επίθεση για τη λήψη μιας απόφασης που είναι καλύτερη για εσένα και την ευημερία σου, τότε αυτό είναι απόδειξη ότι η απόφασή σου να φύγεις είναι η σωστή. Τούτου λεχθέντος, είναι κατανοητό να νιώθεις πληγωμένη ή θυμωμένη από αυτού του είδους τις απαντήσεις.
Να θυμάσαι πως δεν φταις εσύ για έναν τοξικό χώρο εργασίας
Δεν μπορείς να έχεις το έλεγχο του εργοδότη σου ή του εργασιακού σου περιβάλλοντος και επομένως δεν μπορείς να είσαι αποκλειστικά υπεύθυνη για τα προβλήματά του (ή για τη διόρθωσή τους). Όπως κάθε σχέση, έτσι και η σχέση μας με τη δουλειά πρέπει να είναι αμφίδρομη για να είμαστε υγιείς. Εάν ήσουν η μόνη που έδινε και έκανε θυσίες, ή αν ζήτησες υποστήριξη αλλά οι ανησυχίες σου δεν εισακούστηκαν ή δεν σεβάστηκαν, το πρόβλημα δεν είσαι εσύ. Το να χρειάζεται να φύγεις δεν έχει να κάνει με τις δεξιότητες ή τις ικανότητές σου και δεν υπάρχει λόγος να νιώθεις ενοχές ή ντροπή.