Όπως δείχνει πρόσφατη έρευνα για άνδρες και γυναίκες υπάρχουν διαφορετικά μέτρα και σταθμά. Ένας άνδρας που θα εκφράσει έντονα τον θυμό του θα ασκήσει πίεση κι επιρροή στους συναδέφλους του αλλά δε θα γίνει το ίδιο και στην περίπτωση που μια γυναίκα έχει έκρηξη θυμού. Ενώ ο θυμός στα επαγγελματικά δίνει πόντους στους άντρες, κόβει πόντους από τις γυναίκες.
Τι έδειξε η έρευνα
Για την εξαγωγή συμπερασμάτων η μελέτη βασίστηκε στα στοιχεία και τις απαντήσεις 210 συμμετεχόντων στην έρευνα. Σε όλους δόθηκαν τα στοιχεία μιας δίκης για φόνο και τους ζητήθηκε να πουν αν συμφωνούν με την δικαστική απόφαση. Η μόνη διαφορά στα δεδομένα που δόθηκαν ήταν πως στη μιια ομάδα ο ένορκος που διαφωνούσε με την ετυμηγορία ήταν άνδρας και στην άλλη γυναίκα.
Όπως φάνηκε η διαφωνία του άνδρα είχε μεγαλύτερη επιρροή στην τελική κρίση σε σχέση με τη γυναίκα, παρότι εξέφραζαν ακριβώς την ίδια άποψη. Όταν η διαφωνία ερχόταν εξ στόματος γυναικείου, αυτό μεταφραζόταν ως συναισθηματισμός ή έκρηξη κι έτσι το επιχείρημα έχανε την επιρροή του. Αντίθετα στην περίπτωση που εκφραστής ακριβώς του ίσιου επιχειρήματος ήταν άνδρας, γινόταν αποδεκτό.
Αντί η γνώμη των γυναικών να γίνεται σεβαστή, απορρίπτεται ως υπερβολικά συναισθηματική σημειώνουν οι μελετητές και τονίζουν πως η οργή βοηθά τους άνδρες νά ποκτήσουν επιρροή αλλά στις γυναίκες οδηγεί στ΄αντίθετα αποτελέσματα.