Σου εφιστούμε την προσοχή σε 5 βασικά ζητήματα για να αποφύγεις τις συνηθέστερες και μεγαλύτερες γκάφες σε μια συνέντευξη.
#1
Ξέχασες για ποιά δουλειά έκανες αίτηση
Δεν υπάρχει αμφιβολία, αν ψάχνεις για δουλειά πιθανότατα να έχεις αποστείλει άπειρα βιογραφικά σε διάφορες εταιρίες με εκ διαμέτρου αντίθετα αντικείμενα. Έχεις από καιρό αποφασίσει αλλαγή πλεύσης και καριέρας και είσαι ανοιχτή σε κάθε σοβαρή επαγγελματική πρόταση. Αυτό φυσικά χρειάζεται σωστή οργάνωση. Φαντάσου την εικόνα που θα έδινες σε μια συνέντευξη αν πήγαινες εκεί και ρωτούσες ποιά εταιρεία είναι και για ποιά θέση εργασίας έχεις αποστείλλέιο βιογραφικό. Αν ήσουν στη θέση του εργοδότη, ποιά θα ήταν η άποψη που θ΄αποκόμιζες;
Η συμβουλή μας: Φτιάξε φάκελο (ηλεκτρονικό ή μη ανάλογα με την προτίμηση) και συγκέντρωσε όλα τα στοιχεία. Δίπλα από κάθε αγγελία επισύναψε την εταιρεία και βασικά στοιχεία γι΄αυτήν για να είσαι προετοιμασμένη. Έτσι με ένα απλό ξεφύλλισμα θα έχεις την απάντηση και δε θα βρεθείς προ εκπλήξεως.
#2
Είσαι αγενής ή έχεις απαιτήσεις
Η ευγένεια ανοίγει πόρτες και η αγένεια τις κλείνει. Μπορεί να είσαι "τέρας μορφώσεως", τα κορνιζαρισμένα σου πτυχία να καλύπτουν τον μισό τοίχο του γραφείου σου αλλά αυτό δε σου δίνει το δικαίωμα υπεροπτικής στάσης και συμπεριφοράς. Η ευγένεια θα σου δώσει σίγουρα προβάδισμα ή έστω θα δημιουργήσει το κατάλληλλο κλίμα για να μπορέσεις να παρουσιάσεις τον εαυτό σου με θετικό πρόσημο ενώ αντίθετα η αγενής σου στάση θα οδηγήσει το βιογραφικό σου στον κάδο των αχρήστων. Εσύ επιλέγεις και πράττεις!
#3
Δεν μπήκες καν στον κόπο να μάθεις το αντικείμενο της εταιρείας
Μέγα λάθος! Το έχουμε πολλάκις τονίσει αλλά το σημειώνουμε ξανά για να καταστεί κοινή γνώση. Είναι ένδειξη επαγγελματισμού αλλά και ενδιαφέροντος η γνώση των δραστηριοτήτων μιας εταιρείας. Την προηγούμενη της συνένεντευξης κάνε έρευνα μέσω ίντερνετ και μάθε τα βασικά για την επιχείρηση. Σε ποιόν τομέα δραστηριοποιείται; Από πότε λειτουργεί; Δε χρειάζεται εννοείται να γίνεις expert σε ισολογισμούς και ιστορικά στοιχεία αλλά η γνώση του πού απευθύνεσαι είναι βασική για να ξεκινήσει μια γόνιμη κουβέντα που μπορεί να σε οδηγήσει στην πρόσληψη.
#4
Κριτικάρεις τις πρακτικές ή τη φιλοσοφία της εταιρείας
Ακούγεται αυτονόητο αλλά δεν είναι. Σε κάποιες περιπτώσεις οι υποψήφιοι, στην προσπάθειά τους να δείξουν ηγετικές ικανότητες και όραμα κριτικάρουν τις πρακτικές της εταιρείας ή και δράσεις της. Το να κάνεις προτάσεις αλλαγής ως προς τη φιλοσοφία και τον τρόπο λειτουργίας μιας εταιρείας σίγουρα θα δείξει δυναμισμό, δε γνωρίζεις όμως τι εντύπωση θα δημιουργήσει. Άλλωστε μη ξεχνάς πως αφενός δε γνωρίζεις σε ποιόν μιλάς - μπορεί για παράδειγμα να είναι ο εμπνευστής όσων κριτικάρεις - αλλά και πώς η επιθυμία σου να εργαστείς στην εταιρεία δε συνάδει με την άσχημη κριτική σου. Υπάλληλο ζητούν, όχι σωτήρα, έχε το κατά νου.
#5
Περνάς στη δεύτερη συνέντευξη και δε θυμάσαι τι είχες πει στην πρώτη
Φτάσαμε στο τελευταίο και σημαντικότερο! Το σημειώνουμε διότι έχει τύχει σε πολλούς. Στις περισσότερες περιπτώσεις - ειδικά αν αναφερόμαστε σε πολυεθνικές ή μεγάλες εταιρείες που διενεργούν μεγάλο αριθμό συνεντέυξεων πριν καταλήξουν στην πρόσληψη συνεργάτη - μεσολαβεί μεγάλο χρονικό διάστημα μεταξύ της 1ης και 2ης φάσης της διαδικασίας επιλογής. Αυτό όπως είναι έυλογο δημιουργεί προβλήματα με πρώτο και κύριο τη... λήθη. Εδώ ξεχνάμε τι φάγαμε χθες θα μου πεις και έχεις απόλυτο δίκιο γι΄αυτό εμείς από την πλευρά μας σου προτείνουμε ένα μικρό κόλπο: Φτιάξε φάκελο και δίπλα από κάθε αίτηση εργασίας, επισύναψε την αγγελία, το βιογραφικό σου, το αντικείμενο τηε επιοχείρησης αλλά και βασικά σημεία της συνέντευξης που πέρασες ώστε αν προκριθείς στην 2η φάση να είσαι κατάλληξλα προετιμασμένη!
Από την πλευρά μας σου ευχόμαστε καλή επιτυχία και καλή σταδιοδρομία. Και να θυμάσαι: Το κυνήγι εργασίας θέλει θετική σκέψη.
Αν έχεις κάτι άλλο να προσθέσεις, θέλουμε να το μάθουμε. Σχολίασε ελεύθερα κάτω από τη δημοσίευση.