Όπως πιστεύουν οι επιστήμονες για όλα ευθύνεται αυτό που λαϊκά ονομάζουμε "χημεία" και η οποία καθορίζει μεταξύ άλλων την κοινωνικότητά μας.
Τα επίπεδα της οξυτοκίνης - της πρωτεϊνης για την οποία κατά καιρούς έχουμε κάνει λόγο και συνδέεται με τη μητρική αγάπη και το δεσμό μεταξύ βρέφους και μητέρας , σχετίζεται και με τις κοινωνικές κι επικοινωνιακές μας δεξιότητες.
Όπως λέγεται ορμόνη της αγάπης - όπως συνηθίζουμε ν΄αναφερό μαστε σε αυτή - ευθύνεται και για το δέσιμο που νιώθουμε στις ερωτικές αλλά και φιλικές σχέσεις μας. Δεν είναι άλλωστε τυχαία η σύνδεσή της σε ένα βαθμό και με τον αυτισμό γι΄αυτό και οι νέες μελέτες δίνουν ελπίδες για βελτίωση της κοινωνικότητας των ατόμων αυτών. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι αν η ορμόνη χορηγηθεί νωρίς σε ένα παιδί που έχει διαγνωστεί με αυτισμό, θα μπορούσε να βελτιώσει την κοινωνικότητά του.
Μελέτη που διεξήχθη σε 129 άτομα διαπίστωσε πως όσοι είχαν μικρότερα επίπεδα οξυτοκίνης είχαν δυσκολία στο να αναγνωρίσουν συναισθήματα από εκφράσεις του προσώπου κι έτειναν να είχαν δυσκολία στις σχέσεις, όχι μόνο τις ερωτικές αλλά και τις φιλικές.
Σε κάθε περίπτωση πάντως οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα γονίδια δρουν σε συνδυασμό με το εξωτερικό περιβάλλον και τις εμπειρίες ζωής προκειμένου να προσδιορίσουν την κοινωνική συμπεριφορά του ανθρώπου.